Til hovedinnhold

Jekker opp prisen på mobilt bredbånd

Prisene på mobilt bredbånd i Sverige har sunket så kraftig at det knapt er lønnsomt for leverandørene. Årsaken er en priskrig som har pågått over lengre tid mellom flere aktører, som har senket prisene for å kapre til seg kunder. Men nå taler alle aktørene fra samme munn: prisene på mobilt bredbånd skal opp. Det melder Idg.se.

Norge er imidlertid et annet marked, og prisene på mobilt bredbånd har bare så vidt begynt å falle. Både Telenor og Netcom hevder at vi kan forvente noen forandringer i tilbudet nærmeste fremtid.

Tvilsomt med høyere priser
Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom er skeptisk til at prisene vil bli høyere på det norske markedet.

- Mobilt bredbånd er fortsatt veldig nytt, og etter hvert som et marked får etablert seg er det naturlig at prisene beveger seg. Men jeg tror sannsynligheten for prisnedgang er større enn det motsatte, sier Vederhus til Mobilen.no.

- Samtidig er det sannsynlig at tilbudene endrer form, der differensiering på hastighet og volum er ett alternativ. Men før det kan bli en realitet, må operatørene få på plass mer kapasitet slik at du i større grad kan garantere for en gitt leveranse. Per i dag varierer hastighetene for mye til at vi kan differensiere tilbudene våre basert på hvor mye bredbåndet ditt yter, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)


Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

Billigere for fri bruk
Mobilen.no har i lengre tid etterlyst lavere priser på fri bruk av mobilt bredbånd i Norge, og i den senere tid har vi sett eksempler på dette. Klart billigst er Ucan2s tilbud, som kun koster 250 kroner per måned for fri bruk – halv pris av det du betaler hos moderselskapet Netcom.

- Vi har kampanje på Connect Fritid med modem til én krone og fire måneder gratis bruk. Det er rett og slett billig. Samtidig ligger vi høyere i Norge på fribruksabonnement enn hva tilfellet er i Sverige. Disse prisene vil helt sikkert bevege seg i positiv retning i løpet av året, sier Vederhus.

”Het potet”
I likhet med Netcom vurderer Telenor andre prismodeller, men som vanlig ønsker de å holde planene for seg selv inntil de har noe konkret å komme med.

- Prising av mobilt bredbånd er en het potet for telekombransjen, og også i Norge har vi selvfølgelig interne diskusjoner om fremtidig prising – både prisnivå og -modeller står høyt på agendaen vår, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Mobilen.no.

- Situasjonen i Sverige er ulik den vi har i Norge, prisnivået der er langt lavere. I Sverige får du fri bruk av mobilt bredbånd for et par-tre hundrelapper i måneden under prisen av hva du må betale i Norge. Dermed har de meget, meget, meget lave priser. Spørsmålet er om slik prising er bærekraftig, spør Krokan.

(Artikkelen fortsettes.)


Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

Fortsatt vekst
Vederhus i Netcom hevder at de opplever en fortsatt vekst i antall kunder, i tillegg til økt bruk av data, og tror dette vil fortsette inn i 2009.

- Mobilt bredbånd blir stadig viktigere for operatørene, både som tjeneste og inntektsdriver. Når Netcom kommer med 4G i 2010 får vi også hastigheter som er bedre enn de beste ADSL-tilbudene i dag. Dermed går mobilt bredbånd en lys og spennende fremtid i møte, avslutter Vederhus.

- Det er viktig å ha prismodeller som har den rette balansen, det vil si det skal være attraktivt for kundene samtidig som mobiloperatørene får igjen for investeringene sine. For Telenors del har vi investert flere milliarder i 3G-nettet vårt i Norge, og vi må finne en fornuftig prismodell sett i forhold til denne investeringen, sier Krokan i Telenor.

Det er derfor sannsynlig at vi vil se nye prismodeller på mobilt bredbånd i løpet at året, og at prisene neppe vil gå opp i Norge – slik de nå vil gjøre i Sverige.

Mer om
annonse