Nyhet

Spør, og du vil få svar

På forumet til Mobilen.no har du mulighet til å diskutere, disputere, debattere, klage, rose, synse, drøfte, omtale, prise, forbanne eller uttrykke dine meninger på andre måter om alt som er mobilrelatert. En stor fordel med forumet er at både redaksjonen og ivrige lesere sitter inne med drøssevis av informasjon og tips, enten det gjelder kjøp av ny mobiltelefon, valg av abonnement, mobilstråling, mobilt bredbånd, useriøse aktører på markedet, eller hva det måtte være.

Er det noe du lurer på, eller noe du gjerne skulle ha delt med andre, kan du skrive et innlegg i forumet. Du kan også kommentere alle nyhetsartikler og tester som publiseres på Mobilen.no. Her følger et utvalg svar på leserspørsmål som har tikket inn på forumet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Du kan diskutere det meste av mobiltelefoni og teknologi i forumet til Mobilen.no og Teknofil.no.

Spørsmål: Skal kjøpe ny mobil (en bra!) – av Guro (les hele forumtråden)

Jeg får en mobil av foreldrene mine nå innen 2 måneder til 4500 eller mindre.. kan legge til penger av mine egne. Jeg vil ha en bra telefon! Jeg er 12, blir 13 i juni.

Krav:
- At jeg kan få spilt av musikk (tydelig med gode høytalere)

- Bra kamera

- Minne på 4 eller 8GB.

- Helst internett

- Uten abonnement

- Liten nok til å ha den i bukselomma

++

Noen som har noen forslag?

SVAR:- av GaGa
Jeg ville sett på musikkmobilene til Nokia eller Sony Ericsson, feks den nye Nokia 5800 som kommer nå snart, eller Nokia 5610 Xpress Music. Ellers er jo Sony Ericsson W760i også bra. Tror mobilen.no har testa de fleste av modellene, du kan jo søke dem opp der.

(Artikkelen fortsettes.)


Forumdeltaker GaGa anbefaler Guro å se nærmere på musikktelefonen Nokia 5610 Xpress Music.

SVAR: - av Vegard (Mobilen.no)
Hei Guro,
Du skriver ikke noe om hvilket merke du har fra før, eller om det er noe du foretrekker, men forstår at du er på utkikk etter en musikkmobil med bra kamera, bra med minne og eventuelt mulighet for mobilsurfing. Du kan få stilige mobiler som koster langt mindre enn 4.500 kroner (det er jo veldig mye penger for en mobil som skal brukes av en 13-åring - det må sies!), og her er et par forslag:

Sony Ericsson C702 - ca. 2500 kroner u/abo. i butikk, meget god "allround mobil", med et bra 3,2-megapikselkamera, god musikkspiller (men det er ingen overgang til hodesett med 3,5mm standardplugg), støtte for M2-minnekort. Terningkast 6 på Mobilen.no
Nokia N78 - ca. 2.500 kroner u/abo. i butikk. Ganske godt kamera, god musikkspiller (med 3,5 mm plugg -du kan altså bruke et "vanlig" headsett), innebygget FM-sender mm. Støtte for microSD-kort. Terningkast 5 på Mobilen.no

Sony Ericsson W902 - ca. 3.500 kroner u/abo. i butikk. En dedikert musikkmobil med godt kamera. Terningkast 4 på Mobilen.no (litt små taster, blant annet.)

(Artikkelen fortsettes.)


Musikkmobilen Sony Ericsson W902.

Nokia N85 - ca. 4.500 kroner u/abo. i butikk. Kompakt og komplett mobiltelefon med bra kamera, WLAN, GPS, Turbo-3G og egne medietaster. Terningkast 6 på Mobilen.no

Eventuelt kan du sjekke ut Samsung F480 (ca. 3.000 kroner), Nokia 6600 Slide (ca. 2.700 kroner), eller rimeligere mobiler som Sony Ericsson W302 (ca. 1.500 kroner) eller Nokia 5310 (ca. 1.500 kroner).

Det finnes få mobiler på markedet som har "gode høyttalere" for avspilling av musikk -da anbefaler jeg heller at du kjøper eksterne høyttalere som tilbehør. Vanskelig å definere hva som er et "bra kamera", men med de fleste 3,2-megapikselkameraene får du tatt "gode nok" bilder med (avhenger av andre ting, som linse, autofokus etc. -megapiksler definerer bare størrelsen på bildeformatet.)

Håper det hjelper litt, Guro! Men valg av mobiltelefon er en smakssak, så du må nesten bare kikke litt på det som finnes i butikkene, og finne en du liker. Det er imidlertid ergerlig og trist å miste eller ødelegge en mobil som koster tusenvis av kroner, så tenk litt over det før du eventuelt presser foreldrene dine til å kjøpe den aller dyreste mobilen i butikken...

Lykke til! 

-------------------

Vennlig hilsen,

Vegard Haugen

Journalist|Mobilen.no

Spørsmål: Minnekort - Nokia n85 – av THFC (les hele forumtråden)
Hei!
Ser i testen deres av Nokia n85 at den støtter maks minnekort på 8 GB. I følge Nokias hjemmeside støtter Nokia n85 pluss x antall andre Nokia telefoner minnekort på 16 GB. Dette står under Minnekort MU-44 – Kompatibilitet.

Hva er riktig???

SVAR: - av JoFa
Når du bruker 8GB minnekort på Nokia N85 da vil prosessoren i telefon fungere greit. Og søket etter filer på minnekortet vil gå ganske raskt.

Du bør velge et microSDHC-minnekort da disse er raske. Velger du da merket SanDisk er det de samme merket som Nokia bruker. Bare at det står "Nokia" på disse.

Så klart du kan bruke 16GB minnekort men prosessoren i telefonen vil jobbe på "lavt gir" og det vil ta laaaaaaaang tid for at den skal søke gjennom minnekortet for å finne filer. Ser heller ikke nytten av 16GB's minnekort på denne telefonen!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Hvor stort minnekort bør du egentlig stappe inn i denne?

Spørsmål: Hvor farlig er egentlig "mobilstråling"? – av Verdana (les hele forumtråden)

Hei,

Man leser mer og mer om stråling fra mobilen i media, og jeg lurer rett og slett på hvor farlig dette er. Jeg er en av skeptikerene, kan liksom ikke tro at en liten mobiltelefon kan skape så mye stråling at det kan være helseskadelig. Kjenner jo at jeg blir "varm i øret" hvis jeg prater lenge i telefonen, og som jente skjer jo dette støtt og stadig. Har vært glad i hands-free for å unngå nettopp dette, samt at det er rent praktisk å slippe å holde den hele tiden. Men har denne varmen noe med strålingen å gjøre?

Er denne strålingen noe å bekymre seg for i det hele tatt? Finnes det råd for å unngå nettopp denne strålingen?

På forhånd takk for svar!

V.

(Artikkelen fortsettes.)


- Hvor farlig er egentlig "mobilstråling", spør Verdana.

SVAR: - av Vegard (Mobilen.no) (les hele forumtråden)

Hei Verdana!

Det er riktig at det har blitt større fokus på strålingsfare forbundet med mobiltelefoner de senere år, og at dette har fått mer spalteplass i mediene. Du skriver at du ikke kan "tro at en liten mobiltelefon kan skape så mye stråling at det kan være helseskadelig", og det er per dags dato ingen konkluderende bevis på at dette er tilfellet. Likevel har flere uavhengige undersøkelser vist faretruende tegn på at stråling fra mobil - og fra basestasjoner, trådløse telefoner og sendere av ulike slag - kan ha en negativ effekt på oss mennesker.

Statens Strålevern, som i stor grad regulerer grensene som er satt for elektromagnetisk stråling, støtter seg på andre europeiske myndigheter som ikke har funnet gode nok bevis til at de kan advare mot å bruke mobiltelefonen slik vi gjør i dag. Til tross for dette, hevder både Statens Strålevern og en rekke uavhengige organisasjoner at man bør være varsom, særlig når det gjelder barns bruk av mobiltelefon. Grunnen til dette er at barnehjerner ikke er fullstendig utviklet, og er derfor etter sigende mer mottakelig for mobilstråling.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Barn kan være mer utsatt for stråling enn voksne...

Det er tilsynelatende mange som opplever å bli "varm i øret" når de snakker lenge i mobil (tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, blant andre) Dette oppgis som et symptom på såkalt "El-overfølsomhet" -mennesker som opplever plager som de forbinder med mobilstråling - ifølge Foreningen for El-overfølsomme (FELO). Forskere hevder imidlertid at disse plagene utelukkende er psykisk betinget, ettersom konkluderende bevis stadig er fraværende. Det er ikke unormalt at en mobil blir varm - på samme måte som en PC blir varm - og når du putter mobilen inntil øret, er det også logisk at øret ditt blir varmt. Tilgjengelige bevis peker i retning at det er oppheting av mobilbatteriet, og ikke stråling fra mobilen, som gjør at du blir "varm i øret". Men forskerne kan ta feil, eller bare ha delvis rett...

Du nevner at du har brukt handsfree, noe som anbefales sterkt av de som bekymrer seg for stråling -selv av enkelte hjernekirurger. Mange føler at det er langt mer behagelig å bruke en propp i øret, så det kan være lurt å fortsette med det dersom du plages av å bli varm i øret. Ellers er et godt råd å kjøpe en mobiltelefon med lav SAR-verdi. En SAR-verdi beskriver hvor mange Watt per kilo (W/kg) telefonen din avgir av elektromagnetisk stråling. Den lovlige grensen i Norge (og Europa) er 2 W/kg eller lavere, mens den i Nord-Amerika er på 1,6 W/kg. En mobiltelefon med SAR-verdi på rundt 0,5 W/kg eller lavere, anses selv av de som er skeptiske til mobilstråling for å være en foreløpig "safe" grense å holde seg innenfor. Det kommer til å bli større fokus på SAR-verdi i tiden som kommer, tror jeg. Det er i alle fall mange lesere som tilsynelatende er svært opptatt av nettopp dette.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Litt på kanten, men jeg har blitt fortalt at det finnes "avledere" for mobilstråling i form av halskjeder eller andre smykker. Dette produktet finnes ikke i Norge - og jeg kjenner dessverre ikke godt nok til det til å uttale meg om det fungerer eller ei. Det kan høres ut som litt "hokus-pokus", og uten å ha tatt det nærmere i øyesyn eller forhørt meg med for eksempel Statens Strålevern, kan jeg på ingen måte anbefale å bestille noe slikt over internett.

Du finner en rekke artikler på Mobilen.no som omhandler mobilstråling, og det kommer stadig nye beviser - både for og imot strålingsfare - og inntil videre er det nok lurest å gjøre seg opp en egen mening om tema. Inntil "konkluderende bevis" blir lagt på bordet...

Håper det var til hjelp! 

--------------------

Vennlig hilsen,

Vegard Haugen

Journalist|Mobilen.no

Les også
Sjekk stråleverdien på din mobil
Les også
Mobilene med minst stråling
Les også
Verstingene på markedet
Les også
Nå får du strålingsverdi på prislappen
Les også
Iphone har 66 prosent av trafikken
Les også
Netcoms musikkbutikk til Iphone?
Les også
Jekker opp prisen på mobilt bredbånd
Les også
Slik er Samsungs nye diskomobil
Les også
Finn veien med nye Nokia Navigator
Les også
Det sorte får breker om mobilt bredbånd
Les også
Musikkbutikk på mobilen – funker det?
Les også
Dette er mobil-TV
Les også
Er dette verdens beste mobiler?
Les også
Hvorfor kjøpe Iphone av Network Norway?
Les også
Mobilbrukere må bakerst i køen
Les også
One Call tilbyr fri bruk av data
Les også
Interessen for Iphone er dalende
Les også
Nokia Tube er på markedet
Les også
Klag på mobilen din
annonse