Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson Xperia X10

Audun M. Solheim

Design og brukervennlighet

Få kan matche Apple når det gjelder å skape blest om produktlanseringene sine. Selv om Sony Ericsson ikke har "mistet" noen eksemplarer av X10 på bar, har nykommeren X10 fått sin dose oppmerksomhet lenge før den havnet i butikkene. X10 er det nye flaggskipet til Sony Ericsson, så det er ikke overraskende at mange har ventet i spenning på hva Sony Ericsson kunne by på denne gangen.

X10 er en fyldig Android-telefon.
Timescape gir deg en kronologisk oversikt over forskjellige typer hendelser.
Selv om X10 er stor, er den ganske tynn.

Beste Xperia til nå?

X10 er, ulogisk nok, tredje telefon i Xperia-portafølgen til Sony Ericsson. Selv om X1 og X2 har hatt sine tilhengere, har de nok ikke hatt den massive utbredelsen som Sony Ericsson ønsket seg.

Les mer om floppen X2 her

Dette kan endre seg med X10. En viktig grunn til dette er at X10 er Sony Ericssons første forsøk på å lage en Android-telefon. Android er et operativsystem for mobiltelefoner, utviklet av Google.

Menyene er tilpasset moderne trykkskjerm-telefoner. Delikate og oversiktlige menyer kombinert med enkel tilgang til over 50 000 programmer, mange av dem gratis, har gjort at Android er en braksuksess.

Fingrene i fatet

Som regel gjør mobilprodusentene egne tilpasninger i menysystemet for å stikke seg frem i mengden. På X10 har Sony Ericsson heldigvis begrenset seg til noe som heter Timescape og Mediascape, og latt selve Android-menyene være tilnærmet uendret.

Timescape gir deg en kronologisk oversikt over hendelser, både meldinger, bilder, Facebook-oppdateringer og Twitter-meldinger. En egen widget viser siste hendelse på startskjermen, og klikke du på denne kommer du inn på en liste med alle hendelser.

Du kan klikke på et eget symbol på hver hendelse for å få opp mer detaljert informasjon om hver person.

For mange vil det nok være Facebook-oppdateringer som dominerer listen med oppdateringer. Nettopp derfor synes vi integrasjonen kunne fungert bedre.

Statusoppdateringene skal ikke være veldig lange før de blir for store til å vises i Timescape. Vi kunne også ønsket oss mer automatikk i koblingen mellom Facebook-kontakter og telefonens kontakter. Her har HTC kommet lenger enn Sony Ericsson.

At det konsekvent ble hengende igjen gamle hendelser på startskjermen var heller ikke særlig positivt. Vi var nødt til å skru telefonen av og på for å tvinge X10 til å vise siste oppdatering på startskjermen.

Uansett er Timescape kun ekstra funksjonalitet, og synes du ikke det er særlig praktisk er det selvsagt bare å la være å bruke det.

Forrige generasjon

Etter det vi har hørt er disse spesialtilpasningene grunnen til at X10 allerede ved lanseringen har en om ikke utdatert, så lite oppdatert versjon av Android.

Få operativsystem for mobiler har hatt en like rask utvikling som Android, og vi hadde heller ønsket oss at Sony Ericsson hadde brukt energien på å få på plass siste versjon, 2.1, av OS-et, heller enn å gi oss mer eller mindre nyttige ekstrafunksjoner.

Ser vi på modeller som er tilgjengelig her til lands er det HTC som er kommet lengst. De har allerede flere modeller tilgjengelig som kjører versjon 2.1, og det attpåtil med HTCs eget skall på toppen.

I rettferdighetens navn skal det sies at mange nok ikke vil merke den store forskjellen fra 1.6 til 2.1. Noen viktige forskjeller er forbedret grensesnitt, bedre nettleser og innebygget støtte for Exchange.

Ikke minst er det flere applikasjoner tilgjengelig for versjon 2.1 da mange applikasjoner for Android krever at telefonen din kjører versjon 2.x.

At Sony Ericsson sies å ha en oppgradering som gir X10 versjon 2.1 av Android er en mager trøst. Denne oppdateringen skal nemlig ikkekomme før til høsten, og da er det heller ikke sikkert at 2.1 er det siste og hotteste du kan putte i mobiltelefonen din.

Totalt sett er vi allikevel godt fornøyd med menyene i X10. Det er ikke uten grunn at Android på rekorttid har blitt et svært populært operativsystem i mobilverdenen.

Monsterskjerm

For å presentere menyene har du en diger skjerm på hele 4 tommer. I likhet med operativsystemet er den heller ikke av siste generasjon. Her er det nemlig TFT som gjelder, og ikke den nyere AMOLED-teknologien.

Ved siden av lavere strømforbruk er bedre sortnivå og mer intense farger noen av fortrinnene til AMOLED. TFT-skjermer har også sine fordeler. Blant annet er de bedre å bruke i sollys.

Til syvende og sist var det sjelden vi savnet AMOLED-teknologi når vi testet X10. Ikke bare er skjermen stor, men den har også høy oppløsning. Dette gjør at alt fra å bla i menyene til å surfe på nettet eller se på bilder er behagelig og oversiktlig.

Det skal også sies at når X10 en gang får Android 2.1, blir skjermen enda bedre. 2.1 støtter nemlig større fargedybde enn det 1.6 gjør, og kan dermed dra nytte av de 16 millioner farger som skjermen rent teknisk er i stand til å vise.

Skjermen er berøringsfølsom. Faktisk er den svært så følsom, og det kunne til tider nesten virke som du kan bruke neglen til å trykke med. Skjermen har en beskyttende film som skal beskytte mot riper. Vi ble ikke særlig imponert over denne filmen da den til tross for at reklamen hevder det motsatte fort fikk små riper.

Det er ikke lett å se at det faktisk sitter en slik beskyttelsesfilm på telefonen, men når vi klarte å få den av så fikk vi en telefon som faktisk nærmet seg Iphone i delikat betjening.

Når vi er inne på delikat betjening så skal det også sies at X10 var kjapp i responsen. Her er det ingen forsinkelse når du blar i menyene - unntaket er Timescape og Mediascape-menyene til Sony Ericsson som ikke er full like kjappe i responsen.

Ved siden av de som har utviklet Android er det prosessoren som skal ha mye av æren for at X10 er kjapp i bruk. Nærmere bestemt er det en Snapdragon-CPU fra Quallcomm som kjører på 1 GHz som står for drivkraften.

Den fysiske utformingen til X10 må også nevnes. Med en skjerm på 4 tommer sier det seg selv at X10 krever mer plass i lommen en en vanlig telefon. Den er også ganske firkantet i formen, noe som gir en ekstra bastant utforming. Til gjengeld er X10 ganske tynn, slik at størrelsen allikevel er til å leve med. Plassen er utnyttet godt, og skjermen dekker det meste av fronten på telefonen. Nedert på forsiden finner du tre menyknapper, mens tilkoblingene sitter på toppen av telefonen.

X10 er en toppmodell fra Sony Ericsson, og prisen står i stil. Derfor er det hyggelig å se at de har lagt ved litt godsaker i salgspakken.

Et medfølgende minnekort på 8 GB gjør at lagringsbehovet er dekket i første omgang. Dessverre må du ta ut batteriet når du skal bytte minnekort.

Mest spenstig er håndfrien som følger med. Dette er en trådløs stereohåndfri med display som også har innebygget radio. Volumet justerer du elegant ved å dra fingeren langs siden av håndfrienheten.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader/datakabel
  • Trådløst hodesett med radio
  • Micro SD innekort på 8 GB

Teknologi og funksjoner

Android ser ut til å vokse til himmelen, og Sony Ericsson vil være med på ferden.
I tillegg til trykkskjermen har du tre knapper for å navigere i menyene.
Tilkoblingene sitter på toppen av X10.

Android er etter manges mening intet rendyrket operativsystem for profftelefonen. Det er ikke all verden av nyttefunksjoner som er installert når du tar telefonen i bruk.

Heldigvis er det enkelt å installere det meste av både tenkelig og utenkelig funksjonalitet, gjerne uten å måtte betale for det.

Synker mot jobben

Essensielt for de fleste proffbrukere er synkronisering mot Exchange. Her har Sony Ericsson vært fremsynte og utstyrt X10 med programvare for dette. Integrasjonen blir ikke like god som den innebygde Exchange-støtten som Android 2.1 har. For eksempel er det upraktisk at kalenderoppføringene havner i en egen kalender.

En liten detalj kanskje, men varsel om ny e-post forsvinner ikke selv om du leser e-posten på PC-en.

Noe som også er en detalj for alle andre enn de som trenger denne funksjonaliteten er at du ikke får synkronisert kontakter og kalenderoppføringer direkte mot Outlook på PC-en.

Hvis du ikke har tilgang på en Exchange-server, må du eksportere kontaktene dine til Gmail og synkroniserer mot Gmail isteden.

Surfer på nett

Surfing på nettsider fungerer utmerket. Selv om nettleseren ikke har de aller feteste spesifikasjonene, vises de fleste nettsider bra. Her er det nok futt under panseret til å navigere også i vanlige nettsider uten irriterende tregheter.

Zooming ved å bruke to fingre har X10 dessverre ikke.

Støtte for Flash finnes i typisk Android-stil ikke. En liten trøst er at du har en egen Youtube-applikasjon, slik at den kanskje mest besøkte nettsiden som krever Flash allikevel er tilgjengelig.

Dette krever selvsagt at datahastigheten er i orden, noe den også er. Vi surfet og så filmklipp både via mobilnettet og via Wi-Fi uten problemer.

Suger strøm

Alt dette har sin pris. Trådløse tilkoblinger, sammen med en diger skjerm med strømkrevende teknologi gjør at batteriet tømmes i en forrykende hastighet.

Nå er det slik at en telefon som er god eller morsom å bruke også blir mer flittig brukt. Vi opplevde flere ganger at X10 gikk tom for strøm på ettermiddagen selv om den var fulladet på morgenen.

Nå skal det til X10 sitt forsvar sies at å nå 20 000-poenggrensen i spillet Poke-A-Mole krever sitt batteri. Og er man lei av å daske på muldvarper så er Air Control et annet alternativ som fint kan gjøre store innhogg i batteriet ditt.

Holdt vi bruken på et mer normalt nivå, og skrudde av Bluetooth og GPS, varte batteriet i underkant av to dager. Det vil i praksis si at vi måtte lade telefonen hver natt.

I våre øyne er derfor batteriet uten tvil det svakeste punktet ved X10. Heldigvis varer batteriet i det minste ut dagen, i motsatt fall ville vi ikke kunne anbefalt noen å kjøpe X10.

Problemfri telefon

Vi opplevde ingen problemer med verken lyd eller dekning når vi testet X10. Skal vi utsette noe, må det være at lyden i det medfølgende trådløse hodesettet var litt ullen når vi brukte den til samtaler.

Vi ønsker oss også smart dialing, noe som hadde gjort det vesentlig kjappere å slå opp telefonnummer fra kontaktlisten.

X10 har innebygget GPS. Denne kan du bruke på flere måter. Google Maps er det mest nærliggende programmet i så måte. Blir dette for spinkelt kan du bruke det mer komplette navigasjonsprogrammet Wisepilot til å navigere deg frem. Dessverre er det kun en prøveversjon som utgår etter 30 dager som ligger inne, så den har begrenset verdi med mindre du velger å betale for fullversjonen.

Noe annet som finnes i en begrenset versjon, er Officesuite. Denne programpakken utløper heldigvis ikke på tid, men er begrenset til å vise, og ikke lage eller redigere, vanlige dokumentformater. Vi åpnet Word-vedlegg til e-post uten problemer, og i slike tilfeller er man glad for at kameraten er utstyrt med 4 tommer.

Til slutt synes vi det er litt merkelig at telefoner som selges i Norge leveres med et program for å vise nettsidene til svenske Aftonbladet. Ekstra irriterende er det at ikonet ikke lot seg fjerne eller avinstallere.

Multimedia

Skal du ha Android og godt kamera er X10 et bra valg.

På ett område stiller Android-telefonene svakt. Støtte for avspilling er det dårlig med ut av esken.

Dessverre har heller ikke X10 denne muligheten som standard, noe som er synd med tanke på den store skjermen, som selvsagt er ideell til å se film på.

Bortsett fra dette er X10 en skikkelig multimediatelefon som bør dekke de fleste behov. Ved å levere med et Bluetooth-hodesett med innebygget radio har Sony Ericsson også klart å levere radio-funksjonalitet med X10.

Dog var følsomheten til FM-radioen heller laber, slik at de fleste kanaler var plaget av skurr.

Et spill i hånden eller ti på taket?

Det ene spillet som er ferdig installert når du kjøper X10 holder kanskje ikke til å gi deg bakoversveis. Quadrapop er et Tetris-lignende spill som kan fungere som enkelt tidsfordriv.

Heldigvis er det svært enkelt å finne og laste ned en drøss med underholdende spill fra Android Market, som ligger lett tilgjengelig i hovedmenyen på telefonen.

Ved siden av Timescape er Mediascape den andre store tilpasningen Sony Ericsson har gjort med menyene i X10.

Vi synes nok Mediascape er mest nyttig av de to selv om den heller nok ikke kan karakteriseres som uunnværlig.

Kort fortalt gir Mediascape deg en oversikt over mediefilene dine, det være seg musikk, bilder eller film. I likhet med Timescape er ikke Mediascape like reponsiv som resten av telefonen.

For eksempel går det tregt å vise albumgrafikken til musikken din selv om grafikken allerede er lastet ned.

Musikkspilleren fungerer forøvrig meget bra, og ikke minst er lyden meget bra. Faktisk er lyden så bra at X10 kom best ut i vår test av musikktelefoner.

Her kan du lese mer om musikkspilleren i X10

Best lyd får du ved å koble til et par skikkelige hodetelefoner til mini-jackinngangen. Denne sitter praktisk plassert på toppen av telefonen.

Topp kamera

For å gå rett på sak så har X10 det beste kameraet du finner på en Android-basert mobiltelefon. Kameraet takler kontraster i bildene bra, og de fleste bilder blir korrekt eksponert. Fargene er ikke voldsomt intense, men de er tilgjengeld naturtro.

Kameramenyen er oversiktlig og svært enkel å bruke. Du har også godt med funksjoner og innstillingsmuligheter å velge blant. En spesiell funksjon er at den automatisk kan kjenne igjen personer i bildet og tagge disse, slik at de dukker opp i nyhetsstrømmen for den personen.

Det største ankepunktet til kameraet er fotolyset. Det er der, men det er enten av eller på. Fraværet av en automatisk innstilling gjør at fotolyset i de fleste tilfeller forblir av, og dermed ikke får bidratt til bedre innendørsbilder.

Videoopptak er ikke fullt like imponerende, vi hadde gjerne sett at video ble tatt opp i HD-kvalitet. Ryktene sier at dette vil komme i en senere oppdatering, i mellomtiden er det bare å vente i spenning.

Her er eksempelbildene vi tok med X10:

Konklusjon

X10 er Sony Ericssons første forsøk på å lage en Android-telefon. Og Sony Ericsson treffer bra på første forsøk.

Det vil ikke overraske oss om X10 blir den hittil mest populære modellen i Xperia-serien til Sony Ericsson.

Denne gang har ikke Sony Ericsson falt for fristelsen å gjøre altfor mye med menysystemet. Og bra er det, populariteten som Android har fått på kort tid vitner om at her er det lite som trenger å fikses på.

De to vesentligste endringene Sony Ericsson har gjort heter Timescape og Mediascape. Timescape er et grensesnitt som samler informasjon fra sosiale medier (les: Facebook og Twitter) med hendelser på telefonen i en samlet nyhetsstrøm. Mediascape gjør noe tilsvarende for bilder, film og musikk.

Nyttig for noen

Hvor praktisk og oversiktlig dette er kan nok diskuteres. Etter sigende er det disse to funksjonene som gjør at Sony Ericsson ikke rakk å levere X10 med siste versjon av Android-operativsystemet, 2.1 Isteden må X10 ta til takke med den tidligere utgaven 1.6, noe som føles litt gammelmodig når det finnes flere andre modeller i salg som har versjon 2.1.

Noen krise er det imidlertid ikke. 1.6 dekker de fleste behov, og X10 er både enkel og kjapp å bruke. En oppdatering som gir X10 versjon 2.1 skal også komme, men det blir sannsynligvis ikke før til høsten.

Det som utvilsomt er nyttig, er støtten for å synkronisere mot Exchange. Ulempen, hvor igjen versjon 1.6 er synderen, er at informasjonen ikke er fullt integrert i telefonens menyer. For eksempel er det en separat kalender som synkroniseres mot Exchange.

Bruker du telefonen til e-post vil du også kunne vise vedlegg, noe X10 takler uten problemer.

Enorm skjerm

Med skjerm på 4 tommer er det ikke noe problem å lese Word-dokumenter på X10. Den store og høyoppløste skjermen er et vesentlig fortrinn ved X10, og gjør at alt fra å se bilder til å bla i menyene går som en drøm. Ulempen er selvfølgelig at 4 tommer tar sin plass. X10 er derfor en relativt diger telefon, men det er ikke verre enn at den får plass i bukselommen.

Om det er skjermen som er synderen skal ikke vi påstå, men det største minuset ved X10 er batteriet. Vi fikk aldri X10 til å holde i to dager, og måtte dermed lade telefonen hver natt. Med mer intens bruk måtte vi sågår ta frem laderen i løpet av dagen for ikke å bli midlertidig mobilløse.

Best kamera

X10 overbeviser som multimedietelefon. Kameraet er det beste du finner på noen Android-telefon, og musikkspilleren er meget god. Kun manglende støtte for Divx trekker ned i særlig grad.

Les vår test av musikktelefoner hvor X10 går av med seieren

Ikke perfekt, men...

Denne gangen skuffer ikke Sony Ericsson når de endelig får en etterlengtet toppmodell ut i butikkhyllene. X10 overbeviser på de fleste områder.

Kan du leve med å lade titt og ofte, og er heller ikke spesielt opptatt av at Android må være i siste versjon, er X10 et meget bra valg. Disse to ankepunktene forhindrer imidlertid at X10 går helt til topps på karakterskalaen.

Til denne prisen kan du velge og vrake når du skal kjøpe deg mobiltelefon. Med mindre du er inbitt tilhenger av Windows Mobile, vil vi ikke trekke frem HTC HD2 som en spesielt farlig konkurrent, selv om den også kan skilte med skjerm i monsterklassen.

HTC har nemlig modeller som nok vil gi X10 hardere konkurranse. Vi har allerede gitt skryt til HTC Legend, og nå er også Desire på plass i butikkhyllene. Vi spår at nettop Desire vil bli den hardeste konkurrenten til X10.

Desire er forøvrig svært lik Googles Nexus One, som ikke er like tilgjengelig her til lands.

Oppsummert er X10, på tross av at den ikke er perfekt, et godt valg for deg som skal ha en high-end mobiltelefon. X10 blir neppe den siste Android-modellen som ruller av samlebåndene til Sony Ericsson.

annonse