Til hovedinnhold

- Vi kan se hvem som bruker Popcorn Time

I andre land har en begynt å sende ut regninger og politi.

Film- og TV-tjenesten Popcorn Time har tatt verden med storm. Med et brukergrensesnitt som er bedre og mer oversiktlig enn Netflix, og et utvalg filmer som stort sett speiler det som er tilgjengelig på Blu-ray i USA, har det blitt en braksuksess.

På mange måter har tjenesten blitt filmverdenens svar på Spotify.

Det er bare én hake: Tjenesten er en pirattjeneste, bakmennene er anonyme - og selv innrømmer de gladelig at tjeneste kan være ulovlig i enkelte land.

Les også: Derfor vet vi ikke om Popcorn Time er ulovlig

Felles av sentral funksjon

Popcorn Time havner i utgangspunktet i en juridisk gråsone fordi den delvis er streaming (som er lov), og delvis nedlasting (som er ulovlig).

I Norge har det vært ulike vurderinger av om bruk av tjenesten er straffbart eller ikke. Rettighetsalliansen, som er en norsk felles organisasjon for musikk- og filmrettighetshavere, har tidligere blitt sitert av NRK på at Popcorn Time ikke er ulovlig, men daglig leder Willy Johansen i Rettighetsalliansen sier til Side3 at han er misforstått i saken.

- Popcorn Time er åpenbart ulovlig. I enkelte land i Europa sjekker en brukere av Popcorn Time og sender bøter. Vi kan også gjøre dette i Norge, men vi har ikke gjort det i Skandinavia, for vi tror ikke man bør gå på enkeltpersoner. Men jeg tror ikke folk vet konsekvensen av at man deler video med andre, sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen til Side3.

- Tjenesten baserer seg på BitTorrent-teknologi, og det som tipper dette i ulovlig retning er at du som bruker av tjenesten er med på å dele filmen med andre, og bruk av fildelingstjenester er udiskutabelt ulovlig, sier Johansen.

Dermed mener han at andre aspekter ved tjenesten som havner i gråsoner er irrelevant. Hvordan en skal håndtere bruken av tjenesten er nå noe som vurderes.

- Det er nå en diskusjon på skandinavisk basis om Popcorn Time, som er et stort problem, og vi vurderer hva vi skal få gjort med den, sier han.

Mange konkurrenter - som er lovlig å bruke

Popcorn Time er likevel bare en liten del av en ny trend. På en lang rekke nettsider kan filmer og TV-serier sees rett i nettleseren, uten at du verken trenger å registrere deg eller installere programvare.

Spesielt blant de yngre brukerne har nettsider som den tungt reklamefinansierte SweFlix blitt populært - tjenester som også fungerer på alle mobiltelefoner uten ekstra programvare.

- Det er ikke ulovlig å gå inn og se på film fra en ulovlig side, vedgår Johansen.

Disse tjenestene er i seg selv i aller høyeste grad ulovlig å tilby, men å bruke dem er lovlig.

Side3 får bekreftet fra nettleverandørhold at denne typen tjenester står for en merkbar del av nettbruken, men at innen navnet på én tjeneste er allment kjent, har de ivrigste brukerne for lengst hoppet over til noe "nytt og bedre".

- Alle disse tjenestene tjener grovt på annonseinntekter, så dette er ikke noe de gjør for å være snille. Hadde en funnet ut hvem som sto bak, hadde en tatt de. Nylig fikk vi stoppet den norske streamingtjenesten NorskFilm.net. Bare på de første fire ukene viste de, som ikke er den største tjenesten, filmen Børning 7000 ganger. Det viser litt av omfanget, sier han.

Ingen av brukerne har her gjort noe ulovlig, men bakmennene er her tatt.

Totalt melder Rettighetsalliansen at det i fjor ble strømmet rundt 15 millioner filmer på forskjellige ulovlige tjenester.

Dårlig utvalg ikke lenger et argument

- Hva vil du si til brukere av disse tjenestene?

- Jeg vil anbefale dem om å gå inn på lovlige tjenester. Både TV-serier og filmer kan du nå få tak i mens de lanseres fortløpende. Du kan få tak i 99 prosent av filmene ganske raskt, og tjenestene er rimelige. Du betaler under 50 kroner for å se en film. Get, Canal Digital, Altibox, HBO, iTunes, etter hvert Google og mange andre tjenester har "alt" av film.

- Tilgjengelighetsargumentet var kanskje der for et par år siden, men ikke i dag, mener han.

Tror ikke på film-Spotify

Musikkbransjen har langt på vei tatt knekken på piratkopieringen etter suksessen med Wimp og Spotify. Mange har etterlyst en lignende modell for film, men dette mener Rettighetsalliansen at ikke passer for film.

- Hvis man skulle laget et "Spotify for film" for 99 kroner i måneden, da hadde man kanskje blitt kvitt piratproblemet, men da hadde det heller ikke blitt produsert noe særlig film. Se på den nye James Bond-filmen, den koster mer enn en milliard å lage. Det er ikke mulig å tjene penger hvis man skal legge dette ut på en tjeneste til 99 kroner i måneden.

Les også: Her er den første traileren til James Bond-filmen "Spectre"

- Hvor mye måtte en slik tjeneste i så fall koste?

- Det er vanskelig å sitte og si her i Norge, det er stort sett utenlandske filmer som tjener de store pengene, men det ville nok vært mye, mye mer, sier Rettighetsallianse-sjefen.

Spotify har i praksis tatt knekken på piratkopiering av musikk. Men du kan se langt etter en filmversjon basert på samme prinsipp. Foto: Spotify

Han advarer derimot mot å tro at Spotify har vært udelt positiv for musikkbransjen.

- Du kan jo snakke med norske artister og høre hvor imponert de egentlig er over Spotify. Hadde det ikke vært for de ulovlige tjenestene der ute, hadde Spotify kostet det mangedoble. Alle tror dette er en stor suksess og at alle får masse penger, men det er ikke nok penger i omløp. Jeg har selv sittet og sett på utskriftene fra Spotify til musikk vi har hatt rettigheter på, der man har fått lister på mange hundre sider, og så ser man summen på slutten, og det er bare å le, sier han.

Ønsker blokkering av pirattjenester

Siden rene streamingtjenester i Norge ikke er straffbart å bruke, har filmbransjen i Norge har nå et større fokus på å få endret lovverket slik at norske brukere kan hindres tilgang.

- Vi trenger et annet lovverk. I dag kan vi stenge ulovlige tjenester med å gå rettens vei, men alle som har forsøkt det, vet at det koster mange hundre tusen. Med smått og stort har vi rundt 200 nettleverandører i Norge, og setter de seg på bakbeina, må vi gå til sak 200 ganger for å få sperret en tjeneste, og det er umulig. Vi er i samtaler med kulturdepartementet om dette, sier han.

Ønsket er en nemnd bestående av politikere, bransjen og fagpersoner som kan instruere nettleverandørene i å sperre tjenester.

- Det ser vi i andre land, og det ønsker vi velkommen. Vi vil selvsagt ikke kunne stoppe alt, men ta mye.

Les mer på Side 3:

annonse