Til hovedinnhold

Kaos for deg som mobilbruker

Det er nå femten år siden Telenor først fikk konkurranse på det norske mobilmarkedet av den da nystartede operatøren Netcom. Spoler vi frem til 2009, er disse to selskapene fortsatt klart størst innen mobiltelefoni i Norge, men antall tilbydere har eksplodert og du finner nå et mylder av abonnementer å velge mellom.

Er du på utkikk etter det rimeligste abonnementet for deg, anbefaler derfor Forbrukerombudet at du tar i bruk ringepriskalkulatorer, slik som Ringepriser og Telepriser.

Uoversiktlig marked
På Ringepriser kan du for øyeblikket sammenligne 132 forskjellige abonnementer – inklusive bedriftsabonnement og kontantkort – fordelt på 26 operatører. Abonnementer der du betaler en høyere månedspris i forbindelse med kjøp av subsidiert telefon, er ikke tatt med i Ringepriser. Telepriser har listet opp 77 abonnementer i sin komplette oversikt, som oppdateres av operatørene selv og kontrolleres av Post- og teletilsynet. Ettersom utregningsmodell, oppsett og utvalg varierer, er det en god idé å prøve begge priskalkulatorene.

- Vi mener jo i utgangspunktet at det er positivt med mange abonnementer, slik at forbrukeren har mye å velge blant og at det passer ulike forbruk. Problemet er at det er vanskelig å sammenligne tilbud i bransjen, med svært mange forskjellige priselementer og prisstrukturer, sier juridisk seniorrådgiver Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet til Mobilen.no.

- Per i dag kan det være en jobb å finne ut hva forbruket er, men jeg vil absolutt oppfordre til å bruke priskalkulatorer for å finne det abonnementet som passer best for dem. Jeg tror mange får seg en overraskelse når de sammenligner det abonnementet de har fra før, og kanskje ser at det finnes billigere abonnementer som passer deres ringemønster bedre, legger han til.

Bedre informasjon til kunden
I forrige måned presenterte Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Post- og teletilsynet og SIFO en rapport som etterlyste et behov for et enklere marked for mobiltelefoni. Hovedpoenget i rapporten er at det er vanskelig for norske mobilbrukere å gjøre gode valg, hovedsakelig på grunn av store variasjoner i månedsavgift, oppstartstartpriser, minuttpris, etableringsgebyr, fri familie, vennetjenester og bindingstid. Legger vi til SMS-pris og datapris, blir konfusjonen komplett. Situasjonen kan imidlertid bli enklere på sikt.

- Vi har foreslått en rekke tiltak i rapporten. Vi har også inngått et samarbeid med bransjen, blant annet om at kunden skal få bedre informasjon på fakturaen, sier Ravne Bugten.

Blant tiltakene finner vi bedret prisinformasjon på fakturaen, klarere opplysninger om bindingstid og operatørlås, enklere prisjekk av konkrete samtaler, og generelt å gjøre det enklere for forbrukerne å velge riktig mobilabonnement. Om det blir enklere for deg å være mobilkunde i tiden framover, avhenger selvsagt av hvorvidt operatørene tar til seg disse forslagene – og i hvilken grad. Det er nemlig innlysende at flere operatører tjener grovt på at folk velger ”feil” abonnement.

Slik funker Ringepriser
Hvis du ikke har prøvd priskalkulatoren Ringepriser tidligere, går den ut på følgende: Du plotter først inn omtrent hvor mange samtaler du har til familie og venner, samt i jobbsammenheng, hvor mange SMS- og MMS du sender, og hvor mye datatrafikk du bruker – på en uke. Denne informasjonen nå ofte tilgjengelig på din faktura, eller på ”Mine sider” på nettsidene til din operatør. Deretter velger du om du vil ha et abonnement, et kontantkort-, eller om du ser etter et bedriftsabonnement.

Når du trykker søk, får du opp en liste over de abonnementene som ser ut til å passe for deg. For å finjustere antall minutter per samtale, hvem du ringer oftest til, meldinger og datatrafikk, kan du gjøre dette under resultatlisten. Her kan du også plotte inn det abonnementet du har i dag, og sammenligne prisene. Trykker du ”Oppdater resultatlisten”, får du frem hvor mange kroner du sparer ved å bytte til øvrige abonnement. Vi anbefaler i alle tilfeller å dobbeltsjekke med operatøren at prisene er korrekte, selv om Ringepriser oppdateres jevnlig.

Det abonnementet som fremgår som rimeligst for deg i forhold til ditt ringemønster, trenger likevel ikke være det beste valget. Faktorer som kundeservice, dekningsforhold og pålitelighet som operatør er selvsagt ikke tatt med i prisberegningen.

Føler du deg forvirret av uoversiktlige priser på mobilmarkedet? Kommenter i Forumet.

annonse