NetComs 4G-nett offisielt åpnet
Vi har hørt snakk om 4G/LTE i lang tid, men nå er NetComs høyhastighets mobilnett offisielt åpnet i Oslo. På en pressekonferanse på utestedet Latter på Aker Brygge, fikk kirke- og fornyingsminister Rigmor Aasrud æren av å gjøre den første offisielle påloggingen via NetComs 4G-nett. Fra og med i dag kan du dermed bestille mobilt bredbånd via 4G hos NetCom.
Mobiloperatøren avslørte at 2/3 av Oslo har dekning per i dag, og at Trondheim, Bergen og Stavanger vil få 4G-nett i løpet av neste år.
Offisiell åpning
NetCom har for lengst avslørt sine planer om å bygge 4G-nett, og kunne allerede i sommer vise frem produktet på et tidlig stadium. Da var imidlertid ikke modem til kommersielt bruk klart, og de hadde ikke bestemt seg for prisplan. Nå har Samsung inngått en avtale om å levere 4G-modem, og prisene er satt. Mer om det lenger ned i artikkelen. Fornyingsministeren gratulerte NetCom med å være først i verden til å lansere 4G som et kommersielt produkt. Hun mottok det første 4G-modemet, i en eksklusiv boks, av NetComs administrerende direktør August Baumann.
- Det er veldig spennende å være med og få åpne NetComs 4G-nett. På vegne av Regjeringen vil jeg gratulere NetCom, og ikke minst de som vil få ta det i bruk, sa Aasrud på pressekonferansen.
- Dette betyr at Norge er tidlig ute med kommersialisering av ny teknologi, og det er en fordel i forhold til andre land – en fordel i internasjonal konkurranse, sier hun videre.
Aasrud sier også at mobilt bredbånd er et viktig tilskudd til bredbåndsmarkedet, noe politikerne har vektlagt når det gjelder fordeling av ledige frekvenser etter bakkenettet – såkalt digital dividende. Hun sier at hun selv har brukt mobilt bredbånd, og fremhever at dette har vært – og kommer i større grad til å bli – særdeles viktig i offentlig sektor. Aasrud spår likevel at mobilt bredbånd vil være et supplement til tradisjonelt bredbånd en stund fremover.
(Artikkelen fortsettes.)
Svært høye hastigheter
Det viktigste med 4G/LTE er at du får nedlastningshastigheter som er like høye – eller høyere – enn ADSL, noe som bør tilsi at du på sikt vil kunne droppe det vanlige bredbåndsabonnementet ditt og heller velge 4G. Men i første rekke er det altså kun 2/3 av Oslo som har dekning hos NetCom. Produktdirektør Vegard Kjenner i NetCom forklarte hensikten med å tilby 4G.
- Hva dreier 4G-nettet seg om? Jo, det er hastigheter. Modemet støtter opp til 100 Mbit/s teoretisk, men du kan forvente mellom 10-20 Mbit/s til en hver tid, sier Kjenner.
- Laste ned MP3-filer tar ett sekund. YouTube har tatt helt av – det fungerer sømløst uten hakking. En e-post med et vedlegg på 10 MB går superkjapt å laste ned. Nettsurfing; selv ”tunge” nettsider, som VG Nett, vil ta cirka et sekund å laste, forklarer Kjenner.
Han sier videre at LTE åpner for ”online gaming”, på grunn av høyere hastigheter og såkalt ”latency” på 10-20 millisekunder. Teoretisk opplastningshastighet er 50 Mbit/s, men vil normalt ligge på 5-10 Mbit/s. Han avslører at de til nå har satt opp rundt 200 basestasjoner i Oslo som støtter LTE, men at det høye antallet baser som står tett skyldes at de vil ha god kapasitet i hovedstaden. Dersom NetCom kaprer frekvenser i 800- eller 900-MHz-båndet vil en base nå flere mil ut, noe som taler til fordel for utbygging i grisgrendte strøk.
Pris og introduksjonstilbud
Ettersom 4G kun leveres i hovedstaden, og det foreløpig ikke finnes modem som støtter både 3G- og 4G, vil de kundene som bestiller 4G hos NetCom få med to modemer i salgspakken. Det ene er ”verdens første 4G USB-modem” fra Samsung (GT-B3710), og det andre er NetComs standard 3G-modem. Det betyr at du kan bruke 4G når du er i Oslo, og 3G ellers i landet. Prisen er satt til 699 kroner per måned, men som introduksjonstilbud får du modem til 1 krone, samt gratis bruk ut første kvartal (31. mars 2010) – med ett års bindingstid, vel og merke.
- Modemet er i en veldig tidlig fase. Vi tilbyr et rent 4G-modem pakketert med et 3G-modem. Dette er en midlertidig løsning. I andre kvartal kommer det modem som støtter 2G, 3G og 4G, og da vil vi kontakte alle kunder som har kjøpt abonnement og tilby dem å bytte til multinoden gratis, sier Kjenner.
- Vi har såpass tro på dette produktet, at hvis du ikke liker det av en eller annen grunn, eller bare finner ut at ”dette ikke var noe for meg”, så kan du komme tilbake innen 30 dager og få pengene tilbake, lover Kjenner.
(Artikkelen fortsettes.)
Baumann strålende fornøyd
NetCom-gjengen gliste fra øre til øre under pressekonferansen, og gladest av alle var administrerende direktør August Baumann. Han virket ivrig etter å komme i gang med 4G-utbygging også andre steder enn i Oslo.
- Vi ruller ut i Oslo nå, og 4G-nettet skal stå ferdig her i løpet av første kvartal. Deretter står Trondheim, Bergen og Stavanger for tur i 2010, sier Baumann.
- Aggressivitet i nettverksutbyggingen er viktig. Etter de fire største byene får vi se – det kommer litt an på hvordan auksjonen om digital dividende går, sier han videre.
4G funker
NetCom viste selvsagt frem produktet, og målte hastigheter via Speedtest.net som viste en nedlastningshastighet på først 84 Mbit/s og deretter 90 Mbit/s. Det skal nevnes at nærmeste base stod på taket på Aker Brygge, og at det neppe var mange andre aktive 4G-brukere i området på det daværende tidspunkt. Opplastning av 100 MB tok cirka 10 sekunder, og en MP3-fil ble lastet ned fra iTunes på et sekund. YouTube gikk også imponerende kjapt; hele filmen var lastet i løpet av et par korte sekunder. NetCom skrøt av at man fint kunne streame HD-film via deres 4G-nett, men når Kjenner prøvde å streame et HD-klipp fra YouTube hakket det litt (med ikke mye). Dette skyldtes muligens PC-en.
Det bør ikke gå alt for lang tid før 4G/LTE blir et svært aktuelt alternativ til ADSL – at mobilt bredbånd ikke lenger blir å regne som et tilleggsprodukt. Dette er imponerende greier, og vil utvilsomt ta mobilt bredbånd 5-6 skritt videre på grunn av høyere hastigheter og færre bruksbegrensninger.
Bor du i Oslo? Sjekk om du har 4G-dekning der du ferdes på NetComs nettsider. (Velg datanett, 4G)