Knapt noen musikkpirater under 30 igjen i Norge
Bare fire prosent bruker ulovlige metoder.
Nettstedet Musicbusinessworldwide.com melder nå at piratkopiering av musikk er så godt som eliminert i Norge. Årsaken er en ny undersøkelse, som viser at nordmenn under 30 år knapt bruker ulovlige nedlastingsmetoder i det hele tatt når det kommer til musikk. Bare fire prosent gjør det i det hele tatt, og kun én prosent oppgir ulovlig nedlasting som den viktigste metoden for å skaffe seg ny musikk.
Undersøkelsen er foretatt av bransjeorganisasjonene IFPI og GramArt, og følger opp en tilsvarende undersøkelse i 2009. Der kom det frem at hele 70 prosent av den samme aldersgruppen benyttet seg av ulovlige tjenester for å laste ned musikk.
Strømmetjenestene har tatt over
I aldersgruppen under 30 år oppgir i dag 80 prosent at de bruker en strømmetjeneste for å få tilgang på musikk.
Likevel øker ikke salget av musikk i Norge noe særlig. IFPI oppgir svikt i salget av fysiske medier som en del av årsaken. Her forsvant omsetning for 49 millioner kroner, mens en mindre salgssvikt for nedlastinger tok med seg ti millioner kroner til.
Av en total omsetning på 601 millioner kroner, sto fysiske produkter bare for 14 prosent, mens strømming sto for 75%. Kakediagrammet for 2013 viser at strømming har vokst med ti prosent, fra 65 prosent, mens det fysiske salget har gått ned med åtte prosent. Salg av nedlastinger har holdt seg nesten på stedet hvil, med en nedgang fra 12 til 11 prosent.
– Piratkopiering nærmest utryddet
I sin pressemelding oppgir IFPIs Marthe Thorsby at de nærmest har utryddet ulovlig fildeling for musikk, og at de har klart å gjeninnføre en sunn økonomi i musikknæringen.
Den totale omsetningen har økt med ni millioner fra 592 millioner kroner i 2009 til 601 millioner kroner i 2014.
Denne grafen skremmer Netflix:
Pirat-tjenesten Popcorn Time tar helt av »
(Kilder: ifpi.no via torrentfreak.com)