Til hovedinnhold
Artikkel3D Sound Labs NEOH

Med disse hodetelefonene følger surrounden bevegelsene dine

Hodetelefoner med bevegelsessensor prøver seg på Kickstarter.

3D Sound Labs

Hodetelefoner med kringlyd er kanskje ikke nytt, men hodetelefoner som sørger for at surroundlyden holder seg på ett sted, samme hvordan du flytter nepa, er ikke like vanlig. Selskapet 3D Sound Labs prøver seg på nettopp dette.

Hodetelefonene har fått navnet NEOH, og ble første gang vist frem under årets CES-messe i Las Vegas. Nå skal hodetelefonene forsøkes finansiert videre gjennom spleiseportalen Kickstarter.com. Selve hodetelefonene skal være ferdige, men det gjenstår å få elektronikken sertifisert av ulike bransjeorganisasjoner. I tillegg gjenstår det arbeid på en mobilapp som skal følge med.

ZTEs lommeruter har innebygget projektor og nødstrøm. Dessuten har den en fullfunksjons Android-enhet bygget inn. Les mer om ZTE LivePro her.

Kablet surround fra telefon og PC

Hodetelefonene har to vanlige elementer på 40 mm, som er omtrent det du vil finne i hodetelefoner flest. Men disse elementene har mye teknologi til å hjelpe seg. På hodetelefonenes venstreside sitter det en boks som huser all elektronikken som brukes. Her er det gyroskop, akselerometer og digitalt kompass (magnetometer) som brukes til å spore bevegelsene dine.

Selv om hodetelefonene er utstyrt med Bluetooth-tilkobling henter de lyden via kabel. Enten en helt ordinær 3,5 mm-plugg eller en utvidet plugg med mikrofon og fjernkontroll for iOS-dingser. Hodetelefonene får kun servert en tokanals lydstrøm, men strømmen tilpasses av en app i andre enden, basert på bevegelsesdataene dine.

Appen som hører til kan simulere surround for inntil 30 lydpunkter, noe som fremheves som viktig blant annet for nye surroundformater, så som Dolby Atmos.

I første omgang sikter selskapet mest på PC-brukere og eiere av Apples iOS-dingser. En app for Android skal også være underveis.

Skal bli velegnet til spilling

Med en pris på knappe 160 dollar for rimeligste inngangsbillett blir NEOH en forholdsvis billig måte å skaffe seg bevegelsesjustert kringlyd på. Foto: 3D Sound Labs

For PC-brukerne er det spesielt spilling NEOH er rettet mot. 3D Sound Labs mener at hodetelefonene er svært godt egnet sammen med VR-briller, slik at også lyden av det du ser rundt deg tilpasser seg hvordan du beveger hodet.

Filmtitting er også et bruksområde, og det er spesielt her mobilenhetene ser ut til å komme inn.

Det finnes i dag enkelte hodetelefoner som gjør det samme som NEOH skal, men foreløpig er de ganske dyre. Beyerdynamic har for eksempel sitt Headzone-konsept som består av hodetelefoner og signalbehandlingsboks. Systemet koster rundt 1700 dollar, eller veldig mange penger i Norske kroner, med dagens vekslingskurs.

Til sammenlikning kan du slippe unna med fra 159 dollar, eller 1200 kroner før frakt og avgifter om du bestiller NEOH tidlig. 3d Sound Labs skal allerede være ferdige med nesten alt som skal til for å sette i gang produksjon av øreklokkene, og har allerede fått med seg investorer på laget.

Forutsatt at prosjektet når målet på 80 000 dollar, skal 3D Sound Labs være klare til å sende NEOH fra juni i år.

Du kan lese mer om NEOH på 3D Sound Labs' Kickstarter-sider.

Vi bestilte pannebånd som skulle hjelpe til med konsentrasjonen fra Kickstarter. Hvor bra det gikk kan du se i denne artikkelen.

annonse