Til hovedinnhold

Ditt mobile bredbånd har blitt raskere

Med turbo-3G kan du forvente reelle hastigheter mellom 500-1500 Kbit/s, men dersom du kun får koblet til via vanlig 3G eller EDGE, får du normalt lavere hastigheter. På Speedometeret kan du teste hastigheten på ditt mobile bredbånd, for å se om du stort sett oppnår de hastighetene du blir lovet. Det er imidlertid verdt å merke seg at dekning – altså hvor du befinner deg – har stor betydning for utfallet av Speedometertesten.

Speedometerstatistikken fra årets to første måneder antyder at mobilsurfere og mobilt bredbåndsbrukere opplever noe høyere hastigheter.

Kun en indikasjon
I januar var det i overkant av 5.000 målinger i Speedometeret som gjelder mobilt bredbånd eller mobilsurfing. Det er naturlig at Ice.net, som ikke tilbyr trådløst internett via mobiltelefon, får noe høyere tall. Gjennomsnittshastigheten i januar ble 475 Kbit/s.(hastighet fordelt på antall målinger per leverandør).

Tilbydersnitthastighet Kbit/santall målinger
Network Norway Wireless98122
LINK8241145
Netcom Mobil764454
 Telenor Mobil3213492

I februar var det betraktelig færre målinger, og da er det også typisk at gjennomsnittshastigheten vil stige. At den har fordoblet seg er imidlertid oppsiktsvekkende, og kan indikere at brukerne opplever høyere hastigheter på mobilt bredbånd og mobilsurfing. På 2.584 målinger i februar ble gjennomsnittshastigheten på 958 Kbit/s.

Tilbydersnitthastighet Kbit/santall målinger
LINK10471313
 Telenor Mobil965846
Network Norway Wireless87127
Netcom Mobil654398

 

Ikke fornøyd
Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor er ikke fornøyd med tallene vi presenterer fra januar. Men han presiserer at de tallene de presenterer som reelle hastigheter på sine nettsider gjelder i områder der de har turbo-3G-dekning.

- Nei, vi er ikke fornøyde når kundene opplever under 500 kbps. 500 kbps er ikke en lovnad, men vi står på at kundene skal forvente å få 500-1500 kbps. Det er viktig at slike målinger skjer der det er turbo-3G, sier Krokan til Mobilen.no.

- Vi er overrasket over januarmålingen, og undrer oss over hva resultatet kan komme av. Våre egne målinger viser at vi i snitt leverer trygt innenfor hva vi sier kundene kan forvente. Våre egne målinger, som er meget omfattende, er mer i tråd med februarmålingen, legger han til.
(Artikkelen fortsettes.)


Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

EDGE trekker ned
Ettersom Speedometeret både måler hastigheten til de som har et mobilt bredbåndsabonnement og de som surfer direkte på mobilen, er det sannsynlig at mange har gjennomført testen har befunnet seg i områder der det er EDGE-dekning. Det trekker gjennomsnittet ned for alle unntatt Ice.net – som altså ikke har mobilsurfere blant brukerne.

- Vi får noen klager på hastighet, men de aller, aller fleste klager kommer fra folk som befinner seg i områder der vi ikke har turbo-3G, altså i områder med EDGE-dekning. Telenor har forsøkt å gi realistiske forventninger vedrørende hastighet, og mener å ha opplyst godt om hva som er realistisk å forvente, sier Krokan.
(Artikkelen fortsettes.)

Er Ice.net best i klassen?
Har du mobilt bredbånd fra Ice.net, er sjansen stor for at du opplever gjennomsnittshastigheter på 800-1000 Kbit/s, noe som må sies å være relativt bra. I Forumet fremgår det at Ice.net-kunder enten er svært fornøyde med tilbudet, eller noe skuffet. Hvordan er din oppfatning av denne leverandøren? Både Netcom og Telenor har lavere gjennomsnittshastigheter, men har da også noen mobilsurfere blant brukerne – noe som altså vil gi utslag på resultatet.

- Kapasitet og dekning er fortsatt hovedfokusområde på mobilt bredbånd, du skal være trygg på at du skal surfe godt når du er i områder med turbo-3G-dekning. Telenor skal sikre at vi er best her, slik vi flere ganger har bevist at vi er det i andre tester, avslutter Krokan i Telenor.

Ønsker du å teste hastigheten på ditt mobile bredbånd via PC, trykker du på Speedometerknappen på Mobilen.no. Du kan også teste din surfehastighet for mobil ved å taste inn: http://s.mobilen.no i din mobils nettleser.

Mer om
annonse