Til hovedinnhold

Kan være filmselskapenes store skrekk

«Popcorn Time» har flere fordeler enn torrent-teknologien.

Skjermdump/Popcorn Time

Mye av grunnen til at mange mennesker tyr til ulovlig nedlastning via torrentnettsteder er at det gjerne oppleves som både bekvemt og enkelt å gjøre det på denne måten, men noen synes tydeligvis at torrentbruken kan gjøres enda mer tilgjengelig.

Blant annet TorrentFreak melder nå om en torrentbasert strømmetjeneste, som tilsynelatende gjør tilgangen til filmer vesentlig enklere for folk som ikke vil betale.

– Dette er så bra at hvis ikke tjenesten blir fjernet raskt så har bransjen et større problem enn Pirate Bay noen sinne var, sier nettekspert og daglig leder av Blogg.no, Kjetil Manheim, til Nettavisen.

Netflix for pirater

Tjenesten heter «Popcorn Time» og er et fellesprosjekt bygd på åpen kildekode med en rekke bidragsytere fra hele verden. Tjenesten setter brukerne i stand til å strømme tusenvis av filmer direkte i nettleseren på en like brukervennlig måte som Netflix.

Popcorn Time, som antakelig ikke blir videre godt mottatt av Hollywood, beskrives som en applikasjon som fungerer ved å strømme filmer fra torrentsiden YTS via en gruppe API-er, altså ulike programvaredeler som fungerer sammen. Selve strømmingen leveres ved hjelp av en kombinasjon av HTML, JavaScript og CSS.

Ifølge sjefsutvikleren, argentiske «Sebastian», startet tjenesten som et hobbyprosjekt med venner, men har siden vokst kraftig. Den er ennå i betafasen, men har allerede 20 samarbeidspartnere ombord og er blitt oversatt til seks språk.

Til tross for at Popcorn Time inneholder torrentlenker til drøssevis av opphavsbeskyttede filmer, frykter Sebastian ikke at tjenesten vil skape noe særlig juridisk ståhei med det første.

– Kun et eksperiment

– Vi er ikke selv vert for noe innhold, og ingen av utviklerene tjener penger på tjenesten. Det er ingen annonser, ingen premium-kontoer, ingen abonnementsgebyrer eller noenting av den sorten. Det er et eksperiment for læring og deling, sa Sebastian til TorrentFreak.

At siden bidrar til å spre opphavrettsbeskyttet innhold, noe som er ulovlig i en rekke land, virker han ikke å være særlig bekymret for.

Han sier at alle som driver tjenesten selv er filmfans, og de fleste er visstnok også Netflix-abonnenter. Popcorn Time er i så måte ment som et supplement hvor man kan finne de filmene som ikke er tilgjengelig på for eksempel Netflix.

– Hvis ikke innholdbransjen går løs på denne siden med alt de har, så skjønner jeg ingenting, sier Manheim til Nettavisen.

Flere VPN-tilbydere har nå blokkert BitTorrent: De fikk for mange piratklager »

(Kilde: TorrentFreak. Hardware.no har stoffutveklingsavtale med Mediehuset Nettavisen)

annonse