Til hovedinnhold

Lån – ikke kjøp – USB-modem

For en mobilt bredbåndsaktør som leier kapasitet i en annen aktørs mobilnett, er evnen til å tenke nytt og spennende helt avgjørende for å lokke til seg kundene. Å konkurrere på pris på et så ferskt produkt er neppe nok til å drive god butikk. Det har Chess etter alt å dømme forstått.

Chess leier nemlig kapasitet i NetComs 3G-nett, og har nøyaktig de samme abonnementene på mobilt bredbånd som søsterselskapet, dog under egne navn. Men nå tilbyr Chess sine kunder å låne USB-modem i stedet for å kjøpe det, og det er nytt i dette markedet.

Lavere terskel
Til tross for at vi har rundt en halv million mobilt bredbåndsbrukere i Norge per i dag, er produktet relativt ferskt. Det betyr at prisnivå- og abonnementskonsepter mellom aktørene har flere likheter enn unikheter, og det å være unik lønner seg. Ice.net kan skilte med CDMA-teknologi og overlegen dekningsgrad, NetCom var først ute (i verden!) med LTE (eller såkalt 4G), mens Telenor bruker store ressurser på å oppgradere hele sitt mobilnett for å opprettholde en stabil og god tjeneste. For de mindre aktørene, som Tele2 og Chess, har det vært vanskelig å kapre markedsandeler fra de tre store aktørene. Tele2 har i første omgang valgt å satse på marginalt lavere prisplaner. Chess markerer sitt virkelige inntog på mobilt bredbåndsmarkedet med å tilby USB-modem til utlån. Det kan være en god start.

- Vi håper og tror at dette lånetilbudet vil slå godt an både til nye og eksisterende kunder. Terskelen er gjerne litt lavere når man får låne, framfor å kjøpe, forteller markedsdirektør Jarle Alvær i Chess til Mobilen.no.

- Det er viktig for oss å skille oss noe ut i forhold til mobilt bredbåndsmarkedet. Ordningen fungerer slik at kundene bestiller det bredbåndsabonnementet de ønsker, og får med modemet til lån – noe av det samme som tradisjonelle bredbåndleverandører gjorde med sine modem, legger han til.

Helt gratis?
Oppdatert: Som kunde slipper du altså å betale for USB-modem hvis du velger låneordningen. Alternativet er å betale 49 kroner per måned i avbetaling (samt 499 kroner som engangsbeløp ved å velge SurfKnight), men da får du modemet til odel og eie. Med låneavtalen har du ikke ett års bindingstid på verken abonnement eller modem, slik Alvær først uttalte. Han retter uttalelsen til følgende:
- Det er ingen bindingstid på låneavtalen for modemet eller på bredbåndsabonnementet. Det er derfor ikke noe gebyr på bryting av låneavtalen, kun gebyr dersom modemet ikke blir levert tilbake hvis abonnementet blir sagt opp. Ved ødelegging/skade er beløpet 499 kroner, oppklarer Alvær.

Erstatningsbeløpet er fortsatt lavt nok til at dette er en gunstig ordning fremfor å kjøpe et USB-modem fra Chess. Når det er sagt, tilbyr andre aktører modem til 1 krone med ett års bindingstid - og da eier du altså modemet etter hvert. Vi hevdet opprinnelig at selve låneordningen hadde vært genial dersom det ikke var bindingstid på abonnementet. I så tilfelle kunne du lånt modem og brukt mobilt bredbånd i perioder (sommerferien?) hvor du virkelig hadde behov for det. Og nå viser det seg at det er nettopp dette Chess tilbyr likevel, via sin låneordning på USB-modem. Da blir dette virkelig en genial løsning, for noe slikt har vært etterlengtet i markedet.

Merker interessen
Lånetilbudet til Chess er foreløpig lite kjent, men ifølge Alvær skal dette brukes til å fronte deres satsning på mobilt bredbånd i nærmeste fremtid.

- Vi lanserte dette 18. februar, så det er ikke kommet veldig godt i gang ennå. Vi kommer med markedsføring av dette i begynnelsen av mars både eksternt og internt til våre kunder, sier han.

- Men vi merker interessen på telefon gjennom kundesenteret fra folk som ønsker å benytte seg av ordningen. Det blir spennende å følge med utover i neste måned, avslutter markedsdirektøren til Chess.

Denne låneordningen, slik den nå fremstår, vitner det om at de mindre aktørene definitivt har noe nytt å tilføre mobilt bredbåndsmarkedet – og det er interessant. Chess' låneordning vil kunne konkurrere om de samme kundene som velger NetCom Mobilt Bredbånd Kontant og Ice.net Uke - altså for sporadisk bruk -, men er i uansett det beste alternativet dersom du for eksempel bare har behov for mobilt bredbånd i 3-6 måneder per år.

Mer om
annonse