Til hovedinnhold

- Nå kommer mobilsurfebølgen!

Mange nordmenn fikk øynene opp for mobilt bredbånd i 2008. I år kan det være mobilsurfing som står for tur. Operatørene har til en viss grad startet priskrigen på mobilt internett, og samtlige av operatørene vi har snakket med ser dette som et viktig satsningsområde.

Kan vi forvente oss lavere priser på mobilt internett i tiden som kommer?

Oppsving for mobilsurfing
Telenor senket noe overraskende maksprisen per dag fra 75- til 10 kroner for internett på mobilen for noen måneder siden. Dette var for å lokke kunder til å prøve ut internett på mobilen uten frykt for å ende opp med en gigantregning.

Les også: Kom i gang med mobilsurfing

Har dere merket en oppgang i bruken av internett på mobilen etter at dere senket maksprisen?

- Ja, helt klart. Blant privatkunder som surfer på mobilt Internett, er bruken i mars gått opp med 60 prosent sammenlignet med februar, snittet for mobilsurferne gikk fra 4 MB pr. kunde til over 10 MB i mars. Dette mener vi henger sammen med at folk har fått med seg at det er innført et makstak på mobilsurf fra Telenor, noe våre kundeundersøkelser bekrefter, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Mobilen.no.

- Selv om Telenor nå ser at noen virkelig boltrer seg med nye tjenester på mobilen, er bruken i snitt for samtlige mobilbrukere i Norge fortsatt ganske lav. Men Telenor tror at innføringen av et makstak på 10 kroner per dag vil bidra til at flere vil våge seg ut i den nye, og stadig rikere verden alle nå har tilgang til på mobilen, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 

Mobilsurfebølgen
Telenor tilbyr ikke egne ”datapakker” med en mengde datatrafikk for x kroner per måned som en tilleggstjeneste. Dette har flere andre operatører lansert.

- Vi har laget skreddersydde Iphone-abonnement der vi nettopp inkluderer databruk. Når mobilbruken endrer seg, tilpasser vi prisingen vår til dette. Jeg kan ikke nå kommentere på fremtidig prising, men bekrefter at vi ser på ulike modeller, sier Krokan.

Føler du at 2009 kan bli året da mobilsurfing virkelig tar av?

- Ja, mobilsurfebølgen ser vi nå komme. Mer og mer av det du er vant til å gjøre med PC-en, kan du nå gjøre med mobilen. Nå er det ingen grunn for kundene å holde tilbake; å surfe på mobilen er blitt enkelt, nyttig, morsomt, rimelig – og innholdet er rikt. Nye mobiltelefoner som er rene surfemaskiner inntar markedet - vi opplever nå en helt ny brukervennlighet og skjermene er blitt større. Dette kombinert med bedre overføringshastinger i mobilnettet gjør at alt ligger til rette for at bruk av nye tjenester blir attraktive for langt flere enn i dag, avslutter Krokan.

Økende interesse
Netcom har virkelig røsket tak i sine priser for mobilt bredbånd, og presset dem ned til et langt mer behagelig nivå. Det kommer også mobilsurferne til gode, ettersom Netcom tilbyr en datapakke på 100 MB til kun 49 kroner per måned, kalt Litt Bruk.

- Interessen for mobilt bredbånd er fortsatt økende, vi ser at stadig flere får øynene opp for muligheten til mobil internettoppkobling. De nye prisplanene våre har blitt godt mottatt. Litt Bruk er skreddersydd for kunder med behov for mobil internettoppkobling en gang i blant, uavhengig av tid på døgnet. Som tilleggstjeneste til mobilen er dette derfor særlig attraktivt. Fortsatt er Fritid en bestselger, men også Fri Bruk-abonnementet har fått et løft, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom til Mobilen.no.

(Artikkelen fortsettes.)
 

De løpende dataprisene til Netcom er imidlertid relativt uendret. Her er maksprisen på 20 kroner per dag, med ett unntak.

For abonnementet FlexiTalk er maksprisen kun 9 kr./ dag for data, men for øvrige abonnementer er den fortsatt på 20 kr./dag – hvorfor det?

- Flexitalk er vårt hovedabonnement, og av ordinære abonnement - ikke kontrollabonnement og abonnementer som inkluderer bruk, som Free Text og Italk – er det Flexitalk som i dag frontes både i salg og markedsføring. Da er det naturlig at dette abonnementet får nyte godt av nye priser først, svarer Vederhus.

Viktig satsningsområde
Vederhus sier som Krokan i Telenor at de hele tiden vurderer egne prisplaner og utelukker ikke at det vil skjer endringer i dataprisene.

- Mobilt bredbånd og data via mobil er viktige satsningsområder for Netcom, og vi ønsker å være ledende både på produkt- og tjenestesiden. Vi har en konkurransedyktig abonnementsportefølje i dag, og for de som ikke ønsker eget dataabonnement eller tilleggstjeneste til mobilen, tilbyr vi forutsigbarhet gjennom makspris. Samtidig vil både priser og abonnementsinnhold alltid være dynamisk, så man skal ikke utelukke at der kan komme ytterligere endringer, avslutter Vederhus.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Datapriser = melkeku?
Aller best i klassen på datapriser er imidlertid operatøren One Call. Her får du løpende datapriser til 99 øre per megabyte, i tillegg til datapakker som er beregnet på mobilsurfing – for eksempel 50 MB for 25 kroner per måned, eller 100 MB for 50 kroner per måned. Til sammenligning har Tele2 løpende datapriser på 12 kroner per MB (inntil 20 MB), og deretter 8 kroner per MB for alle bortsett fra ett av sine mobilabonnementer.

- Vi har sett en klar økning i konsumert mengde data i første kvartal. Dette henger naturlig nok sammen med at vi har fått betydelig økt kundemasse, og vi ser også at det er langt flere kunder som tar i bruk data enn før. Vi får mye skryt fra både nye og eksisterende kunder på at One Call er den operatøren som gir folk flest mest igjen for pengene – også på data, sier Salg- og markedsdirektør Thomas Sandaker i One Call til Mobilen.no.

- Datapriser har lenge vært en melkeku for de store operatørene og viljen til å justere prisene ned sitter åpenbart langt inne. Dette henger igjen sammen med at de ser at bruken øker til tross for at prisene hører hjemme i forrige århundre. Prispresset i markedet på de elementene det er mest fokus på – tale og SMS – har jo også gjort sitt til at mange operatører holder igjen på dataprisene, legger han til.

Mobilsurfing tar av
Sandaker har selvsagt også stor tro på at internett på mobilen kommer til å bli enda mer populært i 2009.

- Mobil surfing er uten tvil på vei til å ta av – i alle fall hos oss. Dette henger i sammen med to ting; for det første at One Call har svært gode priser, som igjen motiverer til økt bruk. For det andre at langt flere kunder har fått terminaler/telefoner som er langt mer egnet for mobilsurfing og gir en god brukeropplevelse, avslutter Sandaker.

(Artikkelen fortsettes.)

Unntaket Tele2
Som nevnt har Tele2 havnet i bakevja når det gjelder datapriser for mobilt internett. Av de kjente og seriøse aktørene på markedet er Tele2 klart dyrest på dette området for øyeblikket. Heldigvis ser det ut til at også denne operatøren innser at mobilsurfing blir stadig mer populært, og lover å gjøre endringer i sin prisplan for data om kort tid.

- Vi vil etterstrebe å tilby det kundene vil ha. Så langt har majoriteten av kundene hatt et forbruk på under 1 MB per måned, så foreløpig har etterspørselen etter data vært begrenset til en liten andel av kundene. Men fremover blir dette viktigere siden flere og flere nyttetjenester kommer på plass, samt at flere og flere håndsett egner seg godt for internett på mobilen. Tele2 ønsker å opprettholde den prisposisjonen som vi har, og det innebærer at vi også skal være konkurransedyktig på datapriser, sier markedsdirektør Christian Sæterhaug i Tele2 til Mobilen.no.

Tele2 har alltid vært en prispresser på det norske markedet – hvorfor har dere nedprioritert dataprisene?

- Tele2 forsøker til enhver tid å ha gode tilbud som attraherer flest mulig kunder. Vi har siden sommeren 2008 ligget som #1 på Telepriser.no, og vi er nå billigste leverandør i alle kategorier, men som du påpeker er vi ikke der vi ønsker å være når det gjelder datapriser, og dette er noe vi jobber med i disse dager, svarer Sæterhaug.

- Vi jobber med nye priser for våre datatjenester og vi kommer med noen spennende produkter i løpet av kort tid, lover han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 

Tilrettelagte surfetjenester?
Tele2 virker ikke like overbevist om at mobilsurfebølgen allerede er i ferd med å skumme over det ganske land. Skepsisen grunner i at mange fortsatt ikke har gode nok mobiltelefoner for mobilsurfing, eller at man ikke vet hvordan det gjøres. Tele2 ønsker tilsynelatende å tilby tjenester som vil gjøre det enklere – eller mer attraktivt – å bruke internett på mobilen.

- For en del kunder er internett på mobilen i daglig bruk, men Kari og Ola Nordmann har fortsatt teknologiske barrierer mot å bruke internett på mobilen, og for Tele2 som operatør er det viktig å jobbe mot enklere tjenester slik at teknologiske barrierer reduseres samtidig med prisbarrierene, avslutter Sæterhaug.

Det er uansett positivt at også Tele2 vurderer å senke sine datapriser i nærmeste fremtid, for dagens datapriser frister ingen.

Blir 2009 året da internett på mobilen fikk sitt store gjennombrudd i Norge? Diskuter i Forumet.

Mer om
annonse