Til hovedinnhold

Superkjapt mobilt bredbånd til neste år?

På en pressekonferanse i Oslo preseneterte Ericsson sine fremtidsplaner for mobilt bredbånd. Long Term Evolution (LTE) – teknologien som vil erstatte dagens 3G og turbo-3G – stod i fokus. I løpet av få år vil vi utvilsomt oppleve betraktelig raskere mobilt bredbånd enn det vi er vandt med i dag.

Teknisk- og kommersielt ansvarlig Stian Solberg(bildet) i Ericsson sier at de kan levere mobilt bredbånd via LTE allerede til neste år.

Raskere hastigheter?

Har du et mobilt bredbåndsabonnement i dag, er det sannsynlig at du ikke opplever stabile nedlastningshastigheter på noe særlig over 1 Mbit/s – i alle fall ikke overalt.

- Det er likevel bra nok til at 250.000 har ”signet opp” for mobilt bredbånd i Norge, sier Solberg.

Han tror imidlertid at interessen for mobilt bredbånd vil øke i tråd med høyere hastigheter. I Sverige er situasjonen en annen; Mobilt bredbåndsleverandøren 3 tilbyr for eksempel inntil 4,5 Mbit/s i reell hastighet, og totalt er det om lag en million mobilt bredbåndskunder i Sverige.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

 

Tar over for fastnettsbredbånd

Solberg tror mobilt bredbånd vil overta for vanlig bredbånd innen få år. Han nevner som eksempel at Australias største operatør Telstra i disse dager kan tilby HSPA+ (også kalt HSPA Evolution) som gir teoretiske nedlastningshastigheter på 21 Mbit/s, og at det allerede da blir interessant å bytte ut det vanlige bredbåndet. Med LTE kan du oppnå teoretiske hastigheter på 80-160 Mbit/s.

- Vi tror mobilt bredbånd vil passere vanlig bredbånd ganske snart, sier Solberg, og hevder videre at det er realistisk at det skjer innen 2012.

- Med LTE gjør man for så vidt et generasjonssprang, legger han til.¨

Høna og egget

Når LTE blir introdusert på markedet, må man også produsere enheter som støtter den nye teknologien. Det tror ikke Solberg vil by på de store problemene.

- I dag finnes det nesten 1.000 enheter som har støtte for HSPA. Vi tror det samme vil skje med LTE, sier Solberg.

- Hvis markedet har behov for en brukeropplevelse som krever mer enn HSPA, da vil LTE slå til i det markedet, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)


Teknisk- og kommersielt ansvarlig Stian Solberg i Ericsson.

Sanntidstjenester

Etter presentasjonen sier Solberg til Mobilen.no at LTE byr på nye muligheter, ikke bare på grunn av høyere hastigheter, men også fordi det blir færre ”forsinkelser” i dataoverføringen. Med LTE-teknologi skal såkalt ”latency” – forsinkelser – ligge på under 10 millisekunder.

- Det blir bredbånd, bare bedre. Jeg ser for meg at sanntidstjenester, som interaktiv TV og spill, vil fungere bedre med LTE av forsinkelseshensyn, avslutter Solberg.

Mer om
annonse