Til hovedinnhold

Framtiden ifølge Telenor

Telenor er naturlig nok sterkt representerte på årets Mobile World Congress-messe, og vi fikk en prat med flere av topplederne i selskapet rundt ny teknologi og hvordan både den mobile og faste bredbåndsframtiden vil se ut.

I dag digitaliseres alt innhold som TV, musikk, bilder, aviser og bøker, og det gjør at bredbåndsleverandører må få på plass nettstrukturer som gjør at innholdet kan leveres i bra kvalitet, sier Rolv-Erik Spilling, teknologidirektør i Telenor.

Fortsatt fotball-usikkerhet

Det ble ikke minst tydelig under forrige ukes privatlandskamp i fotball, som blant annet skulle vises via web-TV-løsningen TV 2 Sumo. For å sikre kvaliteten var slett ikke alle fotballinteresserte som fikk tilgang til den beste hastigheten.
TV 2 Sumo hadde delt inn på forhånd for hver av teleleverandørene hvor mange av deres kunder som fikk tilgang til å se kampen fra de selv omtaler som "tribuneplass", det vil si med god hastighet.


TV 2 skylder på bredbåndsleverandørene for mangel på kapasitet i nettet, og problemet vil antakelig ikke bli bedre når tippeligaen braker løs den 15. mars, og flere kamper kun vil vises på nettet.
- Vi har sagt klart i fra til TV-leverandørene at tjenesten de leverer er en ”best effort-tjeneste”, og at de må være klare over at det kan oppstå problemer. Vi prioriterer ikke fotball ovenfor de som ser på YouTube, her må det gjelde et rettferdighetsprinsipp.

Løses mot betaling

Men det er likevel muligheter for TV-leverandørene å få nok båndbredde til å sikre kvaliteten på web-TV-sendingene – men da må de betale.

- Det er fullt mulig å kjøpe kvalitet, de som får TV via bredbåndet har en garantert kvalitet, men det har ikke streamingløsninger. Men dette kan gjøres, og vi har diskutert dette med innholdsleverandørene i dag, men de gidder ikke å betale, sier Spilling.

Titter på Android

På en messe som Mobile World Congress lanseres det nyheter og ny teknologi hver eneste dag. En av tingene som Telenors teknologidirektør synes er spennende, er Googles operativsystem for mobiltelefoner, Android.

- Vi ser på hvordan vi kan utnytte mulighetene rundt Android. I motsetning til for eksempel Apple hvor du kun får utvikle en liten applikasjon som du etterpå kan laste ned på Iphonen din, legger Android til rette for at vi som operatører kan utvikle og bygge tjenester på plattformen, sier Spilling.


Så å si alle mobilprodusentene som har lansert nyheter på messen har kommet med sine egen ”Appstore” for salg av tjenester og applikasjoner, hvordan ser Telenor på mulighetene her?
- Vi for vår del ønsker å knytte denne typen tjenester tettere til vårt varemerke, og spørsmålet om Telenor skal bygge sin egen ”appstore” er en diskusjon vi hele tiden har, svarer Spilling.

Ny netteknologi

Også i selve mobilnettet kommer det til å skje mye framover. Vi har fått stadig kjappere internett på telefonene – først med Edge og 3G, og nå sist turbo-3G. Telenor jobber fortsatt med å øke hastighetene på turbo-3G enda mer, men allerede tester de ut neste generasjons mobilteknologi – 4G eller LTE.

Forkortelsen står for Long Term Evolution, og vil kunne gi betraktelig høyere hastigheter i mobilnettet enn vi har i dag. Ulempen er at dette er en ny teknologi, ikke en oppgradering slik turbo-3G er, og det finnes i dag kun noen prototyper på mobiler som støtter 4G-nettet.

- Det er en stor overgang til rent IP-nett på mobilsiden, og hele greia må henge sammen - terminaler og nettverk og alt må snakke sammen. I starten vil det nok være mobilt bredbånd på PC-en, ikke mobiltelefoner, som vil være interessante, sier teknologidirektøren.

Spilling tror ikke LTE vil bli kommersielt tilgjengelig før i 2012, selv om Telenor allerede i dag driver og tester ut teknologien.

Bedre på bygda

- De første mobilene som støtter LTE tror jeg vi får se mot slutten av 2010. Men spørsmålet er hvordan de vil se ut, og hvordan batterikapasiteten vil bli, når de må ha doble antenner foreløpig. Vi har sett noen prototyper blant annet hos Ericsson her på messen, og de er store, faktisk større enn de første GSM-telefonene som kom i 1993, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Men om det tar en stund før vi får superhastigheter med ny teknologi, hadde Telenor i alle fall en god nyhet til mobilsurferne på bygda.

- Vi har nå fått 3G i 900-båndet, og det betyr at vi operatører kan bygge mobilt bredbånd med større kapasitet. Jobben med oppgradering vil bli utført i løpet av 2009, og vil gi enda bedre dekning i distriktene, sier Amundsen.

Mer om
annonse