Til hovedinnhold

Kom i gang med mobilsurfing

Med høyere hastigheter i et mobilnett som nå er tilrettelagt for datatrafikk, har internett på mobilen fått en kraftig oppsving det siste året. Operatørene har også lagt merke til dette, og konkurrerer nå om å gi deg best mulig pris per megabyte – eller egne datapakker til ditt abonnement. Mange norske mobilbrukere har allerede tatt i bruk mobilsurfing, mens andre kvier seg for å prøve dette.

Det er relativt enkelt å bli en mobilsurfer, og du får stadig flere praktiske og underholdende muligheter ved å bruke internett på mobilen.

Ikke så dyrt lenger
En av årsakene til at mange ikke har prøvd internett på mobilen i særlig grad, kan være at man frykter dyre ekstrakostnader på grunn av datatrafikk. Heldigvis har operatørene hatt fokus på dette det siste året, og senket prisen per megabyte, senket maksprisen per dag, eller lansert egne datapakker som kan legges til ditt mobilabonnement. Unntaket er Tele 2, hvor kundene fortsatt må betale 12 kroner per megabyte (inntil 20 MB, deretter 8 kr./MB) – uten makspris per dag –, og som heller ikke har muligheten til å kjøpe datapakker.

Før du går i gang med mobilsurfing for fullt, bør du sjekke hva de løpende dataprisene ligger på hos din operatør – for ditt abonnement –, om det er en makspris per dag eller måned, eller om din operatør tilbyr gunstige datapakker for deg som vil bruke internett på mobilen. Dette er som oftest lett tilgjengelig på nettsidene til operatøren. For øyeblikket har One Call de desidert beste dataprisene for mobil – 99 øre per megabyte, i tillegg til at de tilbyr datapakker – men her får du ingen makspris per dag.

(Artikkelen fortsettes.)
 

WAP-innstillinger
For å ta i bruk internett på mobilen, må du klargjøre mobilen din for dette. De fleste nyere mobiltelefoner – og som ikke er av de aller rimeligste på markedet – gir deg muligheten til å surfe. Du må imidlertid ha riktige WAP-innstillinger. Disse innstillingene får du via tjenesten Ready Set Go fra Moota Telekom/Mobilen.no, eller tilsvarende tjenester som du finner på nettsidene til din operatør.

Du kan som oftest også finne WAP-innstillinger til din mobil på nettsidene til mobilprodusenten.

Enkelt å komme i gang
Hvordan standardnettleseren på din mobil ser ut, varierer fra mobil til mobil, og fra operativsystem til operativsystem. Du har også muligheten til å laste ned øvrige nettlesere til mobil – for eksempel norske Opera Mini –, men sjekk om din mobil støttes av nettleseren før du eventuelt laster den ned. Uansett hvilken nettleser du bruker på mobilen, kan du taste inn en Web-adresse – på samme måte som internett via PC.

Med mindre du abonnerer på tilleggstjenester som gir deg store mengder datatrafikk inkludert per måned, bør du bruke såkalte ”WAP-sider”. Dette er spesialtilpassede sider for mobil som krever mindre datatrafikk. Har du en ”liten” mobilskjerm, får du uansett best visning ved å bruke WAP-sider. Taster du for eksempel inn http://m.mobilen.no (WAP-side), kobles mobilen din til internett, og du kan lese artiklene fra Mobilen.no på din mobil.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 

Praktisk og underholdende
Du har veldig mange av de samme nettsidene tilgjengelig på mobilen som på internett. Du kan prøve å taste inn ”wap.” eller ”m.” i stedet for ”www.” i adresselinja i mobilnettleseren, så er sjansen stor for at du finner fram til de nettstedene du bruker oftest. Noen nettsteder har imidlertid ikke utviklet egne WAP-sider, og da må du i så fall bruke den vanlige nettsiden (krever mer datatrafikk).

Les også: Topp 20 mobilsider til påsken (anbefalte nettsider for mobil)

Du finner både praktiske WAP-sider – vær, trafikkinformasjon, aviser, matoppskrifter, leksikon – og underholdende WAP-sider – Facebook, musikkbutikk til mobil, sport, kultur. Hvilke sider du ønsker å besøke er jo opp til deg, men her er noen spesielt anbefalte:

http://wap.vg.no (VG Nett)

http://m.facebook.no (Facebook)

http://wap.trafikanten.no (Trafikanten – kollektiv transport i Oslo og Akershus)

http://mobil.tv2.no/sporten/fotball (TV2 Sport - Fotball)

Har du ytterlige spørsmål til mobilsurfing, eller anbefalte WAP-sider du vil dele med andre, kan du benytte Forumet.

Første gang publisert 2. september 2009.
 

annonse