Til hovedinnhold

Så lite kan det koste for mobilt bredbånd

Det er stadig Telenor, Netcom og Ice.net som har flest mobilt bredbåndskunder i Norge, men antall tilbydere har økt det siste året. Det kan ha vært med på å presse prisene i positiv retning for deg som forbruker. Nå trenger du nemlig ikke lete lenge for å finne et tilbud som passer ditt bruk.

Enten du har mobilt bredbånd fra før, eller du vil skaffe deg det i forkant av påskeferien, kan det være nyttig å se hva prisene ligger på i øyeblikket. Her får du den totale prisoversikten.
Telenor - størst og dyrest
Prisene på mobilt bredbånd fra Telenor er så godt som uendret siden i fjor påske. Du betaler fortsatt nærmere en femhundrelapp i måneden for tilgang til "fri bruk" av tjenesten. Kveld & Helg-abonnementet har samme pris, men nå spesifiseres det at hastigheten din reduseres med 5 GB per måned med dette abonnementet. Den løpende dataprisen på Kveld & Helg og Litt bruk er senket fra 12,50- til 5 kroner per MB.
Ettersom Netcom har senket sine priser på mobilt bredbånd, og nye aktører har lagt seg på en lavere prisplan, er Telenor for øyeblikket det desidert dyreste alternativet på markedet. Du får imidlertid den beste turbo-3G-dekningen i landet hvis du velger Telenor.
 

AbonnementBeskrivelsePris per mnd.Inkl.bruk
Fri brukAll bruk av data inkl. Trådløs Sone.499 kr.All bruk*
Kveld & HelgHverdager kl. 17-07 og helger119 kr.inntill 5 GB**
Litt brukBetal for tiden du er på nett. Makspris 50 kr. per dag60 kr.ingen bruk inkl.***

* Hastigheten din kan begrenses dersom du bruker over 5 GB datatrafikk per kalendermåned i mer enn to måneder.
** Inntill 5 GB datatrafikk kan brukes innenfor tidsrammen på hverdager, samt i helger. Utover dette betaler du løpende datapriser på 5 kroner per MB, med en makspris på 50 kroner per dag.
*** Du betaler 5 kroner per megabyte med en makspris på 50 kroner per dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 


Netcom best på pris
Det hersker ingen tvil om at Netcom i år akter å hente inn noe av forspranget Telenor har på antall mobilt bredbåndskunder. De lanserte nylig nye abonnementer med priser som nærmest var halvert i forhold til det forrige tilbudet. Surfer du mye, får du "fri bruk" av ditt mobile bredbånd til kun 249 kroner per måned - dog med en hastighetsbegrensning etter 4 GB datatrafikk. Også abonnementene for deg som surfer mindre er prisgunstige fra Netcom, men også her får du hastighetsbegrensninger.
Sammenlignet med Telenors tilbud, er Netcom klart billigst på mobilt bredbånd for øyeblikket.

AbonnementBeskrivelsePris per mnd.Inkl.bruk
Fri brukAll data inkl.249 kr.All bruk*
FritidHverdager kl. 17-08 og helger 99 kr.inntill 2 GB**
Litt bruk 100 MB inkludert i prisen 49 kr.100 MB ***


*Hastigheten din vil bli begrenset dersom du bruker mer enn 4 GB datatrafikk per måned.
**Hastigheten din begrenses etter 2 GB datatrafikk per måned. Løpende datapriser på 5 kroner per MB utenfor tidsrammen og i helger. Makspris på 50 kroner per dag.
***Hastigheten din begrenses etter 1 GB datatrafikk per måned. Løpende datapriser på 1,25 kroner per MB utenfor 100 MB. Makspris på 499 kroner per måned.
Ice.net på is?
Det er ikke til å stikke under en stol at Ice.net under Nordisk Mobiltelefon har hatt sine økonomiske problemer den siste tiden, men selskapet er nå reddet fra konkurs, og det blir spennende å se hvilke planer den nye eieren Access Industries har for selskapet. Inntil videre virker det som alt er lagt på is, og at det eksisterende tilbudet videreføres. Det skal bety at du fortsatt kan bruke ditt mobile bredbånd i hele Skandinavia.
Ice.net bruker enn annen type teknologi enn Telenor og Netcom, noe som gir bedre dekningsgrad og høyere opplastningshastighet - men marginalt lavere teoretisk nedlastningshastighet.

AbonnementBeskrivelsePris per mnd.Inkl.bruk
USB AlltidAll data inkl.399 kr.All bruk*
USB Ofte500 MB inkl. Betal for overbruk.199 kr.500 MB.**
USB UkeBetal per påbegynte uke.175 kr. per UKEingen bruk inkl.***

*Ice.net har anledning til å begrense hastigheten din ved "unormalt høyt bruk", som normalt anses av tilbyderne å være 5 GB per måned. Etablering 199 kroner.
**Utover 500 MB, betaler du 2 kroner per MB. Maksgrense på 599 kroner per måned. Etablering 199 kroner.
***Betal per påbegynte uke. Etablering 199 kroner.

(Artikkelen fortsettes.)
 


Tele 2s nye tilbud
Dataprisene er for tiden Tele 2s svakeste punkt i sitt totaltilbud - først og fremst løpende datapriser for mobilsurfing. Operatøren har i lengre tid hatt et mobilt bredbåndstilbud tilgjengelig, men med priser helt opp mot det Telenor og Netcom kunne tilby, slo det ikke helt an i starten. For kort tid siden lanserte imidlertid Tele 2 nye abonnementer for mobilt bredbånd, som er hakket mer konkurransedyktige.
Tilbudet bærer imidlertid preg av at bruken din skal begrenses, selv om hastigheten din ikke nødvendigvis reduseres nevneverdig.

AbonnementBeskrivelsePris per mnd.Inkl.bruk
Alltid PlussInntill 3 GB bruk 389 kr.3 GB*
AlltidInntil 1 GB bruk249 kr.1 GB**
FritidHverdager kl. 17-08 og helger99 kr.inntill 5 GB***


*Du betaler 3 kroner per MB for bruk utover 3 GB, og hastigheten din kan bli redusert etter 5 GB datatrafikk. Makspris 1.450 kroner per måned.
**Du betaler 3 kroner per MB for bruk utover 1 GB, og hastigheten din kan bli redusert etter 5 GB datatrafikk. Makspris 1.450 kroner per måned.
***Du betaler 5 kroner per MB for bruk utenfor tidsrammen, og hastigheten din kan bli redusert etter 5 GB datatrafikk. Makspris 1.450 kroner per måned.
Intet sjakktrekk fra Chess
Chess har også blitt en tilbyder av mobilt bredbånd siden forrige påske, og går tilsynelatende i den samme fellen som Tele 2 gjorde i starten. De vil konkurrere mot den største tilbyderen - Telenor -, og legger prisene marginalt lavere for nøyaktig det samme tilbudet. Problemet er selvsagt at Chess ikke har fulgt med i timen etter at de øvrige aktørene har nedjustert sine priser, og blir hengende igjen som en dyr tilbyder av mobilt bredbånd.
Chess' mobilt bredbåndstilbud for øyeblikket er som følger:

AbonnementBeskrivelsePris per mnd.Inkl.bruk
FrihetAll data inkl.450 kr.All bruk*
FritidHverdager kl. 17-08 og helger99 kr.(inntil 5 GB)**


*Chess har anledning til å begrense hastigheten din ved "unormalt høyt forbruk", som tilbyderne generelt anser å være 5 GB.
**Du betaler 5 kroner per MB utenfor tidsrammen, med en makspris på 50 kroner per dag. Hastigheten kan begrenses ved "unormalt høyt forbruk", som anses å være 5 GB.
Øvrige aktører
De finnes flere aktører som tilbyr mobilt bredbånd til det norske folk. Network Norway - som hovedsaklig er for bedriftskunder - kan by på et meget spennende tilbud, der prisen du betaler per måned avhenger av bruken. Vi skulle ønske One Call - som er tilknyttet Network Norway - hadde et tilsvarende tilbud, bare med litt lavere priser, men foreløpig får du kun "fri bruk" til 469 kroner per måned fra den tilbyderen. Kampanjepris på tilbudet er 399 kroner, uten bindingstid, til de 1.000 første som tegner mobilt bredbåndsabonnementet fra One Call.
Du vil også kunne få mobilt bredbånd fra samme tilbyder under et annet navn. For eksempel tilbyr Netcom mobilt bredbånd via datterselskapet Ucan 2. Nextgentel prøver tilsynelatende å lure deg til å kjøpe Netcoms gamle Connect-abonnement, og da bør du klart heller velge det oppdaterte tilbudet fra Netcom.

(Artikkelen fortsettes.)
 


Mot lavere priser på mobilt bredbånd
Det er først og fremst Netcom som tilbyr mobilt bredbånd til akseptable priser for øyeblikket. Prishalveringen var et offensivt framstøt for å kapre til seg nye kunder, og med mindre Telenor og de øvrige aktørene akter å følge etter, vil dette utvilsomt være en genistrek fra Netcom. Det blir imidlertid spennende å se om de nye eierne i Ice.net kan revitalisere sitt mobilt bredbåndstilbud i nærmeste framtid, samt å se hvorvidt Chess og Tele 2 virkelig har ambisjoner om å være prispressere også på mobilt bredbånd. Network Norway/One Call har tiltalende priser når det gjelder mobilsurfing, og har muligens planer om å satse skikkelig på mobilt bredbånd med tiden - det blir i så fall også spennende.
Hvis Telenor fortsetter å være langt dyrere på mobilt bredbånd som hovedkonkurrent Netcom, er det sannsynlig at de vil miste mange kunder i løpet av 2009. Det er derimot en negativ trend at tilbydere som Netcom og Tele 2 i større grad ønsker å begrense ditt forbruk.

Mer om
annonse