Tek.no

Test Elmedia Player for Mac OS X

Du bør bytte ut Apples videospiller med denne

Elmedia Player spiller nær sagt alt – og den lar deg lagre videoer fra YouTube og andre tjenester til Mac-en din.

Shutterstock
12 Feb 2016 06:00

Har du Mac, og irriterer deg over at Apples egen videospiller QuickTime ikke klarer å spille av videofilene dine? Isåfall bør du ta en kikk på Elmedia Player – en avspiller som takler nesten hva det skulle være av formater – og som også enkelt lar deg lagre videoer du finner på nettet til PC-en din.

Elmedia Player finnes i både en gratisversjon og en betalt Pro-versjon som koster 19,95 dollar – altså rundt 175 kroner (i skrivende stund koster den imidlertid bare 95 kroner om du kjøper den via Mac App Store – men den mangler enkelte av funksjonene du får om du kjøper direkte fra Eltima).

Forskjellen mellom gratisversjonen og Pro-versjonen er blant annet at du kan lagre videostrømmer – for eksempel fra YouTube eller Facebook, at du får mer avanserte muligheter for lydinnstillinger, samt en enklere metode for å hente ut stillbilder fra videoer.

Enkel å bruke, og spiller nær sagt alt

Vi har en stor samling med videofiler i alle mulige formater, som vi bruker i forbindelse med testing av videoavspillere i mobiltelefoner. Alle disse filene ble spilt av problemfritt i Elmedia Player. Du skal med andre ord ha rimelige sære videofiler for at ikke Elmedia Player skal klare å spille dem av.

Du kan også åpne VIDEO_TS-mapper, altså katalogstrukturen til DVD-filmer. Da får du opp menyene til DVD-platen, og kan spille av innholdet som om du skulle brukt en DVD-spiller.

Selve videoavspilleren er svært minimalistisk, med et brukergrensesnitt som er mye ryddigere og mer oversiktlig enn det du finner i for eksempel VLC. Du har et avspillingsvindu med avspillingsknapper og knapper for å gå til neste eller forrige video. Holder du inne knappene for å gå til neste eller forrige video begynner du å spole (der har de altså spart to knapper). I tillegg er det volumkontroll, en knapp for å vise spillelisten, samt en knapp for å åpne den innebygde nettleseren – den som lar deg lagre videostrømmer fra nettet.

Det er hurtigtaster for så godt som alt du kan gjøre i avspilleren, inkludert litt mer sære ting – som å rotere videoen i alle retninger, legge inn forsinkelse på eventuelle undertekster, samt endre avspillingshastigheten. Sistnevnte er for øvrig en ganske kjekk funksjon – og lar deg spille videoen både raskere eller tregere enn normalt, uten at toneleiet i stemmer blir endret (personene bare snakker raskere eller tregere).

Åpner du mange filer samtidig, blir det en spilleliste du kan lagre. Du kan endre rekkefølgen på elementene i spillelisten, og du kan også søke i den. Spillelistefunksjonen er forholdsvis grunnleggende – men gjør nytten.

Last ned videoer fra nettet

En av de mest spesielle funksjonene, er den innebygde nettleseren som er tilgjengelig fra en knapp i avspillingsvinduet. Den lar deg lagre videoer du finner på nettet til din egen disk, slik at du kan se den senere når du ikke har tilgang til nettet.

Hvis du vil lagre videoer fra en nettside, gjøres det enkelt og greit ved å taste inn URL-en til nettsiden. Elmedia Player vil liste opp videoer den oppdager. Går du for eksempel til YouTube.com vises nettsiden, så trykker du på videoen du vil lagre på disken din. videostrømmer som oppdages vil listes opp under videoavspilleren, og så er det bare å trykke «Download» for å laste ned. Dette fungerer fint både på YouTube og Facebook, og veldig mange andre nettsteder.

Men hvis du tror du nå har fått en fin måte å piratkopiere filmer på fra alle mulige strømmetjenester – så gjør vi oppmerksom på at denne funksjonen fungerer på langt fra alle nettsteder. Og vi må også be våre lesere om å respektere opphavsretten. Men har du eller noen venner lastet opp videoer til YouTube som du raskt og enkelt vil lagre tilbake på PC-en, er Elmedia Player et utrolig nyttig verktøy.

Trenger du bare lydsporet til en video? Når du lagrer videoer fra for eksempel YouTube kan du selv velge om du vil lagre hele videoen komplett med lyd, eller om du bare vil lagre lydsporet. Så kan du gjenbruke hele eller deler av lydsporet i en annen video senere.

Ellers har Elmedia Player en rekke andre avanserte funksjoner, som at du kan velge hvilken lydenhet lyden skal sendes til, og eventuelt også få lyddata kodet som AC3 (Dolby Digital) eller DTS sendt direkte ut som rådata til en hjemmekinoforsterker for eksempel. Du kan velge antall lydkanaler (opptil 7.1 surround), og har du flere skjermer koblet til PC-en kan du velge hvilken skjerm fullskjermsvideo skal vises på.

Ny favoritt

Etter å ha prøvd litt forskjellige videoavspillere til Mac, må vi si at Elmedia Player er en av de vi har hatt mest sansen for. Den er ryddig og brukervennlig, og gjør alt du vil at den skal gjøre uten å protestere.

Har du ikke bruk for nedlastingsfunksjonene vil antagelig gratisversjonen gjøre mer enn god nok nytte. Og har du lyst på de mer avanserte funksjonene, er 170 kroner absolutt ingen dårlig pris.

Du laster ned Elmedia Player herfra »

Vi har testet alle de største strømmetjenestene:
Én strømmetjeneste knuser konkurrentene sønder og sammen »

Les også
Slik bytter du fra profilbilde til profilvideo
Les også
Popcorn Time er Netflix for pirater, og kan nå brukes rett i nettleseren
Les også
Dette skjer når du spiller en låt fra Spotify
Les også
Denne skal gjøre slutt på spolefester
Les også
Den beste strømmetjenesten: Én strømmetjeneste knuser konkurrentene sønder og sammen
annonse