Til hovedinnhold

Netflix' utrolige vekst er i ferd med å knuse piratene

Har en helt vanvittig økning - mens piratene drukner.

Lars Wærstad, Side3.no

Onsdag ble det kjent at norske nettleverandører pålegges å sensurere syv forskjellige nettsider for norske nettbrukere.

Les også: Norske nettleverandører må blokkere flere titalls nettsider

Dette kommer på toppen av at det har gått sjokkbølger blant norske nettbrukere etter at Rettighetsalliansen begynte å rasle med sablene og truer vanlige nettbrukere med søksmål for bruk av pirattjenesten Popcorn Time.

Piratjegerne selv hevder at en halv million nordmenn bruker tjenesten daglig, og at de taper en halv milliard kroner i året på dette.

Les også: - Samler inn data om norske brukere av Popcorn Time

Nordmenn valfarter til lovlige tjenester

Men nye tall fra Telenor som Side3 har fått tilgang til, viser at det er de lovlige videotjenestene som virkelig blomstrer, mens de ulovlige drukner.

Totaltrafikken går rett til himmels.

Telenor oppgir at de det siste året har opplevd en økning i totaltrafikken i sitt bredbåndsnett med 50 prosent, og at hele 60 prosent av all datatrafikk i nettet nå er videostreaming fra forskjellige tjenester.

Ikke overraskende er det Netflix som stikker av med den største biten av kaken. Bare fra juli i fjor til juli i år, har datatrafikken fra Netflix økt med hele 64 prosent.

I løpet av to år har selskapet bygget seg opp fra ingenting til nå å ha "minst" 20 prosent av trafikken i nettet i Norge.

Google, inkludert YouTube, stikker av med ytterligere 12 prosent av totaltrafikken.

Dermed står de to aktørene alene for rundt en tredel av all nettrafikk i Norge.

En enorm vekst

Telegiganten opplyser også at andre streamingtjenester virkelig er i ferd med å ta av.

- Globale CDN-aktører (Content Delivery Network) forsterker sin posisjon i Norge med mer enn 100 prosent årlig trafikkvekst, melder Telenor i en trafikkrapport.

Tormod Sandstø i Telenor. Foto: Telenor

Ifølge Telenor er det tjenester som TV 2 Sumo, NRKs nett-TV, Viaplay og lignende som tar store deler av kaka, og som opplever en helt enorm vekst.

Den kraftige økningen i datatrafikk kommer som en kombinasjon av at flere bruker flere tjenester og forbedret kvalitet på videostrømmene.

Fildeling har blitt marginalt

Samtidig mener telegiganten at fildelingstrafikken i nettet (inkludert BitTorrent-baserte Popcorn Time), er "svært mye lavere enn for fem år siden", uten at de kan tallfeste andelen.

Dette stemmer godt overens med tidligere rapporter fra analyseselskapet Sandvine. På sin høyde sto fildelingstrafikk for opp mot 60 prosent av nettrafikken i USA og Canada, mens den siste tiden har falt ned til 6,3 prosent.

I Europa som en helhet viser selskapets analyser at i andre halvår 2014 hadde fildeling falt til under 12 prosent av trafikken, men selskapet påpeker at de her ikke har fått med seg tall etter at Netflix hadde lansert i en rekke nye land. I praksis betyr det at tallet har kommet enda lenger ned.

- YouTube og Netflix har tilsynelatende en stor rolle når det kommer til den synkende populariteten til fildeling, skriver Sandvine.

Tror trenden fortsetter

Telenors informasjonssjef Tormod Sandstø sier til Side3 at den kraftige veksten i lovlige tjenester forventes å fortsette.

- Telenor ser en stadig økende databruk hos våre kunder både via bredbånd og mobil. Denne store trafikkveksten forventer vi også vil fortsette, og i vårt fastnett har vi forventninger om en årlig trafikkvekst på 40-50%. Økt bruk stiller også krav til kapasitet og nye, bedre tjenester, og vi er vant til at kundene har høye krav til oss. Vi jobber derfor hele tiden med å bygge ut og oppgradere vårt nett, slik at vi kan tilby kundene våre moderne løsninger som dekker behov både i dag og i framtiden.

Les mer på Side3:

annonse