Til hovedinnhold

Disse Telenor-tjenestene bør du ha

Alle operatører tilbyr tilleggstjenester som du kan benytte med ditt mobilabonnement. Noen er gratis, mens andre mobiltjenester må du betale for. Vi har i første omgang undersøkt hvilke tilleggstjenester Telenor har å tilby, og vurdert utvalgte tjenester som kan være nyttige eller lønnsomme for deg som bruker. I tiden fremover vil vi også vurdere tilleggstjenestene til øvrige norske operatører.

Telenor har et bredt utvalg av tilgjengelige tjenester som kan knyttes til ditt mobilabonnement, men det kommer an på ditt bruksmønster hvilke av dem du eventuelt bør benytte deg av.

Fri Familie fra Telenor – gratis
Telenor, i likhet med alle andre operatører, ønsker å holde på deg som kunde – og stadig verve nye kunder. De tilbyr derfor en rekke tilleggstjenester som du ”ikke klarer deg uten”, eller som vil gjøre det mer kronglete for deg å bytte til en annen operatør. Det beste eksempelet er Telenor Fri Familie, en tjeneste som lar deg ringe gratis til inntil sju medlemmer av familien. Forutsetningen for at denne tjenesten er lønnsom for deg, er nemlig at du ofte ringer din egen familie, og at alle medlemmene er tilknyttet Telenor. To til sju medlemmer kan være innmeldt i en Fri Familie, inklusive tre kontantkort. Det koster ingenting å ringe- eller sende meldinger til medlemmene av en Telenor Fri Familie, og det er ingen månedspris eller etableringsgebyr. Slik sett virker tjenesten utelukkende positiv.

En av ulempene med Telenor Fri Familie, er imidlertid at du på en måte blir fastlåst til denne operatøren. Selv om du finner et langt rimeligere abonnement hos en annen operatør, er det tvilsomt at du gidder å bytte abonnement – på grunn av fordelene du føler du oppnår ved å ha Fri Familie. En annen stor ulempe er at du får samlefaktura (én faktura) som gjelder alle abonnementene. Det kan både være uoversiktlig og upraktisk. Det er ikke utenkelig at enkelte familiemedlemmer ønsker å ha kontroll på sin egen telefonregning, men det er likevel ikke mulig å få en faktura for hvert abonnement dersom du er tilknyttet Telenor Fri Familie. En av årsakene til det er at mobiloperatøren vil spare fakturaomkostninger ved å samle flere abonnement på samme ”eier”.

Har du derimot bestemt deg for at Telenor er din operatør – altså uten planer om å bytte abonnement i nærmeste framtid – og det samme gjelder resten av familien, vil det selvsagt lønne seg å være tilknyttet denne gratistjenesten. Du har ingenting å tape rent økonomisk ved å velge Fri Familie dersom du er – og forblir – Telenor-kunde.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Fri Kontakt – 49 kroner per måned
Som erstatning til ulønnsomme venneabonnementer, tilbyr nå Telenor i stedet tilleggstjenesten Fri Kontakt. Du betaler en månedspris på 49 kroner for å ringe uten minuttpris til alle Telenors to millioner kunder (ikke Djuice-kunder). Et blodig skår i gleden er at du i tillegg til månedsprisen må betale 69 øre i oppstartspris per samtale. Det er altså ikke snakk om gratis samtaler til andre Telenor-kunder.

Denne tilleggstjenesten kan funke for deg dersom du fører lange samtaler til andre Telenor-kunder. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvem av dem du ringer til som har Telenor som operatør, og det gjør det hele meget uoversiktlig. Til Telenor-kunder som ikke har utmerket oversikt over hvilken operatør venner og bekjente bruker, er dette neppe en særlig lønnsom tjeneste. Du får tross alt en del ringeminutter for 49 kroner eksklusive oppstartspris med ditt abonnement, og sjansen er stor for at du taper på dette over tid. Unntaket må være dersom du fører veldig lange samtaler til andre Telenor-kunder.

SMS-pakker – 39/90/199 kroner
Sender du mange tekstmeldinger, gir Telenor deg muligheten til å kjøpe et antall SMS per måned i form av såkalte ”SMS-pakker”. Det betyr at du kan betale 39 kroner per måned for 100 SMS, 89 kroner per måned for 250 SMS, eller 199 kroner per måned for 2.000 SMS. Prisen per SMS blir da henholdsvis 39 øre, 35 øre og 9 øre – hvis du bruker hele kvoten.

Sender du i gjennomsnitt mer enn 100 SMS per måned, er dette en lur tilleggstjeneste å ha. Du kan enkelt sjekke hvor mange SMS du har sendt ved å logge deg på ”mine sider” hos Telenor, eller sjekke din siste faktura. Alternativt kan du ringe kundeservice for å få opplyst detaljert informasjon om ditt forbruk. Med et standard Telenor-abonnement betaler du for øvrig 49-69 øre per SMS.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Windows Live Messenger – 9 kr./dag, 49 kr./mnd.
Telenor gir deg også tilgang til Windows Live Messenger på mobilen. Alle meldinger og all datatrafikk er inkludert i prisen, så da er det bare å taste i vei for harde livet hvis du velger å abonnere på denne tjenesten.

Er flesteparten av dine venner og bekjente på Messenger omtrent hele tiden, kan det være lønnsomt ved at du erstatter tekstmeldinger med Messenger-meldinger.

Telenor musikklubb – 59 kroner per måned.
I vår test av Telenors musikktilbud kom tjenesten relativt godt ut, bortsett fra på pris per låt. Synes du 10 sanger per måned er passelig å laste ned til mobilen din, kan du imidlertid med fordel melde deg inn i Telenors musikklubb.

Ettersom tjenesten koster 59 kroner per måned, blir prisen per låt 5,90 kroner (10 sanger). Laster du ned flere låter, må du imidlertid betale det dobbelte for de fleste låtene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 

Internett på mobilen
Telenor har omsider senket maksprisen på datatrafikk til 10 kroner per dag for mobilt internett. Da kan du bruke inntil 200 MB per måned før hastigheten din reduseres til omtrent 100 Kbit/s.

Er du en ivrig mobilsurfer, anbefaler Telenor at du tegner mobilt bredbånd som en tilleggstjeneste. Det rimeligste alternativet er da Kveld & Helg (fri bruk kl. 17-07 og helger, inntil 5 GB) for 119 kroner per måned. Vi synes dette blir for dyrt for å bruke internett på mobilen, så dette er ikke å anbefale med mindre du er en ivrig mobilsurfer. Maksprisen per dag hindrer i alle fall sjokkregning i tusenkronersklassen.

Telenor tilbyr også internettilgang via Trådløs Sone, som også kan benyttes med mobiltelefonen. Du vil da få høyere hastigheter enn via 3G-nettet. Brukernavnet ditt er det samme som ditt mobilnummer, og passordet er det samme som du benytter på ”min side” hos Telenor.

Mobilforsikring – 25 kroner per måned
Har du nettopp kjøpt en ny, kostbar mobil kan det være greit å ha mobilforsikring. Hvis du ikke tegnet forsikring i butikken når du kjøpte mobilen, kan du når som helst tegne Telenors forsikring. Den koster 25 kroner per måned, og dekker tyveri og uhell. Du må imidlertid betale en egenandel på 300 kroner – i tillegg til de 25 kronene per måned – dersom du blir frastjålet mobilen, eller den blir ødelagt.

Som en grunnregel anbefaler vi ikke mobilforsikring av noen form. Unntaket er dersom du kjøper en mobil til flere tusen kroner, og du har for vane å være uheldig med dine mobiltelefoner. Ved at Telenors forsikring er en ”løpende forsikring”, hvor du betaler en sum per måned, må du i så fall passe på å avbryte forsikringen når mobiltelefonen din taper seg i verdi.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Beløpsgrense for innholdstjenester – 0 kroner per måned
Innholdstjenester til mobil finnes det mange av – både seriøse og useriøse. Det finnes dessverre fortsatt ”ringetonepushere” på det norske markedet, som krever blodpris for et lydklipp, og attpåtil melder deg inn i en klubb som koster titalls kroner per uke automatisk ved transaksjonen.

For å hindre dette, eller i alle fall begrense skaden, kan du gi beskjed til Telenor at du vil sperre fullstendig for slike tjenester eller sette en grense på 250, 500, eller 1000 kroner per måned. Å sette en slik grense anbefales i aller høyeste grad – spesielt hvis du som forelder vil ha en viss kontroll over dine barns bruk av innholdstjenester.

Oversikt over alle Telenors tilleggstjenester finner du på nettsidene til Telenor.

Mer om
annonse