Test

Legendariske Koss fornyer seg

Vi har sett nærmere på de tre nye hodetelefonene fra selskapet som skapte Porta Pro.

For noen år siden var Koss Porta Pro noe av det mest trendy du kunne tre over hodet. De lette hodetelefonene med livstidsgaranti gav punch til musikken fra Walkman-en, og etter hvert også CD- og MP3-spilleren. Men da «kossera» ble hyllevare på supermarkedet, dalte også anseelsen. Mange som før hadde hyllet lyden, ble med ett svært så kritiske.

Kampen mot Beats

Koss Pro4S har nøytral lydgjengivelse og er komfortable i bruk.

Men takket være lav pris og et lydbilde svært mange faktisk liker, selger Koss Porta Pro fremdeles bra. Og grunnmodellen er nøyaktig den samme i dag, som den var for 30 år siden.

I en periode skulle «alle» ha Skullcandy-hodesett, og i dag er det Beats By Dr. Dre, med sin røde logo og røde kabel, som er det mest etterspurte hodesettet. Lydentusiastene har for lengst erklært hodesettene fra Beats som Hi-Fi-verdenens svar på Grandiosa-pizzaen. Det er toppmodellene til Sennheiser, Bower & Wilkins, Harman/Kardon og Bose som får størst oppmerksomhet i lydmiljøene. Og ja da – det finnes merker de fleste av oss aldri har hørt om, og som vekker enda større begeistring hos lydguruene.

Tre nye modeller

Vi har fått inn tre nye hodesett fra Koss til test. Disse er Koss SP330 og Koss SP540, som er mer eller mindre samme modell, der den ene ligger inne på øret, mens den andre er omsluttende. I tillegg har vi fått inn Koss Pro4S, som er en såkalt studio-modell. Også denne er omsluttende.

Det første vi merker oss er at hodesettene er lette, og at klokkene er D-formede. Samtlige er i sort og sølv, logoen til Koss frest inn i siden av klokkene. Elegant nok, men ikke særlig originalt.

Litt spinkel hengsle

Hengslen på SP540 ser litt spinkel ut. Men vi har vridd og vrengt på den, og den har tålt nokså brutal behandling. Nøyaktig hvor mye som skal til før den brekker skal være usagt, men det er ingen ting som tilsier at den ikke tåler normal bruk. Den andre hodetelefonen, Pro4S, virker likevel mer solid. Her er det en annen hengsling med metall i kjernen. På denne hodetelefonen kan klokkene både dreies og foldes. På Koss SP540 og lillebroren SP330 kan klokkene bare dreies. Det gjør at Pro4S er lettere å få med seg i en veske eller stor jakkelomme. Reiseetuiene som følger med er like store for alle de tre modellene.

Pro4S har også litt slankere klokker i lettmetall, mens klokkene på SP-modellene er i plast.

Spiralkabel til besvær

Spiralkabelen er tung, og trekker lett med seg mobilen fra skrivebordet.

En annen forskjell du garantert vil legge merke til er kabelen. SP-modellene har en relativt tynn kabel med 3,5 mm plugg i begge ender. Pro4S har de samme pluggene, men her er det en tykk spiralkabel som følger med.

Den tykke spirakabelen kan strekkes ut til 1,4 meter. Vi er litt usikre på hvor smart det er med spiralkabel på hodetelefoner du bruker til mobilen din. En ting er når du er koblet til en tung forsterker hjemme. Da er kabelen ikke noe større problem. Noe annet er det når du bruker den med mobilen. Vi oppdaget snart at kabelen er så tung at den lett sender mobiltelefonen fra skrivebordet og i gulvet.

Ulike lydprofiler

Det er stor forskjell i lyden på de tre hodesettene. Mens SP540 er basstung så det holder, har Studio Pro4S en langt mer nøytral lydprofil. Vi liker lyden i Pro4S best. Her er det god balanse mellom de ulike frekvensområdene, og hodesettet passer til de fleste musikk-kategorier. Ønsker du mer klang og kontrast kan du ordne dette med lydmaling i form av ClearAudio, Dolby Mobile, dts, BoomSound, eller hva funksjonen måtte kalles på spilleren du bruker.

SP330 har god lyd, men mangler litt i bassområdet. Disse putene ligger mot øret, men er ikke heldekkende.

De letteste øreklokkene, Koss SP330, har en lydprofil som minner om den du finner på Pro4S. Men driverne er mindre, og klarer ikke å skape et like stort lydlandskap. Det blir rett og slett litt tamt. Når det er sagt er heller ikke Pro4S helt topp på dette området. Klokkene er lukkede og relativt små, og det setter naturlig nok sine begrensninger.

Seriekobling

En artig detalj ved Pro4S er muligheten for å flytte kabelen fra høyre til venstre klokke. Det er altså en 3,5 mm kontakt på hver side. Det gir også mulighet til å kjedekoble, slik at to kan lytte til samme lydkilde samtidig. Kobler du til et ekstra hodesett vil du merke at volumet i Pro4S synker en anelse.

Telefonen du spiller fra får naturlig nok en del mer last om den skal dra to hodesett samtidig.

Ikke til mobilsamtaler

Koss Pro4S kan seriekobles.

Felles for de tre er at de verken har mikrofon eller knapper på ledningen. De er heller ikke støykansellerende. Alle lekker litt lyd til omgivelsene, men SP330 lekker mest. Dette er definitivt ikke et hodesett for deg som vil spille høyt i et kontorlandskap.

Jevnt over er dette gode hodesett i forhold til flere andre i samme prisklasse. Men trenger du bare noen lette hodetelefoner til mobiltelefonen din, kan du like gjerne gå for den 30 år gamle klassikeren Koss Porta Pro, som for Koss SP330. Skal du bruke hodesettet på fly, vil et støykansellerende hodesett være et bedre, men også litt dyrere, alternativ.

Prisen på de tre variantene avspeiler ikke helt styrkeforholdet mellom dem. Vi mener Koss Pro4S til ca 1200 kroner er et mye bedre kjøp enn Koss SP330, som ifølge Prisguide koster det samme i butikker som har begge på lager.

Koss SP540 er et par hundrelapper dyrere. De har fyldigere bass, så om du helst spiller musikk med mye bass, vil du antakelig like denne hodetelefonen bedre.

Bose Quiet Comfort 25 er det beste hodesettet for støydemping >>

Les også
Disse hodetelefonene skal hjelpe nattesøvnen din
Les også
B&O BeoPlay H8: Støydempet luksus for ørene
Les også
Plantronics BackBeat PRO: Utfordrer Bose med trådløse hodetelefoner
Les også
Samsung Level-Over: Komfortable støydempede hodetelefoner fra Samsung
Les også
Bose QuietComfort 25: Den nye kongen av støydemping
Les også
FiiO E11 oppladbar forsterker: Denne gir bedre lyd i mobilen din
annonse