Til hovedinnhold

En seier for mobilt bredbånd

Et tørrere begrep enn ”digital dividende” skal du lete veldig, veldig lenge etter. Men det er nettopp hva debatten rundt hva de ledige frekvensene etter det analoge bakkenettet skulle brukes til ble kalt. Alternativene var enten at digitale bakkenettsleverandører – i praksis bare RiksTV – skulle kapre frekvensene, eller så ville de gå til mobilt bredbåndstilbydere.

Nå har Samferdselsdepartementet avgjort at frekvensene vil bli auksjonert bort til aktører innen mobilt bredbånd, en avgjørelse som gleder både NetCom og Telenor.

Bredbånd for det ganske land
Regjeringen – den sittende – har vektlagt at det skal være best mulig dekning for bredbånd i Norge, og ved å prioritere mobilt bredbånd håper de at enda flere vil få tilgang til internett.

- Jeg er svært fornøyd med dette. En fersk rapport fra Nexia viser at bruk av disse frekvensene vil kunne redusere kostnaden for å dekke dem som ikke får mobilt bredbånd på kommersielt grunnlag med om lag en milliard kroner. Det er selvsagt gledelig og en viktig del av regjeringens strategi for superbredbånd, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

- En velutviklet bredbåndsinfrastruktur med høy kapasitet er nødvendig for at samfunnet skal fungere godt og for å hindre at det oppstår et stort skille mellom tjenestetilbudet i distriktene og sentrale strøk, sier hun videre.

Godt fornøyd
Frekvensene som blir frigjort ligger på lavfrekvensbånd, noe som betyr at dekningsgraden blir betraktelig bedre. NetCom, som både ruller ut LTE – eller 4G –, og som satser sterkt på mobilt bredbånd i 3G-nettet, er fornøyd med at den digitale dividenden blir tildelt moderne mobile kommunikasjonstjenester og mobilt bredbånd.

- Avgjørelsen er i tråd med vår høringsuttalelse om den digitale dividenden, og vi er selvsagt svært godt fornøyd med at regjeringa valgte å høre på oss. Frekvensene er meget godt egnet til mobilt bredbånd, ikke minst med tanke på videre utbygging i distriktene. Det er mer kostnadseffektivt å bygge i dette frekvensbåndet der radiosignalene har større rekkevidde, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom til Mobilen.no.

Er NetCom interessert i å sikre seg noen av disse frekvensene?

- NetCom har høye ambisjoner for mobilt bredbånd, og ønsker å styrke vår rolle som ledende på feltet. Da er det naturlig med deltagelse på auksjoner som dette, sier han videre.
(Artikkelen fortsettes.)

Interessant
Også Telenor ønsker å kapre noen av de frigjorte frekvensene når auksjonen starter til neste år.

- Jeg kan bekrefte at de frekvensene er interessante for Telenor. Så lave frekvenser gir mer dekningsareal enn kapasitet og vil være et godt supplement til de øvrige frekvensene. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken før auksjonsprosessen starter, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Mobilen.no.

Mer om
annonse