Til hovedinnhold

Nå blokkerer Netflix for brukere med VPN

Kunder får feilmeldinger kun dager etter at Netflix varslet om blokkering.

Netflix er et mangehodet troll. Strømmegiganten har ulikt innhold på sine forsider rundtom i hele verden. Noen sider har store mengder nytt innhold, mens andre har mer begrenset utvalg. De siste årene har det nærmest gått sport i skaffe seg tilgang på de ulike Netflix-forsidene blant tekniske brukere.

Dette har så langt blitt gjort med VPN-tjenester og nettleserutvidelser, men nå er det slutt. Den fjortende januar varslet Netflix i en pressemelding at de ville ta grep mot slik bruk av tjenesten. Kun en drøy uke senere kommer nyheten om at Netflix-brukere i Australia møter sperringer når de forsøker å få tilgang på tjenestens innhold for andre markeder.

Den australske tjenesten Uflix skal gi tilgang på Netflix utenfor egne landegrenser. Nå melder de om at et lite utvalg av deres brukere har støtt på feilmelding ved forsøk på å bruke den amerikanske forsiden.

Meldingene brukerne så langt har fått går som følger:

«You seem to be using an unblocker or proxy. Please turn off any of these services and try again» – eller kjapt oversatt – «Du ser ut til å bruke en avblokkeringstjeneste eller en proxyserver. Vennligst skru av disse tjenestene og prøv igjen.»

Forventer at praksisen vil øke

Uflix melder at det kun er snakk om noen få brukere, men at de forventer at dette vil øke fremover. De forklarer samtidig at de jobber med metoder for å komme seg rundt disse sperrene, og beklager overfor brukerne som nå må nøye seg med australsk Netflix.

Allerede kort tid etter å ha lagt ut meldingen skal Uflix ha fått en løsning på plass, uten å spesifisere akkurat hva de har gjort for å forhindre blokkeringsmeldingene, eller om brukerne kan regne med at dette er en varig løsning.

Netflix, VPN-tjenester og strømming har i lang tid vært et vanskelig tema i Australias relativt lukkede mediemarked.

Astralias Netflix er under ett år gammel

Ved å bruke VPN kan man få tilgang til mange ulike utvalg på Netflix. Her fra de amerikanske og norske utvalgene.

Først i mars i fjor åpnet Netflix opp i landet, etter at mange innbyggere har forholdt seg til den amerikanske utgaven av tjenesten gjennom VPN-løsninger.

I 2014 gikk avisen The Australian så langt at de omtalte disse brukerne som pirater. Avisen er eid av Rupert Murdochs News Corp som også eier det store TV-nettverket Foxtel i landet. Nettverket hadde på det tidspunktet de australske avtalene for mye av innholdet som ble distribuert gjennom den amerikanske utgaven av Netflix.

Noen måneder etter, i januar i fjor, dukket de første meldingene om at australske brukere støtte på sperrer opp. Men den gang hadde ikke Netflix endret på praksisen sin, og til tross for at VPN-tjenester lenge har vært uønsket ifølge tjenestens vilkår har de så langt ikke gått tydelig ut med noen plan om å forhindre slik bruk. Før nå.

– Ikke et problem så lenge det er lovlig

Samtidig er altså tjenestene som skal fjerne slike blokkeringer ganske sikre på at de skal få til å fortsette.

– Med mindre det kommer teknologi for dette som ingen tidligere har hørt om, kan vi stort sett komme oss rundt hvilke som helst tiltak. Så lenge det vi gjør ikke er ulovlig har vi ikke noe problem, uttalte Uflix-sjef Peter Dujan i et svar til allerede nevnte The Australian.

Samtidig ber de også sine brukere om å hjelpe til med å følge blokkeringsinnsatsen, ved å rapportere alle feilmeldinger.

VPN-tjenester har mange ulike formål. I utgangspunktet er disse kun nettverk inni nettverk, som kan flytte tilgang på tjenester, eller plassere deg på kontoret selv om du jobber hjemme.

VPN-løsninger har blitt en industri

De siste årene har det utviklet seg en industri for dette som selger tilgang til privatbrukere. Her er det kryptering og sikkerhet som hevdes som utgangspunkt, og dette er også svært viktig for brukere som bor i regimer der ytringsfrihet ikke står sterkt, eller for varslere og andre som har interesse av anonym og kryptert kommunikasjon.

Likevel har en en god del brukere benyttet slike tjenester til å gå rundt såkalte geosperrer for å få tak i innhold som ikke markedsføres globalt.

Det er ikke alltid man kan stole på at VPN-tjenesten gjør en helt anonym. I fjor sommer viste en undersøkelse at 11 av 14 testede VPN-tjenester lakk brukerdata.

Hva synes du om Netflix' planer? Syng ut i forumtråden under.

(Kilder: uflix.com.au via Engadget, The Guardian)

Les også
Netflix har vunnet kampen mot unblock-tjenestene
Les også
Foreslår P2P-nettverk for å gi global tilgang til Netflix-innholdet
Les også
74 prosent vil droppe Netflix om de begynner med reklame
Les også
Bråstopp for amerikansk Netflix-strømming til Norge
Les også
Den beste VPN-tjenesten: Vi finner den beste VPN-tilbyderen for surfing og anonymisering
Les også
Med denne koblet til maskinen din kan du bruke åpne WiFi-nett, helt anonymt
Les også
Denne Netflix-nettsiden er bedre enn originalen
Les også
– Dette nettlesertillegget bør du slette nå
Les også
Netflix lar piratvirksomhet bestemme prisene på tjenesten sin
Les også
Nye Netflix-regler kan være dårlig nytt for nordmenn
Les også
Slik får du «amerikansk Netflix» på alle dingsene dine
Les også
Netflix vil bryte ned landegrensene
annonse