Til hovedinnhold

Bygger 4G-nett sammen

Sammenlignet med i dag, byr LTE, 4G eller neste generasjons mobilnett om du vil, på rundt ti ganger raskere hastighet enn dagens 3G- og turbo-3G-nett, men det avhenger stadig av hvor mange brukere som er tilknyttet samme basestasjon til enhver tid.
4G kan gi datahastigheter på opp mot 100 megabit per sekund. Til sammenligning gir dagens turbo 3G-nett en maksimal hastighet på inntil 7,2 megabit per sekund.
Men det krever at operatørene bygger ut sitt mobilnettverk med ny teknologi og maskinvare, og nå har altså Telenor og Tele 2 gått sammen om denne jobben, ifølge NTB og en pressemelding fra Telenor.

Nytt selskap
- Nå bygger vi neste generasjons mobilnett og endrer spillereglene på det svenske mobilmarkedet. Den tidligere monopolisten har hatt visse fordeler i de gamle nettene. Styrkeforholdene ble endret da 3G ble lansert for noen år siden, og med utbyggingen av 4G tar vi teten når det gjelder dekning, kvalitet og hastighet, sier Lars-Åke Norling, leder for Telenor i Sverige, i meldingen.
Det nye selskapet skal hete Net4Mobility, og vil eies med like store deler av Telenor og Tele2. Lansering av mobile bredbåndstjenester i de nye nettene planlegges i slutten av 2010, i takt med at det blir utviklet enheter som støtter den nye teknologien.
I 2013 regner de to operatørene med at 99 prosent av befolkningen vil ha tilgang til mobilt bredbånd i hastigheter opp til 80 Mbit/sek, og i storbyene er det forventet hastigheter opp til 150 Mbit/sek. I den samme perioden økes antallet basestasjoner for tradisjonell taletrafikk med 30-50 prosent, med bedre innendørs- og utendørsdekning i hele landet som resultat.

På vent i Norge

Det er altså söta bror som først får glede av samarbeidet mellom de to. Her hjemme har Telenor uttalt at de ikke har noen foreløpige planer om en 4G-utbygging, til tross for at Netcom har annonsert at de første kundene skal få tilgang i løpet av 2010.
- Utbyggingen av 4G i Oslo gir utrykk for vårt ønske om å være en drivkraft i utviklingen av den mobile fremtiden. Samtidig er det viktig for Netcom å fortsette arbeidet med økt kapasitet, dekning og hastighet i turbo-3G-nettet, mens videre utrulling av 4G ligger frem i tid og avhenger av blant annet rammebetingelser og regulatorisk retning, sa administrerende direktør August Baumann i Netcom den gang.

Mer om
annonse