Til hovedinnhold

Dropp mobilsurfing i utlandet

I en ideell verden ville du ikke behøvd å betale mer for mobilbruken i utlandet enn det du gjør hjemme i Norge. Slik er det dessverre ikke, noe som blir klinkende klart når du ser den skyhøye prisen du betaler for å bruke internett på mobilen utenfor Norges grenser. Sammenlignet med i fjor har det blitt marginalt mindre svindyrt i enkelte land hos enkelte norske operatører, men slår vi alle over en kam – og det gjør vi – er grunntipset følgende:

Dropp mobilsurfing totalt når du er på ferie i utlandet.

Året da mobilsurfing tok av
Mobilt internett har for alvor slått rot i bevisstheten til norske mobilbrukere i 2009. Stadig flere tjenester og nettsteder blir tilgjengelig i for mobilt internett, samtidig som vi ser en rekke nye mobiltelefoner med 3G-støtte og brukbare mobilnettlesere på det norske markedet. Mobilsurfing ble gradvis mer kjent blant forbrukere flest i løpet av fjoråret, men det er først i år at det virkelig har ”tatt av”. Introduksjonen av iPhone har definitivt gjort sitt til at mobilsurfing har økt, men også andre mobilbrukere ser nytten av å ha internett tilgjengelig på mobilen.

I tillegg har vi sett at de fleste mobiloperatørene vil satse på mobilt internett, og har derfor senket dataprisene betraktelig. One Call har nå desidert billigst datatrafikk hvis du betaler per megabyte (99 øre per MB), mens NetCom er blant aktørene som har lansert rimelige datapakker som du kan legge til ditt abonnement. Telenor er fortsatt litt i dyreste laget når det gjelder datatrafikk, men har i alle fall innført et makstak på 10 kroner per dag. Tele2 er stadig dyrest i klassen med sine 12 kroner per MB (tolv ganger så dyrt som One Call), for flesteparten av sine abonnement.

Ingen av disse prisene gjelder imidlertid når du er på ferie i utlandet.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Sjokkregning venter…
Hvis du reiser på utenlandsferie i den tro at du har x antall megabytes inkludert i ditt abonnement eller datapakke tilgjengelig, vil du komme hjem til en sjokkregning fra din mobiloperatør. Det er nemlig slik at inkludert datatrafikk kun gjelder i Norge – ikke i utlandet. Og egne priser i utlandet er gjeldende. Det betyr eksempelvis at du som One Call-kunde ikke betaler 99 øre per MB – slik som i Norge –, men snarere 229 kroner per MB hvis du er på ferie på Fiji. Som NetCom-kunde betaler du svimlende 187,50 kroner per MB når du bruker mobilt internett i Kina. Telenor har fellespriser for alle land utenfor Europa på 112,50 kroner per MB.

LES OGSÅ: Kom i gang med mobilsurfing

De overnevnte skrekkeksemplene fungerer best med et eksempel. Som iPhone-bruker har du stor tilgang til underholdning og applikasjoner via App Store og iTunes. Begrensningen for å kunne laste ned via 3G-nettet er imidlertid på rundt 10 megabyte. Laster du ned en applikasjon på denne størrelsen som Telenor-kunde utenfor Europas grenser, betaler du altså 1125 kroner per nedlastning. Et annet eksempel er dersom du kjøper og laster ned musikk til mobilen din i utlandet, hvor du også må betale for datatrafikken som genereres, ettersom du ikke befinner deg i Norge. Laster du ned et album på 60-70 megabyte, sier det seg selv at du vil få en gigantregning når du returnerer fra ferien.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Tryggere i Norden
Skal du til Danmark, Sverige eller Finland på ferie, ser det heldigvis litt bedre ut. Laveste pris i Danmark er 20, 25 og 52 kroner per MB hos henholdsvis NetCom, Telenor og Tele2. Det er altså fortsatt en god del dyrere enn i Norge – ettersom makspris per dag ikke er gjeldende –, men prisnivået er såpass at det går an å sjekke badetemperaturene eller de siste nyhetene fra Norge hvis det er helt krise. Du bør likevel benytte WAP-sider, som er spesialtilpasset mobil og som genererer mindre datatrafikk. Merk at du må velge ”riktig” operatør i det landet du befinner deg i, med mindre du er Telenor-kunde.

OperatørPris per megabyte (MB)Mobilnett
Telenor25 kr.alle
NetCom20 kr.Telia(DK), TelisSonera(SE), Sonera(FI)
Tele252,06 kr./ 12 kr./ 51,71 kr.Telia(DK), Tele2 (SE), alle(FI)
Chess18,40 kr.Telia (DK), TeliaSonera (SE), Sonera (FI)
One Call69 kr.Hi3G (DK), Hi3G (SE), Elisa Corporation (FI)
Talkmore25 kr.alle


Europa for dine føtter?
EU prøver standhaftig å regulere roamingprisene i Europa, og har tidligere også hatt fokus på datapriser. Den neste reguleringen trer i kraft fra og med 1.juli 2009, men de fleste norske operatørene venter med å senke prisene til det godkjennes av Post- og teletilsynet til høsten. Det betyr at det er liten endring siden i fjor sommer.  Som hovedregel bør du unngå å bruke mobilsurfing på ferie i Europa, men er du klar over prisnivået og føler du har råd, skader det ikke pengepungen nevneverdig å bruke mobilt internett i små mengder.

Her følger et priseksempel fra Europa:

OperatørPris per megabyte (MB)Mobilnett
Telenor40 kr.alle
NetCom30 kr.alle
Tele264,63 kr.Telecom Italia
Chess27,60 kr.alle, unntatt Hutchison 3G
One Call99 kr.Telecom Italia
Talkmore40 kr.alle

Bruk internettkafeen for det den er verdt
På populære turistmål og i storbyer har du som regel god tilgang til internettkafeer eller trådløst nettverk på hotellet, og det vil lønne seg å bruke denne formen for internett når du er i utlandet. Mobilsurfing utenfor Norge – eller i alle fall Norden – bør kun være en nødløsning, slik prisnivået er denne sommeren også. Telenor og NetCom tilbyr løsninger som gjør det marginalt rimeligere å bruke mobilt internett/mobilt bredbånd i enkelte land.

For å sjekke dataprisene i det landet du skal på ferie til, går du inn på nettsidene til din operatør og trykker priser -> utland, eller noe i den dur. Merk hvilket underlandsk mobilnett du bør velge for å få den billigste prisen.

Mer om
annonse