Til hovedinnhold

Nå blir det anonyme Tor-nettverket angrepet

Russisk botnet har gått til aksjon.

Tor / Shutterstock

Forrige uke kom nyheten om at Tor-nettverket hadde fått enormt mange nye brukere på kun få dager. Man trodde på det tidspunktet at det var The Pirat Bays lansering av sin nye nettleser som var forklaringen på veksten, siden den nye nettleseren hadde Tors tjenester inkludert.

Men nå kan ting tyde på at det ikke var nettleseren som var «skyld» i at tallene skøyt til himmels. For nye undersøkelser viser at det mest sannsynlig er et angrep fra et russisk botnet som står bak, og i verste fall kan senke hele nettverket, melder Gizmodo.

Brukere kan være i fare

Ifølge den amerikanske nettsiden er det forskere ved Fox IT som har oppdaget angrepet mot Tor. De er ikke helt sikre på navnet på det russiske botnetet, men tror det herjer under navnet Mevade.A eller Sefnit. Sistnevnte er kjent allerede tilbake i 2009, skriver forskerne i sin rapport.

Videre er de ikke sikre på hvorfor angrepet ble styrt mot akkurat Tor, men skriver at det «sannsynlig er motivert av direkte eller indirekte økonomisk kriminalitet». Det kan bety at det pågående angrepet kan ha skumle hensikter ovenfor Tor-nettverkets brukere.

Ikke første gang Tor blir angrepet

Det pågående russiske botnetangrepet er trolig det største på Tor-nettverket gjennom tidene, men det er ikke første gangen nettverket er ute i hardt vær.

For det er ikke mer enn én måned siden halvparten av sidene i nettverket ble fjernet. Det viste seg at Freedom Holding, Eric Eoin Marques, hadde en rekke suspekte nettsider på sine Torservere. Marques skal angivelig være den største distributøren av barnepornografi på nett, og er begjært utlevert til USA der han risikere 30 år i fengsel.

Samtidig som Marques servere ble fjernet, ble en rekke maskiner identifisert via et sikkerhetshull Tor Browser Bundle. Bruken av et slikt sikkerhetshull indikerte at det var sterke krefter som stod bak koden, siden slik kunnskap ofte koster enorme summer penger. Det ble hevdet at det var FBI eller en annen amerikansk organisasjon som stod bak angrepet den gangen, men det er ikke bekreftet.

Stadig flere av oss ønsker å være anonyme på nett:
Slik blir du helt anonym »

(Kilde: Fox-IT, via Gizmodo)

annonse