Til hovedinnhold

Slik får du "4G" i 3G-nettet

Er du avhengig av raskere mobilnett enn det Telenor og Netcom kan tilby? Alt ordner seg for den som bare har økonomien i orden. Vi har sett på en løsning som femdobler hastigheten i forhold til vanlig turbo-3G.

Linjespleising

Løsningen er like enkel som den er genial. Ved å legge sammen flere linjer kan du mangedoble hastigheten på det mobile Internettet. Løsningen heter JoikuBoost. Foreløpig er den bare tilgjengelig i beta. Men forsøkene vi har fått gjøre viser at løsningen fungerer godt allerede.

For de fleste av oss vil nok dette uansett være en nødløsning, ettersom det kreves flere mobilabonnement for å øke hastigheten med linjespleising. Til sammen kan vi bruke 6 mobiltelefoner på en gang, og opnå en hastighet som er fem ganger raskere en om vi bare bruker en linje.

Årsaken til at vi ikke får en seksdobling med seks linjer er at noe av kapasiteten går til kommunikasjon mellom mobiltelefonene.
Det hele virker på den måten at du setter opp en av mobiltelefonene som trådløs router. Telefonen må ha JoikuBoost installert. Deretter knytter du en eller flere mobiltelefoner til denne routeren, slik at de danner et nettverk. Disse mobiltelefonene må også ha Joikus programvare.

Nå har du en trådløs router som gir deg mulighet for å surfe i høye hastigheter, uavhengig av om telefonene ellers er i samme mobilnett. Linjespleisingen skjer på Joikus server i Finland, men det trenger du ikke tenke på.

Fellesskap

For privatpersoner er dette muligens ikke noen god ide, men om man er flere brukere kan man dele kapasiteten på JoikuBoost, og siden vi snakker om såkalt pakkedata vil alle oppleve surfingen som raskere enn om man var alene på mobilt Internett.
For naboen er det kanskje ikke like morsomt. Hver basestasjon har nemlig begrenset kapasitet, og båndbredde er en delt ressurs.

Mer om
annonse