TestBose QuietComfort 25

Den nye kongen av støydemping

Boses nye hodesett er en drøm for deg som reiser mye.

Her er de nye øreklokkene

Oppdatert 22.8.2016: Etter at vi gjorde testen, har vi blitt gjort oppmerksomme på at det har vært en del problemer med byggekvaliteten på enkelte Bose QC-25-hodetelefoner. Bose har innrømmet at det har vært problemer, som skal være rettet opp i nyere produkter. Du kan lese mer om dette her: – Innrømmer problemer med Bose-hodetelefoner »

Her i redaksjonen er vi stadig på reisefot rundt om i verden for å se og videreformidle nye produkter til dere lesere. Det betyr i praksis mange timer på farten, være seg på toget, buss eller fly. For å gjøre disse turene så behagelige som mulig, er Boses aktive støydempede QuietComfort 15 en fast kompanjong på tur.

Bose QuietComfort 15 til venstre, Bose QuietComfort 25 til høyre. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Selv om QC15 nå er på sitt femte år i produksjon, er de fortsatt et av de beste alternativene til å lukke omverden ute – selv om lydkvaliteten nødvendigvis ikke er den aller beste.

For kort tid siden slapp Bose sin arvtager til denne modellen, Bose QuietComfort 25, som skal ta over stafettpinnen etter QC15. Selskapet selv hevder at de nye hodetelefonene er bedre på alle områder, en påstand vi nå skal se nærmere på. I testen har QC25 vært med oss på alt fra byggeplasser til en flytur hjem fra Apples kontorer i Cupertino – for å se om de bør erstatte våre QC15 som turkamerat.

Har en bedre kvalitetsfølelse

Utseendemessig er det en del som skiller QC25 fra QC15, selv om nykommeren har mange av de samme grunntrekkene fra sin forgjenger å vise til.

QC25s bøyle er blitt smalere på toppen, men denne bredden bevares ned langs sidene, slik at den er noe tykkere ned mot klokkene enn QC15. Den viktigste endringen er etter vår mening at bøylen til QC25 ikke stikker så langt ut sidene av hodet, samtidig som den er en del stivere på midten. Det gjør at QC25 sitter tettere på hodet ditt, og med det gir en mer kompakt følelse.

Bøylen er litt annerledes på de to modellene. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)
Klokkene er omtrent identiske i størrelse. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

I kjent stil kan du ha på disse hodetelefonene i flere timer uten å merke noe ubehag i form av at øreklokkene presser mot hodet eller ørene. Samtidig er polstringen i bøylen forandre til det bedret etter vår mening, som nå er hakket mer komfortabel å ha på seg. Dog er den laget av stoff, som fort kan bli møkkete over tid, selv om den fortsatt ser ut som ny etter noen dager med intens testing fra vår side.

Mye av grunnen til at QC25 er komfortable å ha på seg er at de bruker de samme, myke putene som QC15 har. Putene er laget i et slags syntetisk skinn som er meget fleksibelt, samtidig som det er behagelig mot hud og hår.

Ser vi nærmere på selve øreklokkene har de gjennomgått en ørliten slankeprosess, der selve tykkelsen er minsket marginalt i tykkelse. Samtidig er det en del detaljer som er forandret, hvor QC15 på sin side har en markant, krommet sirkel som en del av designen, er overflaten på QC25 helt slett. Det er kun en utstående Bose-logo som pryder overflaten utenom den matte plast.

Etuiet til QC25 har blitt mindre og mer plasseringsvennlig.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Selv om QC25 består av mye plast er det ikke noe som slår oss når det kommer til kvaliteten vi opplever. Hodetelefonene virker gjennomført og gir fra seg et god inntrykk når du holder dem i hånden. De er mer kompakte og har ikke den samme slingrende tendensen som QC15 har. Her har Bose tydelig lagt seg i selene for å stramme opp overgangen mellom bevegelige deler – spesielt reguleringen av selve bøylen.

Også oppbevaringsetuiet har fått seg en overhaling. Den er blitt helt rektangulært utformet, og er mindre enn det som følger med QC15. Stoffet er også byttet ut med en syntetisk skinnimitasjon, en liten detalj som får etuiet til å føles mer robust og eksklusivt ut.

Kan brukes uten batteri

Ved flere tilfeller har vi brent oss på at vi har glemt å slå av QC15 før vi legger de fra oss i etuiet. Få ting er mer irriterende enn når du har satt deg på flyet, klar for noen timers tur over dammen, for å så oppdage at du ikke har batteri.

QC25 kan brukes uten batteri. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Med Bose QuietComfort 25 kan du bruke hodetelefonene selv om batteriet skulle være flatt. Dog vil ikke den aktive støydempingen fungere, men likevel er det bedre enn å sitte på flyet uten noe lyd i det hele tatt. Lydkvaliteten blir heller ikke like god uten batteri, noe vi kommer nærmere tilbake til.

På siden av den høyre øreklokken finner du strømbryteren, som har fått en liten hendig finesse. På QC15 har du lyset som indikerer hvorvidt hodetelefonene står på eller ikke over selve bryteren, mens på QC25 er lyset på selve bryteren. Med fullt batteri holder hodesettet rundt 35 timer, samt at lyset begynner å blinke når du har omlag syv timer igjen med strøm. Likevel hadde det vært hendig med en slags automatisk funksjon som slo av hodesettet dersom det var påskrudd over en viss tidsperiode uten å bli brukt.

Burde kostet på seg blåtann

Bose QC15 leveres per i dag som to utgaver, der forskjellen er om ledning er med eller uten en fjernkontroll med mikrofon for bruk mot mobiltelefoner. Når det kommer til QC25 har du ikke noe valgmulighet, her kommer ledningen ferdig med kontrollen være seg du vil eller ikke. Likevel er det en annen liten detalj som er viktig å merke seg. QC15 har en proprietær tilkobling av ledningen, mens på QC25 er det en helt vanlig 2,5 millimeter jackinngang, slik at det prinsippet burde gå greit å skifte ut ledningen uten å måtte kjøpe en original variant.

Her ser du forskjellene på de to kablene. QC25 sin er den til venstre i bildet.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Når det er sagt så er kabelen som følger med god, hvor den er markant tykkere enn kabelen til QC15. Den nye kabelen er også nokså stiv og har et gummiert belegg som gjør at den ikke floker seg lett når du pakker den ned. Likevel er det såpass mye friksjon i belegget som gjør at ledningen ved enkelte tilfeller henger seg litt fast i andre underlag, som for eksempel jakken din når du trer ledningen innvendig for å skjule den.

Kontrollen som sitter på ledningen sitter forholdsvis nærme hodetelefonene, så den er enkel å få tak i, og gjemmer seg ikke under jakken selv om du setter deg ned. Det finnes tre knapper som lar deg styre ulike funksjoner på mobiltelefonen, hvor det er iOS-enheter som har den beste støtten. Det betyr i praksis at QC25 fungerer aller best for iPhone og iPad. Et pluss er at kabelen ikke lager noe støy i hodesettet når du beveger deg. På enkelte hodetelefoner blir støyen fra kabelen et uønsket moment, med dette er altså ikke noe problem med QC25.

Det vi savner med QC25 er at det ikke har støtte for blåtann. Det ville vært behagelig å sluppet kabelen i en del sammenhenger. For eksempel ender vi ofte opp med å legge avspilleren i stolryggen på flyet, og det å ikke ha en kabel i veien da hadde vært topp. Det hadde nok medført litt tyngre vekt på hodetelefonene, men det er noe vi fint kunne levd med. I verste fall kunne det eventuelt vært to modeller, en med og en uten blåtann.

annonse
Bose QuietComfort 25 for Apple DevicesI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no