På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Et spennende konsept fra svenskene
Vi har testet XTZ' Kickstarter-prosjekt – det som skal være verdens første trådløse hodetelefoner med DSP.
Innhold
XTZ Divine
Svenske XTX fikk i slutten av november i 2014 finansiert sitt nyeste prosjekt via folkefinansieringsnettstedet Kickstarter. De nye hodetelefonene hadde passert ønskesummen på 25 000 dollar med glans, hvor innsamlingen til slutt stoppet på over 114 000 dollar.
Nå har resultatet av prosjektet funnet veien til vår testlab i form av hodesettet XTZ Divine. På papiret er dette et spennende produkt som blant annet lar deg bruke DSP-muligheter (digital signal processing) selv via trådløs overføring.
Fremstår kompakte og godt skrudd sammen
Ut av esken er det et kompakt hodesett som møter oss. Selve klokkene er nokså lette, spesielt med tanke på at de tross alt kan brukes trådløse ved hjelp av Blåtann og NFC.
Rent designmessig byr XTZ på et hodesett som er nokså nøytralt, hvor mesteparten av klokkene er sorte, uten overdreven bruk av hverken lys eller blank krom. Det eneste stedet hvor det tas i bruk litt krom, er i festet mellom selve bøylen og klokkene. Likevel er denne krommen tonet ned slik at den er ikke er blant de lyseste nyansene.
Klokkene er altså nette, og selv om det er tatt i bruk plast i konstruksjonen, betyr ikke at de fremstår som spesielt skranglete og billige av den grunn. Riktignok knepper det svakt i bøylen om du vrir mye på klokkene, men ikke nok til at det blir et irritasjonsmoment.
Mesteparten av knapper sitter montert på den høyre klokken, og det eneste du kan koble til i den venstre klokken er en vanlig kabel med mikrofon på. Denne er forøvrig meget tynn, og er flat slik at den mer sjelden henger seg opp eller krøller seg. Hodesettet har forøvrig mikrofon, slik at du kan bruke det som en håndfri til mobilen din.
Helt grei komfort
De nye hodetelefonene fra XTZ er av typen «on ear», altså er klokkene såpass små at de legger seg på øret ditt under bruk. I starten synes vi de klemte litt vel mye på ørene, men etter litt bruk myknet de opp en del.
Materialet som er på klokkene, og i toppen av bøylen, er et slags mykt, syntetisk skinn, og gjør det behagelig å bruke dem over tid. Samtidig bidrar de til at klokkene lekker lite lyd til omgivelsene, hvilket igjen gjør at du trygt kan vri opp volumet på vei hjem fra jobb uten at sidemannen din plages med hva du hører på.
En liten ting som kan være verdt å nevne er at justeringen av bøylen er nokså hard, noe vi synes er positivt. Riktignok må du til med to hender for å endre størrelsen på bøylen, men det betyr også at den ikke endrer innstilling selv om du tar av og på deg hodesettet hyppig.
Godt batteri til tross for lav vekt
En av tingene som gjør XTZ Divine spesielt er at du kan bruke DSP selv om du overfører signalene trådløst via Blåtann. Ved at hodesettet kan brukes trådløst trengs det også batterier, og du lader disse opp via USB. Under vår testperiode kunne vi gå langt unna telefonen med hodesettet uten at forbindelsen brøyt med fri sikt. Kom det derimot en vegg eller to mellom, startet lyden etterhvert å klippe.
Etter å ha brukt hodesettet en god stund må vi si at batteritiden du får er god. Full-ladet har vi brukt klokkene omlag 12 timer før det begynner å skorte på strømmen, og fortsatt kunne det nok vært mulig å tyne ut ytterligere noen minutter. Selve ladingen tar heller ikke skremmende lang tid, og du kan lade via for eksempel USB-porten på PC-en din.
Skulle du imidlertid gå tom for batteri, kan du ta i bruk en vanlig kabel som følger med for å fortsette å høre på musikk frem til du har mulighet til å lade klokkene opp.
Begrenset støtte i appen begrenser hodesettets muligheter
Fordeler
- +Gir god lyd med DSP
- +Kompakte
- +God batteritid
- +Komfortable å ha på seg
- +God rekkevidde på Blåtann
- +Passer godt til deg som har musikken lokalt lagret på telefonen
Ting å tenke på
- —Appen støtter ikke strømmetjenester som Spotify og Wimp
- —Lydkvaliteten er ikke imponerende uten DSP
- —Passer dårlig til deg som strømmer musikken
App og konklusjon
Trenger en egen app
For å kunne ta i bruk DSP til å endret lydbildet, er du avhengig av å bruke en dedikert app som XTZ har fått utviklet spesielt for blant annet dette hodesettet. Denne appen finnes i skrivende stund for både iOS og Android, og under vår testperiode fisket vi frem en iPhone for å gi klokkene toner å jobbe med.
Applikasjonen i seg selv er nokså enkel å bruk, hvor du får en enkel meny nederst på skjermen, med oversikt over spillelister, artister, enkelt sanger eller artister. Dog er det valget helt til høyre i denne menyen som skiller seg ut. Her er nemlig valget Dirac, valget som lar deg slå på DSP og endre lydbildet i form av seks ulike modier.
Appen er altså i seg selv helt enkel og oversiktlig, men den har en klar svakhet. For å få glede av DSP-funksjonen må nemlig alt du spiller av gå via appen, og problemet er at den kun spiller av musikk du har lagret lokalt på telefonen din. I vårt tilfelle kunne vi spille av musikken som var kjøpt og lastet ned via iTunes.
Men, vi pleier oftest å bruke strømmetjenester som Spotify eller Wimp for å høre på musikk, mye på grunn at vi kan laste ned spillelister i offline-modus når vi er på reise. Og XTZ-appen har ikke støtte for å bruke noen av disse, noe vi synes er negativt. Med en slik støtte på plass ville hodesettet vært langt mer aktuelt å bruke for vår del.
DSP vekker hodesettet til liv
Vil du ha det beste ut av XTZ Divine må du ty til appen. Uten DSP-funksjonen er nemlig lydkvaliteten ikke imponerende bra, hvor lydbildet er ganske så platt uten at hverken mellomtone eller diskant er med på å gi deg en god opplevelse.
Lydbildet ender seg mye om du tar i bruk appen og starter opp DSP-funksjonen. Da ender både mellomtonen og diskanten karakter nokså dramatisk, og lydbildet fremstår som langt mer luftig og åpent, samtidig som presisjonen i bassen blir et hakk hvassere.
Appen lar deg som nevnt velge mellom seks ulike modier, hvor vi foretrekker å bruke referanse-modusen. Fire av de andre modiene legger gradvis til mer og mer bass, mens den siste har vokal som hovedfokus.
Generelt er lydkvaliteten i XTZ Divine meget god med DSP aktivert, og kan sånn sett forsvare prislappen på omlag 1500 kroner. Dog er du som nevnt helt avhengig av å ta i bruk appen for at hodesettet skal vise seg fra sin beste side når du bruker de mot mobilen din.
Konklusjon
Det opprettes daglig nye prosjekt på Kickstarter, og XTZ Divine fanget vår oppmerksomhet for noen måneder siden. Hodesettet skal etter vår erfaring koste rundt 1500 kroner her på berget.
De nye klokkene fra den svenske produsenten har en god kvalitetsfølelse når du holder det i hånden, og designen er nokså nøytral og stilren. Klokkene i seg selv er nokså lette, selv om de er trådløse, og er behagelig å ha på seg. Samtidig lekker de heller ikke mye lyd til omverden, slik at du fint kan vri opp volumet uten å forstyrre noen.
Bruker du hodesettet trådløst tar det omlag 12 timer med bruk før batteriene nærmer seg tomme, og hodesettet lades opp ved hjelp av en USB-kabel. XTZ Divine bruker Blåtann til å overføre signalene trådløst, og rekkevidden er god så lenge det ikke blir for mye vegger mellom deg og telefonen. Du kan også enkelt parre klokkene mot telefonen din via NFC.
For å få det meste ut av hodesettet er du avhengig av en dedikert app som du laster ned til enten iOS eller Android. Ved hjelp av denne kan du aktivere DSP-løsningen som gjør dette hodesettet spesielt.
Uten denne funksjonen er nemlig ikke lydkvaliteten så imponerende med XTZ Divine. Det er først når du bruker appen og DSP at klokkene virkelig våkner til liv. Da blir lydbildet mer romslig og både diskant og mellomtone blir langt bedre, samtidig som bassen strammes litt opp.
Problemet med dette hodesettet slik vi ser det er nettopp appen. Du er nemlig avhengig av å ha musikk lokalt lagret på telefonen, og den støtter ikke offline-innhold fra for eksempel Spotify eller Wimp. Ergo må du hente over musikkfiler fra PC-en, eller spille av musikk du for eksempel har kjøpt via iTunes, noe vi føler er litt «gammeldags». Hadde appen hatt støtte for strømmetjenester ville dette hodesettet vært langt nærmere en anbefaling fra vår side.
Er du heller mer sugen på noen skikkelige øreplugger?
Disse formstøpte variantene kan fort falle i smak »
Begrenset støtte i appen begrenser hodesettets muligheter
Fordeler
- +Gir god lyd med DSP
- +Kompakte
- +God batteritid
- +Komfortable å ha på seg
- +God rekkevidde på Blåtann
- +Passer godt til deg som har musikken lokalt lagret på telefonen
Ting å tenke på
- —Appen støtter ikke strømmetjenester som Spotify og Wimp
- —Lydkvaliteten er ikke imponerende uten DSP
- —Passer dårlig til deg som strømmer musikken