TestSennheiser Urbanite XL

Sennheiser utfordrer Beats

Kvalitetshodesett med god lyd for de prisbevisste.

Sennheiser har laget hodesett for proffene siden lenge før Dr. Dre var tørr bak ørene. I en tid da markedet oversvømmes av hodetelefoner i alle former og fasonger, er det godt å se at Sennheiser fremdeles holder koken. For vi trenger fremdeles noen som lager hodesett for de som er opptatt av hele lydbildet, og ikke bare pøser på med bass.

Frir til massemarkedet

Redaktør Kurt Lekanger, kledelig antrukket med Sennheiser Urbaite XL.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Når det er sagt aner vi nok at Urbanite XL er Sennheisers forsøk på å gi Beats by Dr. Dre svar på tiltale. Urbanite XL har en litt mer «hipster»-rettet tilnærming til markedet enn selskapets svindyre øreklokker for de de aller mest kresne. Det gjelder ikke bare for pris og design, men også for lydbildet.

Et vellykket hodesett skal ikke bare gi god lyd. Det skal samtidig være komfortabelt å bære, ha god holdbarhet, være stilig å se på og det skal lekke minst mulig støy til og fra omgivelsene. Siden dette er et hodesett som er tenkt brukt sammen med en mobiltelefon, kommer også samtalelyd og betjening inn i bildet. Og sist men ikke minst må prisen stå i forhold til kvaliteten på alle områder.

Ren lyd

Ørepluggene er myke og komfortable, men blir varme over tid.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Urbanite XL har en impedans på 18 Ohm, og en følsomhet på 110 dB. Det betyr at de er langt mer lettdrevne enn klassiske øreklokker for stuebruk. Samtidig vil du merke nokså stor forskjell i lyden avhengig av hvilken mobil du kobler den til.

Vi opplevde at flere av mobilene vi brukte ga litt lavere lyd på høyeste volum enn hva vi hadde forventet. Faren for at du skal pådra deg hørselsskader er begrenset. Men når vi bruker klokkene med en hodetelefonforsterker, løftes både volumet og lytteopplevelsen flere hakk. Det samme vil du oppleve om du bruker hodetelefonene sammen med HTC-mobiler, som har høyere spenning på lydutgangen enn det andre mobiltelefoner har.

Hengslen er solid.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Hodesettet har en fin balanse mellom bass, mellomtoner og diskant, om enn med litt mer fokus på bass enn det Sennheiser normalt har. Klokkene er lukket, og lekker bare i liten grad lyd til omgivelsene. Samtidig får du ikke et like bredt lydbilde i lukkede hodesett som du gjør med gode åpne hodesett.

Vi liker lyden i Urbanite XL. Den er bedre en i svært mange andre hodesett med lukkede klokker.

Komfortabel og solid

Pluggen på hodesetet er 2,5 mm. Kabelen kan byttes.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Lukkede hodesett kan også bli varme å ha på ørene over tid, og her er Sennheiser Urbanite XL ikke noe unntak. Putene er i et mykt og behagelig materiale, og hodebøylen holder klokkene på plass med et behagelig trykk. Bøylen kan forlenges ved at du trekker i klokkearmene. Her er det ikke noen låsemekanisme, og det hadde ikke gjort noe om skyveløsningen hadde vært enda litt fastere. Vi tar oss selv i å skyve klokkene på plass med jevne mellomrom.

Kabelen er flat og relativt bred. Den er trukket med myk gummi, og fungerer utmerket også når gradestokken kryper under nullpunktet. Gummien holder seg myk, og du slipper at berøringslyder fra kabelen forplanter seg til hodetelefonen.

Sennheisers logo er plassert på siden av klokken.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kabelen har kontrollknapp for iOS, men finnes også i en versjon for Android. Du kan godt bruke de to om hverandre, men må ha den riktige kabelen for at knappene på kabelen skal kunne brukes til å styre musikken.

Kabelen er utskiftbar, med 2,5 mm plugg i den enden som går til hodetelefonene, og 3,5 millimeter i den andre. Kabelen går til den venstre klokken, og pluggen har et skrufeste som gjør at den ikke lar seg nappe ut ved et uhell.

Hodebøylen er bred, med en myk gummipute på innsiden, og et kraftig stoff på utsiden. Likevel bygger bøylen ikke mer enn ca 8 millimeter. Det er godt innenfor det akseptable. Blir bøylen for tykk kan du lett få ubehagelige overraskelser i bildører og på andre lave steder.

Vellykket utforming

Kontrollen på kabelen kan styre mobilen. Her sitter også en mikrofon.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det visuelle inntrykket av Sennheiser Urbainte XL er godt. Her er ingen tynne bøyler, ingen simpel skumgummi eller tynne kabler. Sennheisers logo er godt synlig på klokkene. Den er likevel relativt diskret sammenliknet med mye annet du har sett. Bøylen har en solid hengsle, så klokkene kan gjøres litt mindre når de skal ned i en sekk eller veske. Klokkene kan ikke vendes mer enn de svært få gradene som må til for å tilpasse seg hodefasongen din. Men du kan altså brette dem innover. Vekten på hodesettet er 312 gram, så noen direkte lettvekter er dette ikke.

Fargen på settet vi fikk til test kalles oliven, og er den samme fargen som Forsvaret er så glad i. Stoffet på bøylen og øreputene er imidlertid i sort, mens hengslen er i grått matt metall. Det er i alle fall ingen fare for at noen skal tro du er på HV-øvelse bare på grunn av øreklokkene.

Sennheiser Urbanite kommer i fem ulike fargevarianter.Foto: Sennheiser

Liker du ikke olivenfargen, kan du få settet i sort, blått, sand (mørk brun) eller i blått med en hvit sirkel mot de røde sidene på klokkene. Sistnevnte glir ubemerket inn i et hvilket som helst 17. mai-tog.

Hodesettet skal være tilpasset en urban livsstil, men vi kan ikke skjønne annet enn at de vil fungere like godt på bygda. Det er riktig nok ikke tilpasset en såkalt «aktiv livsstil», i betydningen vanntett, støtsikker og umulig å riste løs.

Mange om beinet

Hodesettene fra Beats gir muligens større street cred blant tenåringer, mens Sennheiser er et merke det er stuerent å flashe blant audiofile. Urbanite XL koster fra 1898 kroner, viser vår Prisguide. Det mener vi den er verdt.

Men det hagler av konkurrenter i denne prisklassen. Bose Quiet Comfort 25 har aktiv støykansellering, og koster for øyeblikket fra like over 2000 kroner. Samsungs Level Over er trådløse, har støykansellering, og koster fra ca 2300 kroner. Beats Studio 2.0, som antakelig er den største konkurrenten, koster fra 1990 kroner.

Merk deg også at det noe lettere hodesettet Sennheiser Momentum koster fra 1890 kroner.

Les også
Shure SRH1540: Overgår alle hodesett vi har testet
Les også
Panasonic RP-HD10: Et solid alternativ for under 2000 kroner
Les også
Plantronics BackBeat PRO: Utfordrer Bose med trådløse hodetelefoner
Les også
Dette er det beste spilltilbehøret
Les også
Samsung Level-Over: Komfortable støydempede hodetelefoner fra Samsung
Les også
FiiO E11 oppladbar forsterker: Denne gir bedre lyd i mobilen din
Les også
Få bedre lyd ut av mobilen din
annonse