Tek.no

Test

Test av tre mobile 3G-routere

Espen Irwing Swang
26 Mar 2010 15:56

En bredbåndsrouter kan redde påskeferien for den som ikke har bredbånd på hytta. Vi har sett nærmere på tre nye miniroutere med SIM-kort og turbo-3G.

Trådløse

De tre modellene har det til felles at de baserer seg på det tradisjonelle mobilnettet. Vi har målt signalstyrke og sammenlignet de tre modemene mot hverandre. Vi er klar over at det finnes flere løsninger, blant annet en kraftig router fra ICE som i mange tilfeller vil kunne gi mobilt bredbånd der de vanlige 3G-nettene (UMTS) kommer til kort. Det finnes også en rekke ulike såkalte USB-dongler, som gir mobilt bredbånd til enkeltstående maskiner.

Det samme gjør flere mobiltelefoner, og noen av den virker endog som trådløse nettverksroutere, på samme måte som de tre modellene vi har testet her.

Men de tre routermodemene vi har testet denne gangen har alle eget SIM-kort. Det betyr at du kan fortsette å bruke mobiltelefonen din som normalt, og at du kan ta med telefonen på skitur uten samtidig å forsvinne med modemet.

Små

De tre modemene er Novatel Wirelsess, Huawei E5832 og D-Link Mypocket 3G HSDPA Router (Dir 457).
Disse routerne er ganske ulike i design, men passer alle sammen ned i en vanlig skjortelomme. Nå er det selvsagt ikke der den skal ligge når du kobler deg på nett. Da plasserer du den på det stedet i nærheten hvor mobildekningen er best. Prøv deg frem, for kvaliteten på mobilsignalet kan variere ganske mye, selv innenfor et begrenset område.

Felles minne

De tre routerne har dessuten alle plass for MicroSD minnekort. Minnekortet kan være på opp til 16 GB, og fungerer som et delt minne for alle som bruker modemet. Legger du for eksempel inn musikk på minnekortet, kan alle som er knyttet til modemet kopiere eller spille av musikken. Du kan også velge å lagre filer på minnekortet, og gi andre tilgang til dem.

I praksis opplever vi ikke særlig forskjell mellom de to routerne fra Huawei og Novatel. De oppfører seg så likt at vi misstenker dem for å ha omtrent identisk innmat. Routeren fra D-link later imidlertid til å ha litt kortere rekkevidde i WLAN enn de to øvrige. Når det gjelder mobildekning finner vi ingen forskjell.

D-Link gir heller ikke like rask nedlasting som de to andre.

De tre routerne er alle lett å sette opp, og alle har enkelt brukergrensesnitt for sikring mot bruk fra uvedkommende.

Dermed blir det opp til deg å velge hvilket av modemene du vil ha. I vår lille test er det imidlertid Huawei som stikker av med førsteplassen, ettersom den er minst, gir god dekning og støtter de største minnekortene. Dessuten er den noe billigere en Novatel-routeren.

(Prisene er veiledende, hentet fra ulike nettbutikker 26.03.2010)

Les også
Huawei Ideos U8150
Les også
Ny gigabit-ruter fra D-Link
Les også
Splitter nytt mobilmerke til Norge
Les også
Lar familien turbo-surfe
Les også
Slik surfer du på mobilen
Les også
Høyere hastigheter fra Ice.net i år?
Les også
Vi prøver 4G fra NetCom
annonse

Les også