Når en musikkspiller til mer enn 10 000 kroner ikke er godt nok
Vi prøvekjørte Sonys nye musikkspiller sammen med svindyrt tilbehør.
Las Vegas/Tek.no: Hva spiller du musikk med på farten? Skulle vi gjette bruker du mobilen din, slik de fleste av oss gjør i disse dager. Musikkspillere har hatt en dalende popularitet etter at kraftige smarttelefoner ble allemannseie. Det stopper likevel ikke Sony når de nå satser videre på Walkman-merkevaren sin. Under årets CES lanserte de nemlig en heftig musikkspiller med en minst like heftig prislapp.
Høyoppløst lyd på vei til å få fotfeste?
ZX2 Walkman koster nemlig hele 11 500 kroner, og for den summen får du en musikkspiller litt utenom det vanlige. Her skal nemlig absolutt alt være gjort for at du skal få best mulig bærbar godlyd. Spilleren er laget for såkalt Hi Res Audio, en merkelapp Sony har funnet på, men som de ifølge Sony-sjefen nå har fått med seg flere på laget i markedsføringen av. Du trenger heller ikke å bruke Sonys eget format, DSD, siden spilleren støtter det aller meste av formater som er på markedet. Det inkluderer de høyoppløselige utgavene av Flac og Apple Lossless.
Her er det snakk om lyd i høyere kvalitet enn den du får på vanlige CD-plater. Hvor hørbar kvalitetshevingen er i praksis strides de lærde om, men de siste par årene er det flere ting som har vitnet om at MP3-æraen så smått begynner å få konkurranse fra CD-kvalitet og oppover. Blant annet lanserte Neil Young sin egen musikkspiller på en av spleiseportalene, og finansieringen gikk i orden så det smalt.
Lyd av ekstremt høy kvalitet har vært tilgjengelig noen år. Bransjen har forsøkt å selge den på fysiske formater så som DVD-Audio og SACD. Spillerne for disse platene har ikke blitt allemannseie, til tross for at mange av dem ikke har vært så veldig dyre. Nå prøver bransjen seg altså igjen, men med nedlastbare filer i stedet.
Bærbar lyd til 23 000 kroner
Da vi saumfor Sonys område på messen snublet vi i flere lytteposter med musikkspilleren, der den var koblet sammen med en rekke ulike typer utstyr. Den som umiddelbart fanget undertegnedes oppmerksomhet var en kombinasjon av musikkspilleren og en stor svart boks, koblet til den fysisk største av hodetelefonene i området. Dette lovet godt.
Vel fremme ved posten viser det seg at den svarte boksen er Sonys bærbare og batteridrevne DAC og hodetelefonforsterker. Prisen? Kjappe 6 800 kroner. I tillegg til de 11 500 kronene musikkspilleren koster, altså. Hodetelefonene viste seg å være Sonys MDR-Z7, som selges for rundt 5000 kroner. Utstyr for 23 300 kroner, med andre ord. Det må kunne kalles bærbar lyd litt utenom det vanlige.
Oppsettet kobler ut viktige deler av spilleren
Oppsettet vi får prøve er strengt tatt litt merkelig, i tillegg til å være dyrt. Tilkoblingen av en ekstern DAC kobler nemlig ut spillerens interne omgjøring av lyd fra digitalt til analogt, en av de viktigste funksjonene du betalte 11 500 kroner for i utgangspunktet. Gitt spillerens ganske heftige vekt og størrelse mistenker vi at det bor en ganske stor forsterker i den også, som heller ikke får bidra når Sonys eksterne boks tar over.
Det sagt er lyden fra oppsettet upåklagelig, og preges av et bassfundament støpt i forsterket betong. Ser vi helt bort fra tall og målinger, er det ganske lett å høre når en forsterker ikke helt henger med. Du kan ha hørt dette enten fra veike hjemmekinoanlegg med store høyttalere, eller mobiltelefoner koblet til litt for krevende hodetelefoner. Bassen blir ullen, og slår ikke så godt som den burde. Her er det altså ikke snakk om mengde bass, men kvaliteten på den bassen som finnes i lydbildet.
Også mellomtonen viste seg svært god, med en formidling av stemmer som knapt nok står tilbake for noe vi har hørt tidligere. Også diskanten er oppløst og meget god. I det hele fremstår kombinasjonen som kompromissløs, men igjen, det gjør også prisen.
Er du opptatt av lyd vil det muligens være av interesse at hodetelefonene hadde balansert tilkobling mot forsterkeren, og et sett kostbare kabler fra en annen produsent. Igjen et grep mange er høyst uenige om effekten av.
Kunstig dårlige MP3-filer?
Et stykke lenger borte finner vi spilleren i kombinasjon med et mer ordinært sett hodetelefoner fra Sony. Også her er lyden meget god, men litt av det heftige bassfundamentet forsvinner, samtidig som hodetelefonene kanskje virker litt mer fokusert på akkurat det laveste frekvensområdet.
Lytteposten var satt opp som en såkalt AB-test, der vi kunne velge mellom vanlig MP3 og Hi Res Audio under avspilling. Det er vanskelig å si hvor korrekt testen egentlig er. Spilleren viste en visualisering av frekvensene som ble avspilt, og så fort vi vekslet ned til MP3 forsvant alle frekvenser over et sted mellom 16 og 18 tusen hertz. Det menneskelige øret kan høre inntil 22 000 Hz, og MP3-filer skal normalt ikke ha noe problem med å gjenskape lyd som går så høyt i frekvensene. Smart koding skal imidlertid spare plass ved å kutte vekk mindre hørbare områder av lydspektrumet.
Kort fortalt var lyden meget god da vi valgte Hi Res Audio på spilleren, og til prisen burde den også være det. Men vi mistenker at noen har forenklet forskjellen mellom de to variantene ganske kraftig, for MP3 har knapt noen gang hørtes flatere og dårligere ut. Alle som har hørt en MP3-fil i noenlunde høy kvalitet vet at formatet absolutt er i stand til å gjenskape diskant. Her var den helt fraværende.
De høyoppløste filene strekker seg likevel mye lenger oppover enn MP3-filer gjør. Her gjenskapes lyd helt opp til 30 000 hertz, det samme frekvensområdet som såkalte superdiskanter i moderne høyttalere er laget for å kunne avspille. Også her er det litt usikkert hvor stor den faktiske effekten på det du hører er. 30 000 hertz er svært langt over det det menneskelige øret er i stand til å oppfatte, men det hevdes likevel at inkluderingen av disse frekvensene kan gjøre lyden mer naturlig.
I bruk er spilleren kjapp og god. Den har mange valg og lydjusteringer uten at den fremstår som rotete av den grunn. Den kjører Android 4.2 og skal ha full tilgang på Google Play, men vi kom oss ikke ut til noen hjemmeskjerm her. Sannsynligvis har Sony låst spillerne sine i demomodus, slik at appen skal holde seg fremme på skjermen.
Flere spørsmål enn svar
Vi må nesten klø oss litt i hodet etter prøvelytten. Hvordan ville spilleren fungert alene sammen med de største hodetelefonene på området, eller gode hodetelefoner fra andre merker? Det er ikke mange som eier hodetelefoner til mer enn 5 000 kroner, og enda færre som eier flere av dem. Det spørs om de som er i markedet for denne musikkspilleren umiddelbart vil bytte ut hodetelefonene de allerede har med en av Sonys modeller.
I tillegg er det også slik at lydutstyr er vektet i ulike retninger. Noen hodetelefoner og høyttalere er «bassige», og i kombinasjon med lydkilder som er vektet på samme måte kan det veldig lett bli for mye av det gode. Eller for lite, dersom begge deler er litt for forsiktige. Å få til en god kombinasjon av lydkilder og hodetelefon eller høyttalere er en kunst i seg selv. Selv om du velger utstyr fra aller øverste hylle kan du risikere at utstyret ikke passer sammen, og gir et resultat som rett og slett blir ganske dårlig.
Og hva mener egentlig Sony med å sammenlikne gromlyden sin med MP3-filer som tilsynelatende har kunstig dårlig lydgjengivelse? Det kan være et grep gjort mer for å illustrere forskjellen enn for å la oss faktisk oppleve forskjellen. Det er også mulig at de har økt forskjellen noe for å kompensere for den voldsomme støyen som vanligvis er å finne i messelokaler.
Det viktigste er godlyden
Uansett er det ingen tvil om at det låter bra når det brukes som tiltenkt fra Sonys side. Spilleren er også utstyrt med avanserte oppskaleringsfunksjoner som skal forsøke å fylle inn tomrommet der MP3-formatet har barbert vekk ting det ikke trodde du ville være i stand til å høre, slik at også den gamle MP3-samlingen låter bedre. Vi regner ikke med denne funksjonen var aktiv under AB-testen, og de øvrige spillerne var utstyrt med høyoppløst lyd, så akkurat hvor god den er vet vi ikke. Det er imidlertid slik at slike oppskaleringsfunksjoner varierer veldig i kvalitet, og i noen tilfeller kan de også påvirke lyden negativt.