Test

HTC Legend

Design og brukervennlighet

Det har vært knyttet store forventninger til HTCs nye modell Legend. Legend skal etter alle solemerker være oppfølgeren til HTC Hero, kanskje den telefonen som har gjort mest for å spre Android ut over vårt langstrakte land.

Les også test av forløperen; HTC Hero

Telefonen er i aluminium, og noen få deler i en plast som gir godt grep. På forsiden dominerer en 3,2 tommer stor berøringsfølsom skjerm.

Når vi sier at Legend er laget i aluminium blir det en liten forenkling. Telefonen er frest ut av et stykke aluminium, på samme måte som blant annet nyere datamaskiner fra Apple er det.

Kvalitetsinntrykket er påtakelig. Det fins ikke antydninger til slark eller knirk noen steder på telefonen. Det er også forsvinnende få steder som i det hele tatt ville vært i stand til å knirke.

Til og med når man setter inn batteriet kommer det en lyd som er nødt til å være i slekt med lyden som kommer når man lukker døren på en svært dyr bil. Denne telefonen føles usedvanlig velbygget på alle mulige vis.

Designen

Legend har en relativt sober design. Det er få detaljer som vekker oppmerksomhet i den ene eller andre retningen på telefonen. Enkel og pen mener vi designen er, men dette er neppe noen vinner hos de som ønsker seg farger og blinkende lys.

Det mest oppsiktsvekkende man finner av designtrekk på telefonen er nok Hero-knekken nederst. Mange hadde litt problemer med å svelge at en telefon skulle ha en relativt stor vinkel helt nederst, og på Hero var det noe uvant da den dukket opp.

På Legend er det tydelig at Hero har banet vei, for vi legger egentlig ikke nevneverdig merke til knekken nederst. Det eneste man kan nevne er at det som fins av menyknapper er plassert midt i knekken.

På hero var knappene uthevet i større grad og plassert på telefonen nedenfor knekken. Her må man trykke på taster som går i flukt med telefonen inni en knekk. Plasseringen av disse oppleves innimellom som mindre enn optimal, men dette er nok mest en vanesak.

Skjermen

Skjermen er såkalt kapasitiv. Dette innebærer at den reagerer på berøring, i motsetning til den aldrende resistive teknologien som reagerer på trykk.

I forhold til resistive skjermer er kapasitive skjermer noe mindre nøyaktige. Der det skal trykkes på små ting på skjermen er det også en ulempe at de ikke støtter vanlige plastpenner.

Likevel er responsen såpass mye bedre at kapasitive skjermer i dag betraktes som den moderne teknologien, mens enheter med resistiv skjerm i stadig større grad blir betraktet som litt gammelmodig.

Skjermen i Legend er svært god. Det er en AMOLED-skjerm. Dette medfører visse naturlige fordeler. Lavt strømforbruk og ekstremt god fargegjengivelse er et par av dem. Voldsom innsynsvinkel er en annen. Om man titter på en AMOLED-skjerm fra siden vil det ofte se ut nesten som om skjermbildet er limt fast oppå glasset.

I motsetning til enkelte andre telefoner som er utstyrt med samme type skjerm blir ikke skjermen i Legend helt udugelig i sollys. Faktisk oppfører den seg påfallende godt, og er greit lesbar. Likevel blir den blassere i skarpt lys enn vi er vant til med vanlige LCD-skjermer.

Legend skilter med 320 x 480 piksler skjermoppløsning. Dette er noe lavere enn for mange telefoner i samme prisklasse, men vi opplever det likevel ikke som noe stort problem. Relativt lav skjermstørrelse bidrar nok en stor del til at man ikke behøver den heftigste oppløsningen.

Menyer

HTC Legend er en Android-basert telefon. Dette er den første nye telefonen som offisielt er lansert på det norske markedet med Android 2.1 (Eclair). Fra før vet vi at Nexus One selges gjennom enkelte kanaler uoffisielt, og at det smått begynner å dukke opp oppdateringer til eldre modeller.

Dermed er nok i praksis Legend først ut på det norske markedet med Android 2.1. I tillegg har HTCs brukergrensesnitt Sense fått seg en overhaling som blant annet innebærer mulighet for direktevalg av skrivebord og enkelte andre nyheter.

Les også testen av Google Nexus One med Android 2.1

Det har lenge vært en vedtatt sannhet at smarttelefoner er tregere enn andre telefoner. Med den siste generasjonen Android-telefoner er denne påstanden på vei til å gå ut på dato.

I disse dager snakker man om ekstreme prosessorer og svære minnemengder. Legend har egentlig ikke så voldsomme spesifikasjoner å vise til, selv om det absolutt ikke er gærnt heller. Likevel er den svært responsiv. Man merker nesten aldri at telefonen stopper for å tenke seg om.

Generelt går alt veldig raskt på Legend. Navigering i skrivebord og menyer går så fort som noen burde kunne være interessert i å forflytte seg mellom ulike menyvalg. Skjermen gjør også en god jobb på å oppfatte fingertrykk. Det er svært sjelden man føler seg oversett av Legend.

Hva er nytt

Blant nyhetene i de to siste Android-utgavene er automatisk sammenkobling av kontaktlisten og venner på Facebook. Man har plutselig mange fler kontakter enn man ellers hadde hatt i kontaktlisten. Dessuten dukker det tidvis opp mer og mindre spesielle profilbilder når folk ringer. Absolutt en artig greie.

Med ny utgave av HTC Sense kommer det også andre høyst påtakelige forskjeller fra tidligere. Friend Stream holder orden på Twitter-beskjeder og Facebook-beskjeder rett på et skrivebord.

Løsningen er grei og oversiktlig, men det er tidvis vanskelig å finne frem til den posten man faktisk lette etter dersom det er en Twitter-melding. Klikker man på en Facebook-oppdatering i Friend Stream, kommer man derimot direkte til posten og kan kommentere, om man ønsker.

Ellers er også funksjonen Leap praktisk. Denne nås ved å trykke to ganger på hjem-tasten, og den tillater deg å velge mellom alle skrivebordene på en skjerm. Her får man også forhåndsvisning av hva som befinner seg på skrivebordene. Svært praktisk.

Basisfunksjonalitet

Lydkvaliteten under samtale er upåklagelig, og volumet lar seg skru høyt nok til at man burde høre hva folk sier selv under relativt krevende forhold. Også de som sliter med hørselen burde i de fleste tilfeller klare seg greit med lydvolumet Legend stiller opp med.

Når man går inn i telefonens ringemeny blir kontakter presentert i den rekkefølgen man sist har ringt eller blitt oppringt av dem. Under det som i praksis er en nærmest uendelig samtalelogg finner man resten av kontaktlisten - uten de kontaktene man nylig har snakket med. Fiffig.

Hva gjelder tekstmeldinger grupperer telefonen meldinger til og fra samme nummer som samtaler. Dette er enkelt og oversiktlig gjennomført. Som ellers i menyene dukker det opp bilder av kontakter der den har funnet frem til samme mennesker på Facebook.

En ting som lenge har vært litt upraktisk med Android er at man må laste ned eget norsk tastatur for å få æ, ø og å på skjermtastaturet. Det må man også med Legend. Når dette først er installert går dog tasting av meldinger som en lek.

I esken

  • HTC Legend
  • USB-lader
  • Micro-USB-kabel
  • Batteri
  • Håndfrisett

Les også test av Android-mobilene: