Til hovedinnhold

Varierende 4G-opplevelse i Oslo

Denne saken er skrevet av vårt søstermagasin Inside Telecom.
Gjennom punkt-testing av Netcoms LTE-nett på 12 ulike steder i Oslo avdekket vi snegler, geparder og enhjørninger.
For noen steder gikk det treigt, noen steder imponerende raskt, og noen steder fremstod LTE som noe fabelaktig man visstnok skulle kunne oppleve, men som ingen kunne finne.
Netcoms LTE-nett er i en tidlig, kommersiell fase, og operatøren understreker at dekningen i Oslo ennå ikke er fullgod. Den største utfordringen er å få fiber ut til basestasjonene, slik at disse igjen kan levere de nye superhastighetene til brukerne.

Nomadisk oppførsel

La det være klart: Dette var ingen vitenskaplig prøving av nettet. Vi kjørte rundt og leste av farten vi ble tilbudt på 12 forskjellige steder i hovedstaden, som var vi tilfeldigvis der og trengte forbindelse til den bærbare datamaskinen i en fei.

Stikkprøvene ble foretatt under følgende forutsetninger:

 • Alle målinger er foretatt stillestående fra innsiden av en parkert bil.
 • Utstyret var en alminnelig, bærbare datamaskin og Samsungs LTE-modem som distribueres av Netcom.
 • Farten ble målt ved hjelp av det svenske nettstedet Bredbandskollen.se, det vil si mot servere i Sverige. Enkelte kontrollmålinger ble i tillegg foretatt ved bruk av fartsmålerne hos Teknofil.no og Itavisen.no.
 • Alle målingene ble foretatt på dagtid i går, tirsdag 27. januar.

Problemer på Bygdøy

Ved Frammuseet på Bygdøy hadde vi problemer vi ikke ble riktig kloke på. Ifølge strekene presentert av programvaren fra Netcom skulle det være LTE-dekning der, men vi fikk ingen forbindelse. Dette var det eneste stedet hvor vi opplevde dette problemet. Ser man på dekningskartet på Netcom.no, loves det til gjengjeld ingen dekning her ute.

Ser vi bort fra Bygdøy, sitter vi igjen med 11 målepunkter. På tre av disse stedene - Ekebergsletta, Romsås og Holmenkollbakken - fant vi ingen LTE-dekning overhodet.

Totalt fant vi altså dekning på 9 av 12 steder, men fikk kun gjennomført avlesninger på 8 av stedene.

Dårlig ut-hastighet

På samtlige andre steder fikk vi god eller veldig god fart inn. Men på tre av disse stedene igjen var ut-hastigheten altfor svak.

Dette gjaldt målingene foretatt i et boligfelt på Norstrand, ved treningssenteret på Grorud og ved det gamle postkontoret på Grefsen, et par steinkast unna Netcoms hovedkontor i Nydalen. Ved alle disse stedene sjekket vi farten tre ganger, herunder også mot norske hastighetsmålere, noe som bekreftet den lave ut-hastigheten.

Alle andre steder, på 5 av de 12 stedene vi oppsøkte, var farten imponerende begge veier.

Aller raskest gikk det på Økern. Men vi ble imponert også ved knutepunktet Oslo sentralstasjon, spesielt over ut-hastigheten.

Fin fart for kongen

Vi sitter igjen med følgende liste over henholdsvis inn- og uthastighetene:

 • Økern: 44,69 Mbit/s inn, 30,23 Mbit/s ut.
 • Slottsparken (Drammensveien): 38,63 Mbit/s inn, 8,84 Mbit/s ut.
 • Aker brygge: 24,19 Mbit/s inn, 15,99 Mbit/s ut.
 • Frognerparken (hovedinngangen): 26,08 Mbit/s inn, 16,06 Mbit/s ut.
 • Oslo sentralstasjon (siden mot Oslofjorden): 20,62 Mbit/s inn, 29,77 Mbit/s ut.
 • Norstrand: 23,33 Mbit/s inn, 0,42 Mbit/s ut.
 • Grefsen: 15,37 Mbit/s inn, 0,36 Mbit/s ut.
 • Grorud: 13,15 Mbit/s inn, 0,32 Mbit/s ut.
 • Ekebergsletta: Ingen dekning.
 • Holmenkollen (skianlegget): Ingen dekning.
 • Romsås: Ingen dekning.
 • Bygdøy: Tilsynelatende dekning, men ingen kontakt med nettet.

Spennende når det virker

Vi skal foreløpig ikke trekke de store konklusjonene. Det er tidlig i utrullingen og den kommersielle lanseringen er bare noen uker gammel. Samtidig er det klart at noen hundre mennesker allerede er brukere av nettet, og selv om de i en første fase ikke betaler for opplevelsen, må de kunne forvente at ting fungerer.

Det er avgjørende for Netcoms troverdighet at dekningen formuleres og formidles klart og tydelig. Dekningskartet på selskapets nettsider er i så fall et godt hjelpemiddel, men bare dersom kundene vet om det. Det skal dessuten bli spennende å se i hvilken grad Netcom tør å kline til på markedsføringssiden og snakke høyt om de lovede hastighetene.

For la det være sagt: Der hvor LTE-nettet er på sitt beste, blåser det oss av banen. For en fart!

Mer om
annonse