Til hovedinnhold

Mobilen.nos anbefalte mobilabonnement

(Publisert 25.04.2009)
Ettersom det finnes over 100 forskjellige abonnementer fra et titalls operatører i Norge, kan det selvsagt være vanskelig å orientere seg, samt å finne det abonnementet som passer best til ditt bruk. Ditt ringemønster kan være helt forskjellig fra bestekompisen, naboen eller ektefellen din, så for å finne det abonnementet som er billigst for deg, anbefaler vi å prøve priskalkulatoren Ringepriser.

Vi har likevel dristet oss til å plukke ut tre anbefalte abonnementer for tre ulike typer mobilbrukere.

Velg en seriøs operatør
Det er i år femten år siden Telenor fikk konkurranse av Netcom, og disse to operatørene er fortsatt klart størst i dag. Det dukker stadig opp bitte små operatører på det norske markedet, og mange av dem forsvinner også etter kort tid. Likevel finnes det flere mindre operatører som har klart å etablere seg, og har fått en betydelig kundemasse. De mindre operatørene er ofte prispressere, men kan muligens ikke tilby et like bredt spekter av tilleggstjenester som Telenor og Netcom. Disse to oppleves av mange brukere som ”tryggere valg”, fordi de har lengst erfaring i Norge, og i tillegg har egne mobilnett.

Etter det Mobilen.no erfarer har imidlertid alle norske operatører både fornøyde og misfornøyde kunder – uavhengig av hvor stor operatøren er. Et godt tips er uansett å velge en operatør du i alle fall har hørt om.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 

Lite bruk, ”småbruker”
For deg som ringer sjeldent og lite hver måned, og samtidig sender relativt få tekstmeldinger, kan du få nesten gratis mobiltelefoni ved å velge riktig abonnement. Her er det først og fremst to mobilabonnementer som utmerker seg positivt:

1. Tele 2 Sheriff – 125 kroner i ringerabatt
Da Tele 2 Sheriff ble lansert fikk du hele 175 kroner per måned som du kunne bruke på ringeminutter og SMS hver måned, og så betalte du for ditt overbruk. Nå har operatøren senket beløpet til 125 kroner per måned, men for ”småbrukerne” er dette fortsatt et godt alternativ. Beløpet kan imidlertid ikke brukes på datatrafikk, innholdstjenester eller MMS.

Bruker du opp ringerabatten din, betaler du en nokså høy minuttpris (79 øre), men likevel en lav pris per SMS (39 øre). Dette abonnementet kan altså passe bra for deg som bruker mobiltelefonen din lite. Du bør imidlertid unngå å bruke datatrafikk med Tele 2 Sheriff, ettersom du betaler vanvittige 12,50 kroner per megabyte inntil 20 MB, og deretter 8 kroner per megabyte (som fortsatt er dyrt) – uten en makspris per dag. Tele 2 Sheriff kan kun bestilles via nettsidene til Tele 2, og har ikke bindingstid.

2. One Call Mobil Faktura – gratisabonnement med oppstartspris
Før Tele 2 lanserte sitt ”gratisabonnement”, var det kun MTU Fri og One Call Mobil Faktura som delte ut gratis ringeminutter og SMS. MTU ble som kjent slått konkurs, mens One Call på sin side har styrket sin posisjon på det norske markedet det siste året. Et skår i gleden for deg som ønsker gratis mobiltelefoni er imidlertid at One Call valgte å innføre oppstartspris på de inkluderte ringeminuttene i abonnementet Mobil Faktura i september i fjor. Likevel er dette abonnementet blant de aller beste for deg som ikke bruker mobilen så veldig hyppig.

Med One Call Mobil Faktura får du nemlig 120 gratis ringeminutter, og 90 gratis SMS, inkludert hver måned – uten at du betaler en månedspris. Du må imidlertid betale en oppstartspris på 59 øre per samtale når du bruker de inkluderte ringeminuttene. One Call har for tiden markedets beste løpende datapriser – 99 øre per megabyte –, så bruker du datatrafikk kan det fort lønne seg å velge dette abonnementet i stedet for Tele 2 Sheriff. Priser utover de inkluderte ringeminuttene og tekstmeldingene, er henholdsvis 65 øre per minutt og 40 øre per SMS. Dette er helt kurant, og gjør at Mobil Faktura også kan være lønnsomt for deg som ringer litt mer enn bare litt.

(Artikkelen fortsettes.)
 

3. Chess Premium – uten oppstartspris og billig SMS
Tele 2 Sheriff og One Call Mobil Faktura er i særklasse i lavprissegmentet, og er utvilsomt de to abonnementene som passer ringemønstrene til småbrukere flest. Det finnes imidlertid noen abonnementer som ikke havner så veldig langt bak de ovennevnte når det gjelder pris, for eksempel Djuice Simply, Telipol Mobil Mini og Chess Premium. Av disse har vi valgt ut Chess Premium som får vår anbefaling.

At du må betale en viss minstesum per måned – såkalt minimumsfakturering – er en uting. Men når den er på kun 39 kroner, som med Chess Premium, er den ikke alt for ille. De aller fleste kan leve med å betale 39 kroner hver måned for mobiltelefoni. Minuttprisen er på 60 øre per minutt – eller ”1 øre/sekund”, som Chess prøver å friste med –, men det positive er at du ikke betaler oppstartspris per samtale. Prisen per SMS er på særdeles lave 29 øre. Vi mener at dette abonnementet både er billig og oversiktlig, og kan derfor trygt anbefales for en ”småbruker”.

Når bør man bytte mobilabonnement? Diskuter i Forumet!

Medium forbruk, pakkepris for alle penga?
 Det finnes en rekke abonnementer som gir deg gunstige priser som passer et medium forbruk. Får du i dag regninger på 200-500 kroner per måned, faller du inn i denne kategorien. Det siste året har flere operatører lansert ”pakkeprisabonnementer”, som gir deg et antall ringeminutter og en mengde SMS (og eventuelt datatrafikk) inkludert i månedsprisen. Men lønner det seg?

1. One Call Full Pakke – nok av det du trenger
Ja, det kan fort lønne seg med et pakkeprisabonnement dersom du har et medium forbruk av mobiltelefoni. Med One Call Full Pakke får du 1.500 ringeminutter, 150 SMS, 15 MMS, og 25 MB datatrafikk for 299 kroner per måned. Dette vil være mer enn nok til å dekke behovet til en mobilbruker med et medium forbruk, og du betaler heller ikke overpris dersom du skulle bruke litt i overkant av det som er inkludert. Vi valgte Full Pakke fra One Call som vår høyeste anbefaling i denne kategorien på grunn av den inkluderte datatrafikken, samt at du betaler kun 39 øre i oppstart, per minutt- og per SMS, og bare 99 øre per MB datatrafikk, ved bruk utover det som er inkludert i månedsprisen.

Noen vil nok synes at 299 kroner også er i høyeste laget å forplikte seg til hver måned, men da finnes det heldigvis flere gode alternativer.

2. Chess On 10t – færre minutter, flere SMS
Det stod mellom Talkmore Fastpris Mini og Chess On 10t, men vi valgte sistnevnte. For 250 kroner per måned får du 600 ringeminutter – 10 timer, altså – og 300 SMS inkludert i månedsprisen. Chess har dessuten er maksgrense på 20 kroner per dag for datatrafikk, så da blir du ikke nødvendigvis robbet dersom du skulle prøve deg på mobilsurfing.

Bruker du opp alle ringeminuttene og sender av gårde alle tekstmeldingene som inkluderes i månedsprisen, betaler du 69 øre per minutt og oppstart, samt 39 øre per SMS. Ringer du mer enn 600 minutter per måned, bør du kanskje vurdere et abonnement som gir deg enda flere inkluderte ringeminutter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 

3. Talkmore Fastpris Mini – lave priser
Vi føler at Chess On 10t gir deg mye for pengene, og plasserte derfor dette abonnementet foran Talkmore Fastpris Mini på listen. Sistnevnte abonnement kan imidlertid være vel så bra. For 199 kroner per måned får du 500 ringeminutter og 50 SMS, men for overbruk betaler du særdeles gunstige 39 øre i oppstart- og per minutt, samt 39 øre per SMS. Datatrafikk koster 5 kr per MB, men her har du ingen maksgrense per dag.

Talkmore Fastpris Mini er derfor både billig og oversiktlig, og vil passe ringemønsteret til en god del norske mobilbrukere.

Hvilket abonnement synes du er det beste, og hvorfor? Delta i Forumet!

Storbruker – for deg som ringer mye
Det finnes mobilbrukere som ringer i timevis hver måned, og på grunn av dette har enkelte operatører lansert såkalte fastprisabonnement. Her får du som oftest 3.000 ringeminutter til rådighet. Er du en storbruker vil det ofte lønne seg å velge et abonnement som gir deg mange inkluderte ringeminutter i månedsprisen.

1. Talkmore Fastpris – ingen oppstartsavgift
Hensikten med et fastprisabonnement er at du skal kunne forholde deg til en fast sum å betale hver måned. Det er ikke mulig dersom du blir pålagt å betale oppstartsavgift på de inkluderte ringeminuttene, og i motsetning til flere av sine konkurrenter, har Talkmore skjønt dette med sitt fastprisabonnement. For 349 kroner per måned får du 3.000 ringeminutter og 150 inkluderte SMS. Det er ingen dårlig deal for en storbruker. Datatrafikken betaler du 5 kroner per MB for (ingen makspris), og SMS utover de som er inkludert koster 34 øre per stykk.

Talkmore Fastpris er klart det beste alternativet for deg som ringer langt mer enn gjennomsnittet.

2. Chess On 50t – Talkmore-kopi som funker
Da Chess bestemte seg for at de også ville satse på fastpris, tok de utgangspunkt i Talkmores daværende fastpristilbud, og nærmest kopierte det. Talkmore svarte da med å spytte inn 150 SMS til sine kunder. Det gjør at Chess On 50t er et godt abonnement, men likevel hakket dårligere enn originalen Talkmore Fastpris.

Med Chess-abonnementet får du 50 timer – eller 3.000 minutter – med ringetid (inklusive oppstart), for 350 kroner per måned. Du får ingen inkluderte SMS, og betaler 34 øre per stykk. Dataprisen er på 7 kroner per MB, men Chess har en makspris på 20 kroner per dag. Dette er altså et dyrere abonnement enn Talkmore Fastpris, men dersom du foretrekker Chess som operatør, er det likevel et godt abonnement.

(Artikkelen fortsettes.)
 

3. Ucan2 Fastpris – Netcoms prøvekanin bedre på pris
Netcom bruker datteroperatøren Ucan2 til å teste ut nye prismodeller, og det er her du faktisk får de beste prisene – ikke hos moderselskapet Netcom. Ucan2 Fastpris er også en ”kopi” av Talkmore Fastpris. Her blir imidlertid prisen på de 3.000 inkluderte ringeminuttene 379 kroner per måned. Dersom du binder deg til abonnementet for ett år, får du 100 SMS inkludert hver måned, men dette er litt i gjerrigste laget for at Ucan2 Fastpris skal kunne hamle opp med Talkmores fastprisabonnement.

Ucan2 har veldig nære bånd med Netcom – blant annet felles kundeservice – så selv om dette er en liten operatør med relativt få kunder, har du likevel en etablert operatør i kulissene. Det kan for mange være en trygghet.

*Abonnementet One Call Full Pakke vil også kunne passe en rekke mobilbrukere som ser på seg selv som ”storbrukere”, selv om vi har plassert dette abonnementet i kategorien medium forbruk.

Telenor og Netcom
Du finner ingen av Telenor- eller Netcoms abonnementer på vår liste over anbefalte abonnement. Årsaken til det er at vi først og fremst har fokusert på pris, og da kommer de mindre operatørene best ut. Likevel har både Telenor og Netcom abonnementer som er fullt brukbare – som for eksempel Netcom Flexi Talk og Telenor Frihet – og kombinert med passende tilleggstjenester for ditt bruk, kan disse abonnementene være vel så bra for deg som flere av dem vi har foreslått ovenfor.

Poenget er at vi mobilbrukere har ulike behov, og stiller derfor ulike krav til vår operatør.

Ikke på listene?
Finner du ikke ditt abonnement på listene? Fortvil ikke, det kan likevel hende at det abonnementet du har passer best til ditt bruk. Med over 100 forskjellige abonnementer å velge mellom kan det være vanskelig å orientere seg, men du har samtidig muligheten til å lete deg fram til et abonnement som er nærmest skreddersydd til ditt bruk.

Det du bør gjøre før du bytter abonnement, er å se igjennom din siste faktura, eller logge deg på ”mine sider” på nettsidene til din operatør. Da kan du danne deg et bilde av ditt ”ringemønster” – altså hvor mye du ringer, sender meldinger, bruker datatrafikk eller lignende – per måned. Denne informasjonen kan du plotte inn i priskalkulatoren Ringepriser, deretter får du frem de abonnementene som er billigst i forhold til ditt bruk. Du kan også prøve Telepriser, for å se om det er noen av abonnementene som går igjen. Deretter kan du undersøke om dette er en operatør du synes virker seriøs, og kontrollsjekke priser og vilkår for abonnementet.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Datapakke og ”Fri familie”
De fleste operatører tilbyr tilleggstjenester som du kan legge til ditt abonnement. Dette kan være alt fra SMS- eller datapakker, til Fri familie- eller vennetjenester. Sjekk alltid om din operatør har tilgjengelige tilleggstjenester som du vil kunne utnytte til din økonomiske fordel.

Særlig dersom du surfer ofte på mobilen vil det lønne seg å abonnere på en datapakke som gir deg x antall megabytes for x kroner per måned. For med unntak av One Call (99 øre per MB) har alle operatører løpende datapriser som oppfordrer deg til å la være å bruke internettmulighetene du har på mobilen din. Dessverre.

Les også: Disse Telenor-tjenestene bør du ha

Les også: Her er de lønnsomme Netcom-tjenestene

annonse