Til hovedinnhold

Britisk 28-åring tatt for massiv hacking mot USA

– Du aner ikke hvor mye ugang vi kan stelle til for USA om vi vil, skal hackeren ha sagt til en kompis. 

Benoit Daoust/Shutterstock.com

Det er vel liten tvil om at det er USA som for tiden innehar spionasjetronen, i lys av de vedvarende NSA-avsløringene som nå sist omhandlet omfattende avlytting av telefonen til den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

Enkeltpersoner kan imidlertid også gjøre stor skade, og nå viser det seg at en ung «super-hacker» har boltret seg uhemmet i store mengder topphemmelige data fra en rekke statlige nettsider i USA.

Infiltrerte tusenvis av systemer

Som Reuters og Ars Technica skriver har amerikanske og britiske myndigheter nå arrestert og tiltalt en britisk 28-åring ved navn Lauri Love for å ha hacket og infiltrert tusenvis av datasystemer tilhørende blant annet NASA, miljøvernbyrået EPA, Pentagon og den amerikanske hæren.

Virksomheten skal ha pågått i rundt ett år, og i løpet av denne perioden skal Love ha fått tak i enorme mengder svært sensitiv informasjon, blant annet personopplysninger om militært personell, budsjettopplysninger og informasjon om forsvarskontrakter.

Hensikten med hackingen skal ifølge tiltalen ha vært å legge hindringer i veien for arbeidet og infrastrukturen til det amerikanske statsapparatet, og dette skal 28-åringen ha lykkes med ved å ha forårsaket skader for flere millioner dollar.

Plantet bakdørkode

–Du aner ikke hvor mye trøbbel vi kan lage for USA, skal den tiltalte ha sagt til en kollega under en samtale på Internett som påtalemyndighetene visstnok har fått tilgang til. I samtalen kom det frem at han visste hvor sensitive opplysningene var og hva de kunne brukes til.

Metoden til hackeren skal blant annet ha vært å utnytte en sikkerhetsfeil i webplattformen ColdFusion, hvis kildekode ble stjålet tidligere denne måneden. Dette ga hackeren tilgang til servere på administratornivå, noe han brukte til å plante bakdørkode på serverne som ga ham vedvarende tilgang til nettverkene.

Ifølge advokaten som kunngjorde tiltalen er handlingene til Lauri Love en fare for landets sikkerhet og en provokasjon mot dem som tjener nasjonen. Det er ennå uvisst hvilken straff som vanker for den produktive hackeren.

Amerikansk spionasje har også fått konsekvenser:
Får ikke lenger tilgang til EUs bankoverføringer »

(Kilder: Reuters, Ars Technica)

annonse