Til hovedinnhold

NetCom viser frem superkjapt 4G

Norges nest største operatør har for lengst annonsert at de kommer med mobilt bredbånd via Long Term Evolution-teknologi (LTE) i 2010 – og var faktisk først i verden til å teste ut den nye teknologien i et kommersielt 4G-nett (ikke lab). I dag inviterte NetCom til ”seminar” for å vise frem 4G i praksis og snakke litt om forventninger og forhåpninger.

De gledeligste aspektene ved 4G/LTE er at du bør i verste fall få opplastningshastigheter på rundt 15-20 Mbit/s, og at såkalt ventetid – eller latency på engelsk – blir fem ganger raskere enn ved 3G. Det betyr at teknologien er egnet for online-gaming og streaming av video – selv i HD-kvalitet.

Viktig å ligge i forkant
Administrerende direktør August Baumann i NetCom innledet LTE-presentasjonen med å bekrefte at de var godt i gang med utbyggingen. Ha sa videre at markedet for mobilt bredbånd hadde utviklet seg helt spesielt i det siste, og at de i mai estimerte med 365 000 brukere på mobilt bredbånd totalt i Norge.

- Vi tror markedet totalt sett når en halv million med den veksten vi nå ser, sier Baumann.

- Det er ekstremt viktig for oss å ligge i forkant, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)
 

På tide med 4G
Selv om det ikke er alt for lenge siden 3G ble introdusert på det norske markedet, mener NetCom at det ikke er for tidlig å lansere en ny mobilt bredbånds teknologi allerede til neste år.

- Dette er ikke for tidlig. Kundene ønsker det, teknologien er der, terminalene kommer, sier fungerende produktdirektør Vegard Kjenner i NetCom.

- Det tar tid å bygge, og vi starter med Oslo. Pris, terminaler og markedsutvikling styrer videre utbygging. Hvor interesserte blir våre kunder i dette? Dette finner vi svar på når vi bygger videre, legger han til.

Først og fremst mobilt bredbånd
Hvis du drømmer om 20 Mbit/s på mobilen din, må du nok derfor vente lenger enn 2010. Dette blir nemlig et rent datanett, og er ikke beregnet for tale i første omgang. Sannsynligvis blir tale via LTE-nettet tilgjengelig i løpet av 2011. Det kommer rene dataterminaler (modem) – men ikke telefoner – som har LTE-støtte i første omgang. NetCom har et uttalt mål om at 4G skal bli tilgjengelig i hele Norge på sikt, men da er de nødt til å nyttegjøre teknologien i 900 MHz-båndet når det frigis kapasitet fra det analoge bakkenettet. Dette ligger frem i tid. For øyeblikket bruker NetCom frekvenser i 2600 MHz-båndet for 4G, men det gjør at rekkevidden er liten per basestasjon. Men Oslo-borgere kan glede seg over langt, langt høyere hastigheter på mobilt bredbånd med 4G.

- Teoretisk hastighet er på 160 Mbit/s, og jeg har sett hele 154 Mbit/s i reell hastighet i lab. Kundene våres kan forvente å oppleve 15-20 Mbit/s, sier Kjenner.

- Er du alene (ved tilkobling til basen, journ.anm.), kan du oppleve rundt 100 Mbit/s, men forvent cirka 15-20 (Mbit/s), legger han til – og understreker at LTE, i likhet med 3G, er en delt ressurs.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Streame HD-video
15-20 Mbit/s er langt høyere enn det vi er vandt til i dag – også på ADSL. NetCom oppgir at snitthastigheten på ADSL i Norge er på 2-3 Mbit/s, så inntil en 10-dobling av dette gir oss grunn til å forvente mye at NetComs produkt. Men en annen vesentlig forbedring med LTE er at det blir mindre ”hakking” når du for eksempel spiller spill via internett eller streamer film. Latency – eller ventetid – er nede i 10 millisekunder, og sammenlignet med 3G som har 50-100 millisekunder gjør det underverker.

Vi fikk demonstrert streaming av et videoklipp i HD-kvalitet, og det så unektelig meget lovende ut. You Tube-videoer ble dessuten lastet og avspilt på et blunk. Vi fikk også demonstrert at nedlastning av en MP3-fil på 3 MB gikk på omtrent ett sekund, og at du kan for eksempel laste ned en film på 5-600 MB på et par minutter. Rett og slett imponerende.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Flere muligheter
Du tenker muligens at du ikke nødvendigvis har behov for enda større hastigheter på ditt mobile bredbånd, og for mange kan nettopp det stemme. Dette er imidlertid det neste store steg i utviklingen på mobilt bredbånd – og etter hvert mobilt internett – og åpner for en rekke nye muligheter for mange typer brukere. Vi fikk demonstrert videotelefoni ved at Vegard Kjenner i NetCom ringte opp en ansatt i Huawei i Sør-Korea, og både lyd- og bildeoverføring fungerte utmerket via 4G. I tillegg er det som nevnt spill, videostreaming og andre kapasitetskrevende oppgaver som gjør LTE/4G til en nyttig og verdifull ressurs for mange brukere.

Per i dag har NetCom en grense på 4GB for mobilt bredbånd via 3G, noe som nødvendigvis ikke er all verdens for alle brukere. NetCom forsikrer imidlertid overfor Mobilen.no at eventuelle hastighetsbegrensninger vil ligge på et langt høyere nivå med LTE, men at de foreløpig ikke har vurdert prisplaner eller vilkår for tjenesten.

Og hva blir navnet? LTE og 4G er begreper som blir brukt om hverandre, men NetCom har ikke bestemt hva de skal markedsføre produktet som. Det kan argumenteres med at verken LTE eller 4G er særlig forklarende, eller spesielt gunstig å markedsføre til befolkningen, så NetCom håper de får inn tips til navn eller at et navn på tjenesten oppstår naturlig. Hva synes du NetCom bør kalle sin LTE/4G-tjeneste? Diskuter i forumet!

Mer om
annonse