NyhetVi fant frem den gode, gamle iPhone 5-en fra glemselen

Slik skiftet vi mobilskjerm og brytere for 225 kroner

Se bildene av hvordan vi gikk frem.

Introduksjon + skjermskifte

Vi ryddet i hyllene her om dagen, og fant en god gammel kjenning; en iPhone 5 som i over to år var en trofast kompanjong – noe den også bærer preg av. Blant annet har den fått seg en real smell som resulterte i knust skjerm, samt at av/på-bryteren også har takket for seg.

I det skjermen ble ødelagt ble telefonen lagt bort til fordel for en ny telefon. Å skifte skjerm, samt få på plass en ny av/bryter kan fort koste deg en del penger om du setter bort jobben. Men hva med om du tok på deg jobben selv? I behov av en reservetelefon tok vi fatt på oppgaven for å se om telefonen lot seg reparere på egenhånd.

Apple-verkstedene tar 2500-3300 kroner for å bytte skjerm:
Du kan spare tusenvis ved å bytte skjerm selv »

Noen minutter senere var en ny skjerm, samt en bryter-krets bestilt fra Ebay. Siden mobilen vil bli en reservetelefon, tok vi de rimeligste alternativene vi fant – noe som skulle vise seg å nødvendigvis ikke være det beste valget.

Vi kjøpte de to varene fra to ulike selgere, og slapp unna med totalt 225 kroner for begge delene, inkludert gratis frakt fra Kina.

Lurer du på hvorfor du får råbillig frakt fra Kina?
Les om verdenspostkonvensjonen her » (Tek Ekstra)

Noen kjekke tips før du starter

Her er alle delene vi fikk for totalt 225 kroner, utenom selve telefonen. (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Sammen med selve skjermen følger det med en rekke verktøy i pakken, deriblant to skrutrekkere som holdt til å skru fra hverandre det meste av telefonen. Utenom disse to trenger du også en liten flattrekker til å skru av noen få spesialskruer.

Utover dette følger det også med spesialverktøy for å få løs kontakter, batteriet og skjermen.

Til slutt er det også greit å ha et ark klart, som du deler opp i små, nummererte firkanter. Dette er en enkel måte å holde styr på hvilke skruer du løsner når. Samtidig bør du ta bilder av stegene før du løsner noe. Det gjør det langt lettere å ta frem kameraet for å kikke hvordan det så ut når du skal skru det hele sammen igjen.

Bruk et ark for å holde styr på hvilke skruer du fjerner. (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Pass også på å ha godt lys der du skal skru, for de skruene som skal løsnes er fryktelig små og ergo vanskelige å se uten godt lys. Samtidig er det lurt å sitte ved et bord så ikke skruene blir borte om de skulle komme på avveie. De har nemlig en lei tendens til å sprette avgårde i ubestemmelige retninger.

Et siste tips; har skjermen din gått i tusen knas slik vår hadde, pass på ha en tube med lynlim klar til å bistå.

Bytte av knust skjerm

Før vi tar fatt på selve utskiftingen av skjermen kan vi trygt konstatere at denne skjermen har utspilt sin rolle. Samtidig har telefonen en av/på-bryter som nekter å fungere, noe du kan lese mer om hvordan vi skiftet på neste side.

Steg 1. (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Først steget er å skru ut de to pentalobe-skruene som sitter på hver sin side av ladekontakten til telefonen. Det er den samme størrelsen på skrutrekkeren som også kan brukes på iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5S, iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Steg 2. (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Neste steg blir å ta frem en sugekopp. Start med å plassere denne på oversiden av hjem-knappen på telefonen. Glasset er nemlig hektet fast i toppen av telefonen, så du må starte nederst. I vårt tilfelle var glasset så knust at sugekoppen ikke satt seg skikkelig. Vi fikk dog til slutt løsnet skjermen, på bekostning av et knekt verktøy. En mulig løsning hadde vært å lime sugekoppen til glasset.

Steg 3. (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Når du først får glasset opp av rammen går det relativt greit å bruke plastverktøyet til å vippe den helt fri.

Steg 4. (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

For å komme til kontaktene som gir signal til skjermen må du fjerne det glatte metalldekslet hvor de brede kablene fra skjermen ender. Den sitter festet i totalt tre skruer. NB; merk at skruen som sitter øverst på bildet er noe lenger enn de to andre, og bør derfor legges litt for seg selv.

Steg 5. (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Under metalldekslet sitter det totalt tre kontakter som gir skjermen signal. Pass på å ikke bende skjermen noe særlig mer enn 90 grader vekk fra selve telefonen. Det kan gjøre at du skader kablene, og disse trenger du nemlig å bruke på ny. Siden vi gikk for det billigste alternativet følger ikke hjem-knappen og andre komponenter med. Legg forresten merke til den gjennomsiktige advarselen midt i telefonen. Du mister eventuell garantitid ved å gjøre denne jobben selv.

Kablene vipper du enkelt av med et plastverktøy. Når du skal sette dem på igjen er det som å bygge Lego. Du kjenner og hører når du har truffet riktig.

Her ser du den originale skjermen ved siden av vår tredjeparts erstatter. Legg merke til at den vi skal sette tilbake ikke har hjem-knapp eller frontkamera.

Snur vi skjermene rundt ser vi komponentene som mangler. I tillegg til Hjem-knapp må du også flytte over frontkamera, lys-sensoren og høyttaleren. Samtidig må du flytte over den store metall-braketten som er festet i totalt seks skruer. Husk å fjerne filmen fra baksiden av den nye skjermen før du setter braketten på plass.

Hjem-knappen sitter festet i to skruer, samt at du må være obs på den lille kontakten som sitter på oversiden av den ene skruen. Denne er limt til glassplaten, og du må være forsiktig når du løsner den. Så gjelder det videre å passe på at denne kontakten blir plassert på samme plass på den nye skjermen. Hvis ikke kan du oppleve at Hjem-knappen rett og slett ikke fungerer.

Øverst på baksiden av skjermen sitter det en rekke komponenter du må flytte over. Skru løs i alt tre skruene så kommer du til utstyret, men vær påpasselig med å se hvordan de er festet. Det er nemlig litt knot å sete det sammen igjen.

Når du har fått flyttet over dette er det klart for å reversere prosessen du nettopp har gått igjennom. Med andre ord må du starte jobben med å sette det hele sammen.

Vi på vår side beveger oss videre til neste side der vi tar fatt på skifte av av/på-knappen. En jobb som skulle vise seg å innebære langt mer plunder.