På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Kompakt løsning med mye lyd
Vi leker oss med en rimelig lydløsning fra Razer.
Innhold
Design, oppkobling, konstruksjon
I forbindelse med flatskjermenes inntog i de tusen hjem ble et nytt marked dannet. Lyden på disse flate og relativt tynne greiene var sjelden helt på høyden, og i en skikkelig ren og enkel designerstue var det ikke plass til digre høyttalere. Løsningen ble lydplanker, i ulike formater.
Nå er det lenge siden lydplanker var det heteste på markedet, men de er her fremdeles og det er stadig nye modeller og aktører som melder sin ankomst.
Razer er fra før kjent for både legendariske datamuser, gode tastaturer og ymse hodesett, og nå kaster de seg jammen på lydplankebølgen med Leviathan 5.1.
Som navnet indikerer får du her hele seks lydkanaler. De fem første kommer via en egen lydplanke, mens den siste kommer fra en basskasse. I motsetning til lydplanker flest er dette settet ment for spillerne, og da enten i forbindelse med en konsoll i stuen, eller under PC-skjermen på hobbyrommet.
Enkel design, men utvilsomt Razer
Leviathan gjør ikke så mye ut av seg på skrivebordet. Selve planken er relativt liten og ganske kort. Den er laget i svart plast, med en perforert elementbeskyttelse i forkant. Midt på elementbeskyttelsen er det plassert en diger Razer-logo.
Lydplanken kan du henge rett på veggen om du ønsker, eller du kan sette den på et bord eller en hylle. Det følger med to ulike fotsett, der det ene høyner plankens plassering over bordet, mens det andre så vidt løfter planken over bordplaten.
Midt på planken, noe nedsenket i feltet med perforeringer, finner vi påknappen. Dette er stort sett det du trenger i hverdagen, andre tilkoblinger er på baksiden av planken. Bak denne, på toppen av planken, finner vi syv knapper til.
Disse går på valg av inngang, ulike Dolby-profiler, volumkontroll, equalizer og mute. Disse knappene er særdeles små og ganske harde. De er med andre ord ikke veldig behagelige i bruk, men det fungerer.
Enkel å koble opp
Razer har, som vanlig, gjort et stort nummer ut av innpakningen. Her er det pene pyntebånd, intrikate pappløsninger og glinsende plast over en lav sko. Det ser pent ut, men gjør det litt mer slitsomt å pakke ut alt sammen. Vel ute er det heldigvis enkelt å sette opp.
Lydplanken plasserer du foran deg der du vil ha den. Det første den trenger er en strømtilkobling, så går det én kabel ned til basskassen. Dette er det du må ha, for selve lyden den skal spille av kan sendes over NFC eller Bluetooth. Foretrekker du kabel har den både optisk digitalinngang og analog minijack.
Basskassen har to kabler, som begge sitter fast fra fabrikken. Den ene går opp til lydplanken, og den andre går rett til stikkontakten.
Enkel oppbygning
Razer hinter om at du skal få 5.1-lyd fra Leviathan, men det stemmer ikke helt. Basskanalen er i for seg grei, men de fem diskant- og mellomtonekanalene er strengt tatt virtuelle og oppdelingen gjøres av programvare fra Dolby. Rent fysisk har du snarere et 2.1-sett.
Diskanten blir ivaretatt av to elementer på 3/4-tomme, mens mellomtonen besørges av to elementer på 2,5 tommer.
Basselementet er ikke av den digre sorten, med sine 5,25 tommer. Dette er samme størrelsen som litt mindre høyttalere bruker som mellomtone- og basselement.
Razer Leviathan
Fordeler
- +Veldig mye lyd for pengene
- +Skyhøy morofaktor i spill
- +Tilfører normale TV-er et mye bedre lydbilde
- +Mange bruksmuligheter
- +Lett å plassere
Ting å tenke på
- —Manglende oppløsthet
- —Ikke spesielt god mellomtone
- —Litt korte ledninger
- —Diskanten kan virke litt vissen
- —Dynamikken følger ikke alltid med
I bruk, konklusjon
Bass og diskant for alle pengene
Okay, designen kan man lett få et inntrykk av fra bilder og dette med oppkobling er noe man gjerne bare gjør én gang. Det leder spørsmålet over på hvordan produktet er i vanlig bruk, og ikke minst hvordan lyden er. Vi dytter inn påknappen og forventer et saftig lydbilde med én eneste gang.
Det eneste som møter oss er en dørgende stillhet. Første problem finner vi kjapt, Leviathan kommer med AUX-porten forhåndsvalgt. Men, fremdeles er det tyst. Det viser seg at det er det er et ekstra tilvalg inne i programvaren for lydkortet som ikke er aktivert, en real brukerfeil med andre ord. Da kan vi endelig spille litt.
Battlefield 4 har blitt fast inventar i omtrent alle testene våre, og skal nok en gang få æren med å bli førstemann ut. Her setter vi Leviathan til å spille med «Game Mode», noe som skal gi en ekstra snert til spill.
Det tok særs kort tid før undertegnede satt med et stort glis. Det føltes riktignok ikke som at lyden kom fra alle kanter, men den relativt korte lydplanken greide likevel å bredde ut lyden ganske bra. I tillegg hadde lyden skikkelig snert og bassen kjørte på med godt driv.
Greit nok, lyden var ikke fantastisk oppløst og føltes litt enkel, men morofaktoren var skyhøy. Rifleskudd hadde en ganske bra snert, selv om det manglet litt også her.
The Crew er neste spill ut, og her er det spektakulær kjøring som står på menyen. Lyden av en illsint rekkesekser blir akkompagnert av buldrende V8-ere. Også her får undertegnede et solid glis. Lyden av hylende bremser, etterfulgt av hvinende gummi er bare herlig, og legger vi på en og annen blodtrimmet motor er spillopplevelsen kjempemessig.
Likevel er det et og annet problem også her. Bassen går ikke kjellerdypt, og det mangler ting og tang i mellomtonen. Ei heller er det så oppløst som vi liker å ha det. Det er på mange måter diskant med noe mellomtone, og en litt hissig bass i det øvre registeret. Tar vi derimot med oss prisen på settet er dette noe som er veldig enkelt å like.
Vi må også innom en smarttelefon med NFC og Bluetooth, og valget her falt på storselgeren Samsung Galaxy S5. Oppkoblingen mot denne var plankekjøring, og snart kunne undertegnede nyte kvalitetsmusikk i store mengder. Her deaktiverte vi Dolby-profilen og satte Leviathan til musikkmodus.
Det første som blir klarere enn før er hvordan du her får mye diskant og bass, mens mellomtonen er skikkelig tvilsom. Spesielt dypt kan vi heller ikke si at bassen går, selv om det nok vil duge for svært mange og være en fin løsning i hverdagen. Er du opptatt av lydkvalitet er det gode grunner for å styre unna, men om du først er det ville du neppe vurdert en lydplanke til 1700 kroner uansett.
Netflix skal få æren av å være nestemann ut. Nå går ikke lyden herfra for å være spesielt fantastisk, men det er nok av dem som bruker Netflix uten at det ser ut til at det plager dem nevneverdig.
Ut fra Leviathan er det et helt greit lydbilde som møter oss. Ikke noe som blåser oss av stolen, for nok en gang er det spesielt mellomtonen som glimrer ved sitt fravær og bassen som ikke går så kjellerdypt. Likevel er det milevis over det du gjerne får fra en typisk TV med innebygde høyttalere.
Som en siste post drar vi innom en skikkelig Blu-ray-spiller med en passende plate. Her slipper vi problematikken med at ulike former for strømmeinnhold gjerne forenkler lyden svært mye. Leviathan-settet er nå plassert i undertegnedes dedikerte hjemmekino, og her kom det helt klart til kort.
Den kjipe mellomtonen var kanskje enda dårligere enn sist, og det var et totalt fravær av dynamikk. I det øvre bassregisteret fulgte settet i og for seg godt med, men den dype bassen var nok en gang fraværende.
Konklusjon: For bassgærningene med tynn lommebok
Razer Leviathan er en artig vri på lyd til datamaskinen eller spillkonsollen, og vi synes dette absolutt har livets rett.
Her har du et godt alternativ til et batteri med høyttalere plassert rundt på skrivebordet, med dertil hørende kabler. Leviathan smeller du enkelt og greit under skjermen, og der blir den. Basskassen er kanskje litt mer plagsom plasseringsmessig, men det lar seg også ordne.
Greit nok, vi snakker om virtuell 5.1-lyd, og det er bakkanalene som sliter mest. Likevel synes vi Razer får til et ganske bredt lydbilde.
Lydmessig får du helt klart det du betaler for. Her er det mye diskant og mye bass i det øvre registeret. Liker du dypbass, mellomtone og litt sprut i diskanten har Leviathan ikke så mye i tilføre.
Prisen er helt knall, for 1700 kroner får du hele Leviathan-settet, og det synes vi er veldig mye lyd til pengene. For selv om Leviathan 5.1 har sine klare begrensninger rent lydmessig har den skyhøy morofaktor. Spesielt i spill gliste undertegnede bredere enn på lenge. Her var det skikkelig snert og trøkk, og det mangelfulle lydbildet var ikke like tydelig som på andre områder.
Er du i markedet for PC-høyttalere bør du absolutt vurdere Razers Leviathan, i alle fall om du ikke er alt for kresen. Da kan du se frem til time etter time med mye moro foran datamaskinen. Ser du på deg selv som opptatt av lyd er det kanskje like greit å titte litt videre.
Lyd er vanligvis reservert for øret. Men det går absolutt an å visualisere det hele »
Razer Leviathan
Fordeler
- +Veldig mye lyd for pengene
- +Skyhøy morofaktor i spill
- +Tilfører normale TV-er et mye bedre lydbilde
- +Mange bruksmuligheter
- +Lett å plassere
Ting å tenke på
- —Manglende oppløsthet
- —Ikke spesielt god mellomtone
- —Litt korte ledninger
- —Diskanten kan virke litt vissen
- —Dynamikken følger ikke alltid med