Til hovedinnhold

Popcorn Time er Netflix for pirater, og kan nå brukes rett i nettleseren

Svensk variant av tjenesten bruker ny BitTorrent-utvidelse.

Finn Jarle Kvalheim

Selv om tjenester som Spotify og Netflix stadig får æren for at ulovlig piratkopiering går nedover, er det fortsatt mange som bruker ulike pirattjenester for å se filmer og serier, eller lytte til musikk. De siste par årene er det tjenesten Popcorn Time som har fått mest oppmerksomhet.

Nå er den igjen tilgjengelig rett i nettleseren, og krever kun en nettleserutvidelse for å fungere.

Enklere tilgjengelig enn før

Popcorn Time har vært basert på en egen klient, som du har måttet finne, laste ned og installere for å få tilgang på det enorme utvalget innhold. Dermed har det vært en terskel her sammenliknet med kommersielle og lovlige tjenester som Netflix og Viaplay.

Det er Torrentfreak.com som melder om den nye løsningen. Det er ikke første gang tjenesten er tilgjengelig fra nettleseren, men tidligere forsøk på å få til det samme har så langt strandet.

Nettleserutvidelsen Torrents Time baker inn en kombinert Torrent-klient og filmavspiller i nettleseren din. Du merker ikke stort til hvordan dette fungerer selv, foruten at du blir guidet gjennom oppsettet.

Tjenesten har så langt blitt fulgt godt med på av rettighetshaverne, og det har blitt gitt bøter både for bruk av den, og faktisk også veiledning i hvordan den kan tas i bruk. Ved siden av dette har tidligere utgaver av tjenesten for nettlesere spist opp massive mengder båndbredde, ved å ikke dra skikkelig nytte av Torrent-teknologien som ligger i bunn for tjenesten.

Popcorn Time blir imidlertid ansett som en ulovlig tjeneste. Blant annet på grunn av nettopp Torrent-teknologien, som innebærer at du deler innholdet du titter på med andre. Tydeliggjøringen ble publisert i Aftenposten i fjor sommer, og kom fra både jurister og kulturdepartementet.

Lansert av svensk avlegger

Popcorn Time er ikke spesielt populær blant rettighetshavere eller myndigheter. For å sikre deg anbefaler de at du aktiverer en VPN-løsning. Har du ikke en fra før, hjelper de deg med det også.

Akkurat som The Piratebay til slutt delte seg i en rekke forskjellige nettsider, med servere kloden rundt og ulike bakmenn har Popcorn Time fått en rekke avleggere. Det er den svenske varianten, Popcorn-Time.se som har lansert den nye løsningen, og her er det meste svært enkelt å ta i bruk.

Den er å finne på Popcorntime-online.io, og det første du blir møtt av er en vegg av filmplakater. Klikker du på noen av dem kan du tilsynelatende gå rett i gang med filmtitting. Men popcornet må likevel vente til du har installert Torrent Time-pluginen, som er en kombinert BitTorrent-klient og videoavspiller. Løsningen finnes for alle de store nettleserne.

Så fort du har gjort dette blir du advart mot å gjøre noe mer før du aktiverer en VPN-løsning, og har du ikke en fra før tilbyr tjenesten oppkobling via Anonymous VPN. Her gjøres registrering og det meste rett i samme vindu.

Litt treg og ustabil

Han her skal beskytte deg mot ublide brev fra rettighetshaverne. Om det hjelper er imidlertid litt usikkert.

Torrentfreak rapporterer at løsningen ikke er fullt så rask som lovet, men at filmavspilling fungerte greit etter noen minutters innlasting. Vi surfet innom for å sjekke hvor enkel løsningen faktisk var, men foreløpig er førsteinntrykket labert. Den relativt ferske Torrents-Time-plugingens første aktivitet i vår nettleser var nemlig å krasje.

Løsninger som benytter Bit Torrent som grunnlag har de siste årene vært mange. Spotify er en av de mest kjente kommersielle tjenestene som har brukt løsningen i bakkant, men i 2014 ble det klart at tjenesten hadde infrastruktur nok til å levere alt innholdet uten at brukerne delte det mellom seg. Dermed begynte også nedbyggingen av denne distribusjonsløsningen.

Musikkbransjen: – Vi vant mot piratkopiering

Det er delte meninger om piratkopiering faktisk bidrar til sviktende salg for innholdseiere. Enkelte undersøkelser har vist at pirater bruker mer penger på lovlig innhold enn andre, mens eierne av innholdet ofte har krevd fantasisummer for innholdet i større rettsaker i utlandet.

For musikkbransjen kan det synes som om problemet langt på vei har gått over med de mange, og relativt komplette, tjenestene. For ett år siden uttalte for eksempel Marte Thorsby og musikernes rettighetsorganisasjon, IFPI, at det knapt var piratkopierende ungdom igjen i landet.

Seieren tilskrev hun sin egen bransje og de mange strømmetjenestene som hadde blitt enklere tilgjengelig enn piratinnholdet.

Filmbransjen har fortsatt et piratproblem

Film- og TV-bransjen derimot ser fortsatt ikke ut til å ha klart det samme, til tross for strømmetjenester som Netflix, Viaplay og HBO Nordic, for å nevne noen.

I fjor høst viste nemlig en undersøkelse at én av tre mellom 14 og 25 strømmer TV-serier gjennom ulovlige tjenester så som Popcorn-Time eller liknende. Omtrent samtidig ble det like fullt meldt at piratvirksomheten druknet i lovlige tjenester også på denne fronten.

Mens Netflix nå må dele innholdsmarkedene tydeligere, ved å stenge ute VPN-brukere som vil se på geosperret innhold, blir det altså nå langt enklere å se på de ulovlige løsningene.

Det er kun et par dager siden vi skrev om at Popcorn-Time nå er tilgjengelig rett i TV-en for deg som har en Philips- eller Sony-skjerm med Android TV.

annonse