Til hovedinnhold

Full fokus på kapasitet

Norges største mobiloperatør inviterte til pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo for å snakke om mobilt bredbånd, erfaringer de har gjort i 2008, og hvilke planer de har for framtiden. Der kom det blant annet fram at Telenor ikke vil satse like offensivt på den nye teknologien LTE, i motsetning til det hovedkonkurrent Netcom har uttalt at de vil gjøre.

I stedet vil Telenor i første omgang sørge for enda bedre kapasitet i mobilnettet, blant annet ved å åpne for 3G i GSM-båndene (900/1800 MHz). Det betyr nemlig at brukerne i mindre grad vil få reduserte hastigheter dersom mange er koblet på nettet samtidig.

Flere brukere

Telenor oppgir at de nå passerer 150.000 brukere totalt på mobilt bredbånd (bedrift + privat), og antyder at dette er en god start. De tror likevel at mobilt bredbånd fortsatt vil være et supplement til fastnettsbredbånd en god stund fremover – og at det er ønskelig.

- Man bruker mobilt bredbånd til de samme tingene som vanlig bredbånd, sier Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge.

- Etter hvert som hastighetene øker, må alt være dimensjonert; Vi må ha dekning og nok frekvenser, særlig i store byer. Telenor har de frekvensene vi trenger, sier han videre.

(Artikkelen fortsettes.)


Ragnar Kårhus, Leder i Telenor Norge.

Ikke nødvendigvis raskest

Om Telia Sonera/Netcom har tatt store ord munnen ved å annonsere at de vil bli blant de første i verden som tar i bruk LTE er vanskelig å bedømme. Telenor velger uansett en mer forsiktig linje, og lover i stedet stabile hastigheter og større dekningsgrad. Noe av planen går ut på å åpne for 3G i GSM-nettene, særlig i 900 MHz-båndet – noe som vil gi bedre rekkevidde og dekningsevne. Dette vil imidlertid skje først i 2010.

- Da tror jeg på sikt at vi skal få formidabelt bedre dekning, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

I dag har Telenor en såkalt befolkningsdekning på 86,6 prosent (gjelder for tettsteder der det bor over 200 innbyggere), men arealdekningen for Norge totalt er på kun 20,9 prosent.

- LTE kommer. Vi kommer til å ta det i bruk når behovet er der. Om det blir i 2010, 2011 eller 2012 - det er vanskelig å si, avslutter Ragnar Kårhus, leder i Telenor Norge.

Mer om
annonse