Test

Sony Ericsson Xperia X10

Design og brukervennlighet

Få kan matche Apple når det gjelder å skape blest om produktlanseringene sine. Selv om Sony Ericsson ikke har "mistet" noen eksemplarer av X10 på bar, har nykommeren X10 fått sin dose oppmerksomhet lenge før den havnet i butikkene. X10 er det nye flaggskipet til Sony Ericsson, så det er ikke overraskende at mange har ventet i spenning på hva Sony Ericsson kunne by på denne gangen.

X10 er en fyldig Android-telefon.
Timescape gir deg en kronologisk oversikt over forskjellige typer hendelser.
Selv om X10 er stor, er den ganske tynn.

Beste Xperia til nå?

X10 er, ulogisk nok, tredje telefon i Xperia-portafølgen til Sony Ericsson. Selv om X1 og X2 har hatt sine tilhengere, har de nok ikke hatt den massive utbredelsen som Sony Ericsson ønsket seg.

Les mer om floppen X2 her

Dette kan endre seg med X10. En viktig grunn til dette er at X10 er Sony Ericssons første forsøk på å lage en Android-telefon. Android er et operativsystem for mobiltelefoner, utviklet av Google.

Menyene er tilpasset moderne trykkskjerm-telefoner. Delikate og oversiktlige menyer kombinert med enkel tilgang til over 50 000 programmer, mange av dem gratis, har gjort at Android er en braksuksess.

Fingrene i fatet

Som regel gjør mobilprodusentene egne tilpasninger i menysystemet for å stikke seg frem i mengden. På X10 har Sony Ericsson heldigvis begrenset seg til noe som heter Timescape og Mediascape, og latt selve Android-menyene være tilnærmet uendret.

Timescape gir deg en kronologisk oversikt over hendelser, både meldinger, bilder, Facebook-oppdateringer og Twitter-meldinger. En egen widget viser siste hendelse på startskjermen, og klikke du på denne kommer du inn på en liste med alle hendelser.

Du kan klikke på et eget symbol på hver hendelse for å få opp mer detaljert informasjon om hver person.

For mange vil det nok være Facebook-oppdateringer som dominerer listen med oppdateringer. Nettopp derfor synes vi integrasjonen kunne fungert bedre.

Statusoppdateringene skal ikke være veldig lange før de blir for store til å vises i Timescape. Vi kunne også ønsket oss mer automatikk i koblingen mellom Facebook-kontakter og telefonens kontakter. Her har HTC kommet lenger enn Sony Ericsson.

At det konsekvent ble hengende igjen gamle hendelser på startskjermen var heller ikke særlig positivt. Vi var nødt til å skru telefonen av og på for å tvinge X10 til å vise siste oppdatering på startskjermen.

Uansett er Timescape kun ekstra funksjonalitet, og synes du ikke det er særlig praktisk er det selvsagt bare å la være å bruke det.

Forrige generasjon

Etter det vi har hørt er disse spesialtilpasningene grunnen til at X10 allerede ved lanseringen har en om ikke utdatert, så lite oppdatert versjon av Android.

Få operativsystem for mobiler har hatt en like rask utvikling som Android, og vi hadde heller ønsket oss at Sony Ericsson hadde brukt energien på å få på plass siste versjon, 2.1, av OS-et, heller enn å gi oss mer eller mindre nyttige ekstrafunksjoner.

Ser vi på modeller som er tilgjengelig her til lands er det HTC som er kommet lengst. De har allerede flere modeller tilgjengelig som kjører versjon 2.1, og det attpåtil med HTCs eget skall på toppen.

I rettferdighetens navn skal det sies at mange nok ikke vil merke den store forskjellen fra 1.6 til 2.1. Noen viktige forskjeller er forbedret grensesnitt, bedre nettleser og innebygget støtte for Exchange.

Ikke minst er det flere applikasjoner tilgjengelig for versjon 2.1 da mange applikasjoner for Android krever at telefonen din kjører versjon 2.x.

At Sony Ericsson sies å ha en oppgradering som gir X10 versjon 2.1 av Android er en mager trøst. Denne oppdateringen skal nemlig ikkekomme før til høsten, og da er det heller ikke sikkert at 2.1 er det siste og hotteste du kan putte i mobiltelefonen din.

Totalt sett er vi allikevel godt fornøyd med menyene i X10. Det er ikke uten grunn at Android på rekorttid har blitt et svært populært operativsystem i mobilverdenen.

Monsterskjerm

For å presentere menyene har du en diger skjerm på hele 4 tommer. I likhet med operativsystemet er den heller ikke av siste generasjon. Her er det nemlig TFT som gjelder, og ikke den nyere AMOLED-teknologien.

Ved siden av lavere strømforbruk er bedre sortnivå og mer intense farger noen av fortrinnene til AMOLED. TFT-skjermer har også sine fordeler. Blant annet er de bedre å bruke i sollys.

Til syvende og sist var det sjelden vi savnet AMOLED-teknologi når vi testet X10. Ikke bare er skjermen stor, men den har også høy oppløsning. Dette gjør at alt fra å bla i menyene til å surfe på nettet eller se på bilder er behagelig og oversiktlig.

Det skal også sies at når X10 en gang får Android 2.1, blir skjermen enda bedre. 2.1 støtter nemlig større fargedybde enn det 1.6 gjør, og kan dermed dra nytte av de 16 millioner farger som skjermen rent teknisk er i stand til å vise.

Skjermen er berøringsfølsom. Faktisk er den svært så følsom, og det kunne til tider nesten virke som du kan bruke neglen til å trykke med. Skjermen har en beskyttende film som skal beskytte mot riper. Vi ble ikke særlig imponert over denne filmen da den til tross for at reklamen hevder det motsatte fort fikk små riper.

Det er ikke lett å se at det faktisk sitter en slik beskyttelsesfilm på telefonen, men når vi klarte å få den av så fikk vi en telefon som faktisk nærmet seg Iphone i delikat betjening.

Når vi er inne på delikat betjening så skal det også sies at X10 var kjapp i responsen. Her er det ingen forsinkelse når du blar i menyene - unntaket er Timescape og Mediascape-menyene til Sony Ericsson som ikke er full like kjappe i responsen.

Ved siden av de som har utviklet Android er det prosessoren som skal ha mye av æren for at X10 er kjapp i bruk. Nærmere bestemt er det en Snapdragon-CPU fra Quallcomm som kjører på 1 GHz som står for drivkraften.

Den fysiske utformingen til X10 må også nevnes. Med en skjerm på 4 tommer sier det seg selv at X10 krever mer plass i lommen en en vanlig telefon. Den er også ganske firkantet i formen, noe som gir en ekstra bastant utforming. Til gjengeld er X10 ganske tynn, slik at størrelsen allikevel er til å leve med. Plassen er utnyttet godt, og skjermen dekker det meste av fronten på telefonen. Nedert på forsiden finner du tre menyknapper, mens tilkoblingene sitter på toppen av telefonen.

X10 er en toppmodell fra Sony Ericsson, og prisen står i stil. Derfor er det hyggelig å se at de har lagt ved litt godsaker i salgspakken.

Et medfølgende minnekort på 8 GB gjør at lagringsbehovet er dekket i første omgang. Dessverre må du ta ut batteriet når du skal bytte minnekort.

Mest spenstig er håndfrien som følger med. Dette er en trådløs stereohåndfri med display som også har innebygget radio. Volumet justerer du elegant ved å dra fingeren langs siden av håndfrienheten.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader/datakabel
  • Trådløst hodesett med radio
  • Micro SD innekort på 8 GB