Til hovedinnhold

Vi prøver 4G fra NetCom

(Publisert 15.12.2009)
I går kunne NetCom offisielt åpne sitt 4G-nett – det aller første i hele verden. Riktignok åpnet søsterselskapet Telia sitt 4G-nett i Stockholm samme dag; Men nordmenn kunne bestille modem og abonnement fra NetCom allerede i går, mens svenskene måtte vente til i dag. Hvem som faktisk var først med 4G er tydeligvis en ”big deal” internasjonalt (særlig for de konkurrerende nettleverandørene for 4G Huawei og Ericsson), men vi kårer NetCom til den moralske, men marginale ”vinneren”. Nok om det. Det som betyr noe er at Norge (Oslo i første omgang) har fått høyhastighets mobilt bredbånd på markedet, og det byr på spennende muligheter i tiden fremover.

4G dreier seg utelukkende om høyere hastighet, sammenlignet med dagens mobilt bredbånd via 3G. Men med høyere hastigheter – og ingen bruksbegrensninger – åpnes mange muligheter.

Salgspakke
NetCom vil i første omgang selge 4G-abonnement til 699 kroner per måned for fri bruk. Du kjøper modem til 1 krone med ett års bindingstid, men ettersom det foreløpig ikke finnes en dongle som støtter både 2G, 3G- og 4G, får du i salgspakken et rent 4G-modem fra Samsung i tillegg til NetComs standard 3G-modem. Det betyr at du for øyeblikket kan bruke 4G-modemet i Oslo der det er dekning, og 3G-modemet der du ferdes for øvrig. Når et modem som støtter både 4G og 3G/2G kommer på markedet på nyåret, får du byttet til dette modemet gratis. Dessuten slipper du å betale månedspris frem til 31. mars 2010. I tillegg gir NetCom deg 30 dagers angrefrist dersom du ikke er fornøyd med produktet eller finner ut at dette ikke var noe for deg likevel.

Med andre ord, NetCom har tilsynelatende klokketro på sitt nye produkt. Når du får 4G – der det er tilgjengelig –, samt 3G ellers i landet, med ”ekte” fri bruk uten begrensninger til 699 kroner i måneden, må det sies at NetCom har lansert et attraktivt produkt. I alle fall hvis du bor i Oslo.
(Artikkelen fortsettes.)

Hastigheter som lovet?
Men NetComs 4G-tilbud er kun attraktivt dersom du som kunde får de hastighetene du blir lovet. På den offisielle åpningen av 4G-nettet ble maksimal nedlastningshastighet målt til først 84 Mbit/s og deretter 90 Mbit/s, men NetCom presiserte at normale hastigheter til en hver tid vil ligge mellom 10- og 20 Mbit/s – omtrent ADSL-hastigheter. 4G er nemlig en delt ressurs, så det kommer an på hvor mange brukere som er tilknyttet samme base samtidig, i tillegg til at avstanden til nærmeste bastestasjon spiller en rolle.

Den teoretiske maksimalhastigheten for 4G oppgis av NetCom å være 100 Mbit/s, med eksisterende modem. For teknologien Long Term Evolution (LTE), som altså omtales som 4G, er den teoretiske maksimalhastigheten på hele 326,4 Mbit/s – noe som viser at 4G er et stykke unna sitt potensial.

Teknofil.nos Speedometer
Den enkleste måten å måle hastigheten på din internettoppkobling, er å bruke en webbasert hastighetsmåler. Det er imidlertid verdt å merke seg at ulike tjenester måler på forskjellig vis. For eksempel måler Teknofil.nos Speedometer gjennomsnittshastigheten på din oppkobling (over cirka 10 sekunder), mens andre tilsvarende tjenester ofte måler den høyeste hastigheten som oppnås.

I den mer nøyaktige Java-versjonen av Speedometeret måles gjennomsnittshastigheten på vår oppkobling via NetComs 4G-nett til rundt 20 Mbit/s gjentatte ganger, med tidsopphold mellom hastighetstestene. Surfing på nettet og e-post fungerer dessuten som om vi skulle vært koblet til ADSL.
(Artikkelen fortsettes.)

Speedtest.net
På den offisielle åpningen viste NetCom til hastigheter opptil 90 Mbit/s via hastighetsmåleren til Speedtest.net. Denne tjenesten måler den maksimale hastigheten som oppnås i løpet av cirka 10 sekunder, for både opp- og nedlastning, og tester samtidig ”ping” (latency). Her varierer derfor resultatene betraktelig mer, men som regel får vi resultater mellom 30- og 50 Mbit/s for nedlastningshastighet, og mellom 5-10 Mbit/s for opplastning. Ping oppgis å være 26 på hver måling.

Om maksimal- eller gjennomsnittshastighet er riktigst målemetode kan imidlertid diskuteres. Vi spurte derfor utvikleren av Teknofil.nos Speedometer om råd:

- Maksimalhastighet oppnår du først og fremst når du laster ned store filer, mens gjennomsnittshastighet tar hensyn til at det tar tid før nettlinjen kommer opp på et høyt hastighetsnivå. Det vil si at når du laster ned mange små filer vil du sjelden nå den målte maksimalhastigheten. Litt avhengig av linje kan det ta 1-5 sekunder fra den starter nedlastning til man er på maksimal hastighet, sier IT-sjef Amund Espelien i Mediehuset Digital.
(Artikkelen fortsettes.)

Er Norge modent for 4G?
NetCom har høstet mye ros for sin aggressive 4G-satsning i media, mens kritikere – og særlig konkurrent Telenor – har hevdet at det norske markedet ikke er modent for 4G riktig ennå. I tillegg har NetCom kanskje gjort et dristig valg ved kun å lansere tjenesten i Oslo. Likevel skal det sies at NetCom har løst mange av problemstillingene ved å tilby 4G i Oslo sammen med 3G ellers i landet, og ikke minst at abonnementet ikke har noen bruksbegrensninger. Ved å gjøre det på denne måten, er terskelen lav for at Osloborgere skal utforske denne muligheten, og når vi i tillegg kan bekrefte at vi definitivt får de høye hastighetene NetCom lover, markerer dette starten på noe meget positivt for mobilt bredbåndsmarkedet i Norge.

På drøye fire timer mistet vi internettoppkoblingen én gang, men modemet koblet oss automatisk på igjen i løpet av et par sekunder. Man kan argumentere for at Samsungs USB-modem kanskje er litt i største laget – det bruker i praksis to tettsittende USB-porter, fordi man ikke får plass til noe annet i den tomme porten, og det er også større enn 3G-modemene vi er vandt med. I bruk har vi imidlertid lite å utsette på Samsungs 4G-modem, og det er også verdt å merke at dette sannsynligvis er verdens første 4G-modem. Installasjonen av programvaren gikk raskt og greit, og vi var på internett i løpet av et par minutter.

4G via NetCom fungerer, og det fungerer som lovet: Tommel opp!

Mer om
annonse