Til hovedinnhold

Dette er 4G, enkelt forklart

Netcom er allerede i gang med utbyggingen av sitt 4G-nett i Oslo, som vil stå klart i 2010. Telenor og Tele 2 bygger 4G-nett sammen i Sverige, og Telenor hevder at de har ambisjoner om å være ledende på mobilt internett i Norden. Det har for så vidt også Netcoms moderselskap Telia Sonera planer om.

Nøkkelen til suksess blir å utnytte Long Term Evolution (LTE)-teknologi på en mest mulig lønnsom måte, og gjøre den nye teknologien attraktiv for kundene i form av gode tjenester. I Norge blir LTE brukt som teknologi i fjerdegenerasjonsmobilnettet (4G). Derfor blir disse to begrepene ofte blandet sammen. En alternativ teknologi til LTE, som prøves ut i USA og i Russland, er Wimax.

Mobilnett for data
Det er naturlig å tro at 4G-nettet vil erstatte det eksisterende GSM- og 3G-nettene, men dette er ikke tilfellet. LTE-teknologi er nemlig ikke beregnet på vanlig taletrafikk. I stedet får du langt høyere hastigheter på dataoverføring i nettet, noe som gjør LTE til den foretrukne teknologien for mobilt bredbånd. I Norge har vi for øyeblikket teoretiske nedlastningshastigheter opp til 7,2 Mbit/s med turbo-3G, mens LTE-teknologi vil i første omgang gi en teoretisk nedlastningshastighet på 100 Mbit/s. Den faktiske hastigheten vil være lavere, og avhenge av hvor mange brukere som er tilknyttet samme basestasjon på en gang, men det vil bli langt raskere enn det vi er vandt med i dag – sannsynligvis rundt 10 ganger raskere.

Tale via VoIP (såkalt IP-telefoni) er mulig med LTE, som med 3G, men det er heller tvilsomt om operatørene vil tillate dette – med mindre press fra EU får konsekvenser for norske operatører. LTE-nettet vil imidlertid gi operatørene mulighet til å fordele brukerne på 3G- og 4G-nettene, slik at den totale kapasiteten vil bli forbedret. Det er derimot viktig å understreke at 4G-nettet er et mobilnett som er beregnet på datatrafikk, og at det kommer som et tillegg – ikke en erstatning – til de eksisterende mobilnettene.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Kun for mobilt bredbånd?
Når LTE lanseres på det norske markedet, vil det nok først og fremst være modem til bruk med mobilt bredbånd som støtter den nye teknologien som blir mest aktuelt. De største mobilprodusentene er imidlertid i gang med å utvikle mobiltelefoner som støtter LTE, og disse vil først og fremst være tilrettelagt surfing på internett via mobilen.

Nokia har blant annet annonsert at de vil ha mobiler med 4G-støtte til neste år.

Bare fordeler
For deg som bruker er det utelukkende fordeler at LTE blir tilgjengelig fra og med 2010. Du får raskere mobilt bredbånd – i første omgang i Oslo via Netcom –, og forhåpentligvis utvidet kapasitet ved at tilbyderne utvider sine maksgrenser for mobilt bredbånd. Det er jo tross alt liten vits i å få hastigheter som muliggjør web-TV, streaming, (lovlig) fildeling, og andre kapasitetskrevende oppgaver på internett, dersom bruken blir begrenset etter et par gigabyte med datatrafikk.

Det er en naturlig utvikling at mobiloperatører tar i bruk nyere teknologi når den blir tilgjengelig. Det er selvsagt en stor kostnad å bygge ut et nytt mobilnett, men på sikt vil dette være lønnsomt for de som bygger ut. Bruker du datatrafikk via mobilnettet – enten på mobilen din eller med mobilt bredbånd – er det entydig positivt at LTE-teknologi blir tilgjengelig fra- og med neste år.

Mer om
annonse