Slik skiftet vi mobilskjerm og brytere for 225 kroner
Se bildene av hvordan vi gikk frem.
Introduksjon + skjermskifte
Vi ryddet i hyllene her om dagen, og fant en god gammel kjenning; en iPhone 5 som i over to år var en trofast kompanjong – noe den også bærer preg av. Blant annet har den fått seg en real smell som resulterte i knust skjerm, samt at av/på-bryteren også har takket for seg.
I det skjermen ble ødelagt ble telefonen lagt bort til fordel for en ny telefon. Å skifte skjerm, samt få på plass en ny av/bryter kan fort koste deg en del penger om du setter bort jobben. Men hva med om du tok på deg jobben selv? I behov av en reservetelefon tok vi fatt på oppgaven for å se om telefonen lot seg reparere på egenhånd.
Apple-verkstedene tar 2500-3300 kroner for å bytte skjerm:
Du kan spare tusenvis ved å bytte skjerm selv »
Noen minutter senere var en ny skjerm, samt en bryter-krets bestilt fra Ebay. Siden mobilen vil bli en reservetelefon, tok vi de rimeligste alternativene vi fant – noe som skulle vise seg å nødvendigvis ikke være det beste valget.
Vi kjøpte de to varene fra to ulike selgere, og slapp unna med totalt 225 kroner for begge delene, inkludert gratis frakt fra Kina.
Lurer du på hvorfor du får råbillig frakt fra Kina?
Les om verdenspostkonvensjonen her » (Tek Ekstra)
Noen kjekke tips før du starter
Sammen med selve skjermen følger det med en rekke verktøy i pakken, deriblant to skrutrekkere som holdt til å skru fra hverandre det meste av telefonen. Utenom disse to trenger du også en liten flattrekker til å skru av noen få spesialskruer.
Utover dette følger det også med spesialverktøy for å få løs kontakter, batteriet og skjermen.
Til slutt er det også greit å ha et ark klart, som du deler opp i små, nummererte firkanter. Dette er en enkel måte å holde styr på hvilke skruer du løsner når. Samtidig bør du ta bilder av stegene før du løsner noe. Det gjør det langt lettere å ta frem kameraet for å kikke hvordan det så ut når du skal skru det hele sammen igjen.
Pass også på å ha godt lys der du skal skru, for de skruene som skal løsnes er fryktelig små og ergo vanskelige å se uten godt lys. Samtidig er det lurt å sitte ved et bord så ikke skruene blir borte om de skulle komme på avveie. De har nemlig en lei tendens til å sprette avgårde i ubestemmelige retninger.
Et siste tips; har skjermen din gått i tusen knas slik vår hadde, pass på ha en tube med lynlim klar til å bistå.
Bytte av knust skjerm
Før vi tar fatt på selve utskiftingen av skjermen kan vi trygt konstatere at denne skjermen har utspilt sin rolle. Samtidig har telefonen en av/på-bryter som nekter å fungere, noe du kan lese mer om hvordan vi skiftet på neste side.
Først steget er å skru ut de to pentalobe-skruene som sitter på hver sin side av ladekontakten til telefonen. Det er den samme størrelsen på skrutrekkeren som også kan brukes på iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5S, iPhone 6 og iPhone 6 Plus.
Neste steg blir å ta frem en sugekopp. Start med å plassere denne på oversiden av hjem-knappen på telefonen. Glasset er nemlig hektet fast i toppen av telefonen, så du må starte nederst. I vårt tilfelle var glasset så knust at sugekoppen ikke satt seg skikkelig. Vi fikk dog til slutt løsnet skjermen, på bekostning av et knekt verktøy. En mulig løsning hadde vært å lime sugekoppen til glasset.
Når du først får glasset opp av rammen går det relativt greit å bruke plastverktøyet til å vippe den helt fri.
For å komme til kontaktene som gir signal til skjermen må du fjerne det glatte metalldekslet hvor de brede kablene fra skjermen ender. Den sitter festet i totalt tre skruer. NB; merk at skruen som sitter øverst på bildet er noe lenger enn de to andre, og bør derfor legges litt for seg selv.
Under metalldekslet sitter det totalt tre kontakter som gir skjermen signal. Pass på å ikke bende skjermen noe særlig mer enn 90 grader vekk fra selve telefonen. Det kan gjøre at du skader kablene, og disse trenger du nemlig å bruke på ny. Siden vi gikk for det billigste alternativet følger ikke hjem-knappen og andre komponenter med. Legg forresten merke til den gjennomsiktige advarselen midt i telefonen. Du mister eventuell garantitid ved å gjøre denne jobben selv.
Kablene vipper du enkelt av med et plastverktøy. Når du skal sette dem på igjen er det som å bygge Lego. Du kjenner og hører når du har truffet riktig.
Her ser du den originale skjermen ved siden av vår tredjeparts erstatter. Legg merke til at den vi skal sette tilbake ikke har hjem-knapp eller frontkamera.
Snur vi skjermene rundt ser vi komponentene som mangler. I tillegg til Hjem-knapp må du også flytte over frontkamera, lys-sensoren og høyttaleren. Samtidig må du flytte over den store metall-braketten som er festet i totalt seks skruer. Husk å fjerne filmen fra baksiden av den nye skjermen før du setter braketten på plass.
Hjem-knappen sitter festet i to skruer, samt at du må være obs på den lille kontakten som sitter på oversiden av den ene skruen. Denne er limt til glassplaten, og du må være forsiktig når du løsner den. Så gjelder det videre å passe på at denne kontakten blir plassert på samme plass på den nye skjermen. Hvis ikke kan du oppleve at Hjem-knappen rett og slett ikke fungerer.
Øverst på baksiden av skjermen sitter det en rekke komponenter du må flytte over. Skru løs i alt tre skruene så kommer du til utstyret, men vær påpasselig med å se hvordan de er festet. Det er nemlig litt knot å sete det sammen igjen.
Når du har fått flyttet over dette er det klart for å reversere prosessen du nettopp har gått igjennom. Med andre ord må du starte jobben med å sette det hele sammen.
Vi på vår side beveger oss videre til neste side der vi tar fatt på skifte av av/på-knappen. En jobb som skulle vise seg å innebære langt mer plunder.
Skifte av av/på-bryter
Videre skal vi skifte av/på-bryteren på telefonen, som gradvis ble dårligere før den til omsider sluttet helt å fungere. Vi tar opp tråden etter at vi har fjernet skjermen, så om du ikke har kommet dit ennå, må du lese igjennom den førte siden der vi viser hvordan du fjerner denne.
Første steg blir å fjerne et lite deksel som sitter plassert over selve batterikontakten. Her må du fjerne de to skruene som holder denne på plass.
Dekslet vippes enkelt av med plastverktøyet når skruene er fjernet. Vær dog forsiktig så lenge du skal løsne deksler og kontakter. Telefonen inneholder flere komponenter som ikke er spesielt glad i å bli bøyd eller klemt på.
Når dekslet er fjernet kan du bruke det samme verktøyet til å løsne batterikontakten før du løsner selve batteriet. Her gjelder det å være forsiktig, samtidig som du må belage deg på å ta i en del. Batteriet er nemlig festet på baksiden med dobbeltsidet tape som holder det godt fast. Som du på bildet over er det kun noen få plasser som er anbefalt å bruke verktøyet på. Utenom disse kan du risikere å skade elektronikk som sitter i nærheten.
Etter litt håndgemeng er batteriet omsider ute. Med andre ord må du nok belage deg på en liten kamp, hvor limet har fått god tid på seg til å sette seg skikkelig. Har du en iPhone med svakt batteri er dette måten å skifte det på. Det finnes blant annet en del tredjeparts batterier å få kjøpt, i tillegg til originale utgaver.
Neste steg er å hekte av en bitteliten kontakt. En grei måte å se denne på er å følge en tynn ledning som kommer fra der ladekontakten sitter i bunnen av telefonen.
Videre fjerner du to skruer som sitter helt øverst på telefonen, som igjen frigjør et deksel som holder blant annet telefonens hovedkamera og blits på plass.
Neste steg blir å ta vekk tre små kontakter som sitter rett ved de store kontaktene du løsnet for å få frigjøre selve skjermen. Du kjenner et slags klikk når de løsner.
Så må du løsne to skruer som sitter festet helt i toppen av telefonen.
Når du fjernet kontakten til batteriet tar du ut en av i alt to skruer som holder dette lille dekslet på plass. Nå kan du skru ut den siste skruen.
Før vi kan ta ut selve hovedkortet må den lille rammen som holder simkortet ut.
For å få ut selve hovedkortet må du ut med i alt fem skruer, samt at du hekter av en tykk, flat kabel som kommer fra bunnen av telefonen. Tre av skruene du fjerner trengs det en flattrekker for å løsne, de to nederst til høyre, samt skruen som sitter lengst oppe til venstre. De andre er vanlige Philips-skruer.
Når du får løsnet hovedkortet gjelder det å holde hodet kaldt. På baksiden sitter det en ørliten ledning som er en del av Wi-Fi-antennen i telefonen. Ryker denne kan det hende du får problemer med å ta i mot signaler.
For å komme til av/på-knappen må du starte med å skru av et knøttlite deksel som sitter rett på nedsiden av knappen. Denne lille krabaten sitter i to bittesmå skruer, der du trenger en flattrekker til den som sitter nærmest toppen.
Med det lille dekslet fjernet kommer du nå til en skrue som holder selve av/på-knappen på plass. Denne kan du nå skru ut.
Likevel er det ikke fullt så enkelt å skifte bryteren. Knappen sitter nemlig på samme krets som også holder styr på volum opp og ned, mute og vibrasjonen i telefonen. Knappene er festet til en flat kabel som også er limt fast til selve telefonen.
Med alle bryterne ute av veien kan du legge ned selve bryter-løsningen. Vær obs på at området der kontakten til vibrasjonen er må ligge på riktig plass, ellers blir det lite vibrasjon å spore når det ringer.
Legg telefonen med den gamle kretsen foran deg og sjekk hvilken vei alt skal limes på plass. Det er små lapper du fjerner på baksiden før du limer alt på plass. Limet sitter ikke veldig godt, men nok til at du kan ødelegge kabelen om du må ta den opp igjen. Bryterne har små hull slik at kabelen med sensoren kun passer den riktige veien. Med kretsen limt på plass er det bare å reversere prosessen og sette telefonen sammen igjen.
Resultatet
Skjermen fungerer, men..
Sannhetens øyeblikk har kommet. Etter å ha skiftet både skjerm og av/på-bryteren er det klart for å skru på telefonen for første gang.
Skjermen tenner og den velkjente eplelogoen dukker opp på den hvite skjermen. Det første vi legger merke til er at skjermens ytterkant ikke er helt riktig sentrert. Med det mener vi at de sorte linjene som vises på siden av skjermen er ulike, hvor streken øverst samt på høyre side av skjermen er noe større. Om det skyldes en feil fra vår side eller om skjermen er sånn vet vi dog ikke.
Telefonen har som nevnt blitt hentet frem fra glemselen, og med det også ikke vært verken slått på eller ladet på lenge. Telefonen får etter kort tid hikke, der den starter på nytt noen ganger med kort mellomrom.
Om dette skyldes at det er så lenge siden den har vært brukt, eller om det er vår installasjon som har skylden, vet vi ikke, men etter gjentatte restarter blir imidlertid telefonen stabil.
Knappene på sin side virker å gjøre jobben som de skal, og det er en befrielse å ha en av/på-knapp som igjen fungerer. Riktignok var den langt mer omfattende jobb å skifte kontra skjermen, men like fullt minst like viktig for vår del.
Så, hva har vi lært?
Selv om dette var første gang vi tok på oss et sånt oppdrag, ble resultatet ok til slutt. I ren tid plundret vi nok i rundt tre timer før alt var på plass igjen, men man kan nok trygt trekke fra en god del fordi vi også tok bilder og noterte underveis.
Likevel er det er par ting vi ville gjort annerledes.
Først og fremst ville vi nok kostet på oss en bedre skjerm. Den vi satte inn gjør jo jobben, men problemet var å flytte over komponentene. Er du ikke veldig kyndig vil du etter alt å dømme spare deg for mye hodebry ved å kjøpe en skjerm som har ferdigmontert Hjem-knapp, frontkamera, høyttaler og sensor. Da trenge du kun å koble til og fra tre kontakter i tillegg til å løfte glasset opp og ned før skjermen er ferdig skiftet.
Av/på-bryteren var en langt mer omfattende jobb enn hva vi trodde på forhånd, men likevel fungerte det helt utmerket å bruke en billig tredjepartsdel. Spørsmålet blir jo hvor mye denne delen tåler av bruk før den blir slitt, men så lenge mobilen i vårt tilfelle skal være en reservetelefon, tror vi neppe dagen kommer hvor denne bryteren er brukt opp før telefonen i seg selv er pensjonert.
Vi har også reparert et kamera som deiset i bakken:
Se hvordan vi skiftet objektivet på det ødelagte kompaktkameraet (Ekstra) »