Til hovedinnhold

Test av VG Mobil

Internett på mobilen blir stadig mer populært, og nyheter er utvilsomt noe av det vi er mest på jakt etter når vi surfer på mobilen. På Mobilen.no vil vi i tiden fremover teste flere nyhetssider på mobilen, og først ut er den med flest brukere: VG Mobil.

iPhone-brukere kan glede seg over en spesialtilpasset versjon av VG Mobil, men hvordan blir den siden på andre smartmobiler? Og hva med deg som surfer på mobilen via en noe enklere Nokia- eller Sony Ericsson? Vi leste nyhetene på VG Mobil via tre forskjellige mobiler; iPhone 3GS, Samsung Omnia HD og Sony Ericsson Yari.

Urettferdig bra iPhone-versjon
Vi prøver VG Mobil på iPhone 3GS først, ettersom den allerede ryktes å være meget bra. Vi tastet inn www.vg.no i adressefeltet, og kom automatisk inn på spesialversjonen for iPhone. Her er forsiden lett gjenkjennelig i forhold til nettsiden; miniatyrbilder og overskrifter/ingresser gjorde det lett å forstå hva de ulike sakene dreiet seg om. Det tok heller ikke lang tid for iPhone 3GS å laste opp siden. Reklamemengden på siden var dessuten minimal og ikke til sjenanse (kun egenreklame rettet mot iPhone-brukere), så totalt sett har vi lite - om noe som helst - å utsette på VG Mobil på iPhone. Denne versjonen er rett og slett meget, meget bra. iPhone-versjonen av VG Mobil er på ca. 400 Kb.

Det er kanskje forståelig at teamet bak VG Mobil har prioritert å lage en spesialversjon for iPhone, en telefon som har skapt mye oppstuss i markedet, fremfor andre mobiltelefoner på markedet som også er godt egnet til mobilsurfing. Vi kan likevel konstantere at iPhone-versjonen av VG Mobil også fungerer bra på HTC Hero. Den samme konklusjon kan vi derimot ikke trekke når vi åpner siden på Samsung Omnia HD.

(Artikkelen fortsettes)
 

Ingenmannsland
Vi taster inn www.vg.no på ny i adressefeltet - denne gangen på en Samsung Omnia HD -, og blir ført videre til iPhone-versjonen av VG Mobil. Her er imidlertid forsiden helt feilproporsjonert, og vi må zoome ned til 70 prosent før den vises normalt. Eller, nesten normalt. Det blir litt rot i størrelsen på overskrifter, hvite felter dukker opp enkelte steder, og noen bilder blir litt malplasserte. Helhetsinntrykket blir langt dårligere enn på iPhone, selv om det fint går an å bruke iPhone-versjonen av VG Mobil også på Omnia HD.

Vi går videre til å se hvordan VG Mobils WAP-side ser ut på denne telefonen (wap.vg.no), og den ser utvilsomt ryddigere ut. Her vises toppsaken med bilde og ingress, og deretter listes det opp de siste nyhetssaker. Du har også enkel tilgang til dine favoritter, eksempelvis Fotball, Været eller Rampelys, i godt synlige blå bokser. I så henseende er også WAP-siden relativt oversiktlig og funksjonell.

MEN, et stort minus ved VG Mobils WAP-side er at det ofte er umulig å forstå hva artiklene omhandler. To ferske eksempler: ”- Totalt uaktuelt!” og ”Til Broadway” er overskrifter som sannsynligvis gir mening når de settes sammen med en ingress eller et bilde, men for seg selv er de nærmest uforståelige. Vi skulle gjerne sett at VG Mobil ryddet opp i slike overskrifter så de blir forståelige. Alternativt kunne de satt et stikkord i parentes på artikler med intetsigende overskrifter. Med Samsung Omnia HD, og garantert en god del andre smartmobiler, er det vanskelig å avgjøre om iPhone-versjonen eller WAP-versjonen er best å bruke. Det ville vært ønskelig om teamet bak VG Mobil lagde spesialtilpassede versjoner til flere populære mobiler som er beregnet på mobilsurfing - ikke bare iPhone.

En enklere mobil
Vi har nå prøvd VG Mobil på iPhone 3GS og Samsung Omnia HD, samt konstatert at iPhone-versjonen fungerer bra på HTC Hero, men hva med mobiler i mellomklassen som også er relativt godt egnet til mobilsurfing? Nye Sony Ericsson Yari har en mindre skjerm og en enklere nettleser enn de nevnte smartmobilene, men takler vanligvis internett på mobilen uten problemer. Men når vi taster inn www.vg.no i nettleseren på denne mobilen, blir vi verken overført til iPhone-versjonen eller WAP-versjonen; Her lastes i stedet fullversjonen av VG Nett - en side som er ganske mye større enn mobilversjonene. Denne er faktisk på over 1,5 MB, og vil derfor koste deg noen kroner å laste opp hos de fleste operatører. Det ville altså vært fordelaktig å bli omdirigert til en passende mobilversjon, som på smarttelefonene, også på Sony Ericsson Yari - med da heller til WAP-siden.

Så vi taster i stedet inn wap.vg.no, og da vises WAP-siden helt fint på skjermen. Foruten nevnte problemer med at enkelte overskrifter ikke gir mening uten bilde eller ingress, har vi lite å utsette på VG Mobils WAP-sider. Den ser ryddig ut, det er en passe mengde artikler på forsiden, og ved ett enkelt tastetrykk kommer du videre til de nyhetene du er på jakt etter. Det er også magert med annonser på WAP-siden; én godt synlig annonse øverst på siden, og en mer anonym annonse midt på forsiden. Det bidrar til en god brukeropplevelse.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Konklusjon
Alt i alt er vi meget fornøyd med VG Mobil. Ettersom internett på mobilen fortsatt er relativt nytt, virker det som om VG Mobil har kommet ganske langt i utviklingen av sine sider. Og når iPhone-versjonen er såpass bra som den tross alt er, synes vi utviklingsavdelingen også burde vurdere å lage spesialtilpassede versjoner for andre populære mobiler. WAP-sidene har de siste ukene/månedene blitt forbedret, men som nevnt er det negativt at det er ikke går an å forstå hva artiklene omhandler ut ifra overskriften på forsiden i noen tilfeller. Når du sjekker nyhetene på mobilen, er det naturlig å tro at du i større grad vurderer hvilke saker du klikker på. Sånn sett fungerer ikke kreative titler som ”- Må bare komme meg gjennom det” (uten videre forklaring) på mobilen.

Vi har altså lite å utsette på VG Mobils nyhetssider for mobil, men finner likevel litt å trekke for. VG Mobil får ”tommel opp”, men intet terningkast, inntil vi har testet øvrige nyhetssider på mobil som vi kan sammenligne med. En større samletest vil komme på et senere tidspunkt.

VG Mobil

Mer om
annonse