Til hovedinnhold

Piratene bruker mer på innhold enn vanlige folk

Ny undersøkelse fra Storbritannia med oppsiktsvekkende tall.

iStock Photo

Tall fra en ny undersøkelse viser at verstingpiratene bruker langt mer penger på innhold, enn de som ikke piratkopierer i det hele tatt. Undersøkelsen det er snakk om kommer fra Storbritannias regulerings- og konkurransemyndighet for kommunikasjonsindustrien, Ofcom, også kjent som Office of Communications.

Piratene bidrar mest

Undersøkelse tar for seg status for ulike nettbaserte brudd på opphavsretten i Storbritannia, og noen av tallene gjør at man kan heve både ett og to øyebryn.

Teamet bak undersøkelsen fant at ti prosent av landets verste pirater stod for 79 prosent av alle bruddene som ble begått. La de til de neste ti prosentene så stod disse 20 prosentene bak hele 88 prosent av alle lovbruddene. Den typiske overtrederen var en mann mellom 16 og 34 år, og spesielt blant de verste 20 prosentene var denne gruppen sterkt overrepresentert.

Til tross for store mengder med lovbrudd så stod disse 20 prosentene også for 11 prosent av det legale innholdet.

Verstingpiraten brukte også vesentlig mer penger på lovlig innhold, både mer enn de resterende piratene, men også mer enn forbrukere som ikke piratkopierer. I rene tall fant de at verstingpiratene brukte 311 prosent mer penger på lovlig innhold, enn de som ikke piratkopierte i det hele tatt.

Fire typer gjerningsmenn

Ofcom delte gjerningsmennene inn i fire grupper, alt etter hvilke holdninger de hadde til det de gjorde, og hvorfor de gjorde det de gjorde.

Den første gruppen besto av de som mente de hadde betalt nok allerede, og de ville gjerne teste ut ting før de betalte for det. I denne gruppen befant ni prosent av gjerningsmennene seg. Disse ni prosentene stod for 24 prosent av det totale, piratkopierte volumet. Gruppen stod også for to prosent av den legitime bruken, hvilket for det meste var snakk om strømming av musikk. Ifølge undersøkelsen er det denne gruppen som vil respondere best til prisgunstige alternativer til piratkopiering.

Gruppe nummer to ble helt enkelt døpt for digitale overtredere, og denne gruppen besto av ni prosent av alle gjerningsmennene. Disse ni prosentene stod for 22 prosent av det totale volumet. Denne gruppen stod også for to prosent av den legitime bruken. Denne gruppen viste lite anger i piratkopieringen, samtidig var de også de som var mest redde for å bli oppdaget. Undersøkelsen slår fast at denne gruppen vil være lettest å skremme via de tradisjonelle trusselbrevene.

Den tredje gruppen var den største, og fellesnevneren for denne gjengen var at de kopierte fordi det var gratis. Her befant 42 prosent av lovbryterne seg, og de stod for 35 prosent av volumet og ti prosent av det lovlige konsumet. Denne gjengen betalte for en ørliten del av alt de konsumerte, og det var gjerne dataspill og -programvare som ble kopiert.

Helt til slutt er den neste største gruppen, med 39 prosent av overtrederne. Disse stod for 39 prosent av lovbruddene, 20 prosent av volumet og 9 prosent av det lovlige forbruket.

Hele rapporten kan lastes ned som et PDF-dokument fra Ofcom.

Trine Skei Grande er ikke imponert over den kommende piratloven. Hun mener den tar oss baklengs inn i fremtiden »

(Kilde: TorrentFreak og Ofcom)

annonse