FBI avslørte mulig terrorist med ondsinnet programvare

Tok blant annet bilder av den mistenkte med webkameraet.

Såkalt ondsinnet programvare, eller «malware» som det heter på engelsk, brukes som regel til lumske formål, for eksempel til å stjele påloggingsinformasjon til tusenvis av Internett-brukere.

Avisen The Washington Post melder nå at det amerikanske etterforskningsbyrået FBI imidlertid har brukt slik programvare i litt mer «produktivt» øyemed.

Sporet opp mulig terrorist

FBI har i flere måneder jaktet etter en fyr som har truet med å detonere en rekke bomber på blant annet universiteter og flyplasser rundt omkring i USA. Mannen kommuniserte med omverdenen over Internett, men klarte å holde seg godt skjult for myndighetene i lang tid.

Det gjorde til slutt at byrået valgte å ty til en mer ukonvensjonell løsning, og mobiliserte en egen gruppe «elitehackere» for å få fatt i den flyktige kjeltringen.

Disse hacke-ekspertene ble satt til å utvikle ondsinnet programvare for å samle inn mest mulig informasjon om den mulige terroristen. Programvaren ble visstnok hemmelig installert på mannens datamaskin da han logget seg inn på epost-kontoen sin hos Yahoo, og satte byrået i stand til å finne mannen.

Ifølge rettsdokumenter Washington Post har fått tilgang til brukes slik programvare regelmessig i tilfeller hvor mistenkte er flinke til å skjule sporene sine, og er i stand til å blant annet laste ned filer, bilder og e-poster fra den infisiserte PC-en.

Tar bilder med webkameraet

I tillegg kan programvaren også angivelig ta bilder av brukeren ved å aktivere webkameraet uten brukerens viten, en funksjon vi sist så i et svindelprogram som ble brukt for å loppe folk for penger.

Som Washington Post peker på kan slik type overvåkning være grunnlovsmessig problematisk siden den også omfatter registrering av aktiviteter som ikke nødvendigvis er relatert til de kriminelle handlingene.

I et tidligere tilfelle fikk FBI dessuten avslag på en anmodning om å aktivere webkameraet til en mistenkt, fordi det ble ansett som en urimelig invasjon av privatlivet. Denne gangen fikk de altså tydeligvis tillatelse.

Verken det amerikanske justisdepartementet eller FBI ville kommentere saken da avisen kontaktet dem. Det er for øvrig uvisst om den mistenkte er arrestert.

FBI er ikke det eneste byrået som har brukt ondsinnet programvare: NSA hacket 50 000 nettverk med slike programmer »

(Kilde: The Washington Post)

Les også
NSA bruker cookies til å finne hacke-mål
Les også
Dette svindelprogrammet tar bilder av deg med webkameraet
Les også
NSA hacket 50 000 datanettverk med ondsinnet programvare
Les også
FBI har funnet Silk Road-eierens Bitcoin-formue
Les også
FBI tok knekken på beryktet narko-nettsted
Les også
FBI innrømmer: Hadde kontroll på Tor-servere
Les også
Microsoft og FBI til storaksjon mot massivt svindel-nettverk
annonse