Til hovedinnhold

Forskning: Piratkopiering skader ikke filmindustrien

Stengingen av Megaupload økte ikke inntektene.

iStock, 12914394

Filmindustriens store kamp mot ulovlig nedlasting av filmer på Internett, piratkopiering, kan virke mot sin hensikt. Det viser de foreløpige resultatene i et forskningsprosjekt utført på Copenhagen Business School.

Forskerne skulle egentlig finne ut hvor mye filmindustrien tapte på piratkopieringen via Internett, men resultatene viste det stikk motsatte. De store filmene, «Blockbustere», taper riktig nok noe, men for de mindre filmene er effekten av piratkopiering det motsatte.

Brukte Megaupload

Forskningen er basert på lukkingen av fildeldingstjenesten Megaupload, som ble stengt i januar etter et raid mot hjemmet til grunnleggeren. Nettstedet var massivt, så stort at stengingen av nettstedet har gitt forskere verden over et referansepunkt for «med og uten»-forskning på piratkopiering.

De har undersøkt totalt 1344 filmer fra 49 land, i tidsperioden fra da Megaupload startet i 2007, og frem til i sommer – et halvt år etter at nettstedet ble stengt.

Så langt har kun de foreløpige resultatene fra undersøkelsen blitt presentert, men de er klare: Man kan ikke dokumentere at stengingen av Megaupload har gitt filmindustrien økt omsetning.

Dette var det store argumentet da Megaupload ble tatt ned, i saken mot tjenesten heter det at den skal ha forårsaket mer enn «en halv milliard dollar i skade for rettighetsinnehavere».

Overrasket forskerne

Jörg Claussen, ved instituttet for innovasjon og organisasjonsøkonomi ved CBS, er en av de som har vært med prosjektet.

– Vi ble selv ganske overrasket over resultatet. Det viser seg nemlig at lukkingen av Megaupload ikke ga flere kinogjengere. Faktisk ser det ut til at færre så de små filmene etter lukkingen, sier han til til Berlingske Business, melder Aftenposten.

De forklarer videre at de store filmene, «blockbustere», gjerne har massive markedsføringsbudsjetter som gir de oppmerksomhet, og at de derfor har omsatt mer etter stengingen av Megupload. De mindre filmene har imidlertid ikke slike budsjetter, og tjener på at folk ser filmen – som via piratkopiering – for at de så forteller vennene sine om den.

– Reiser flere spørsmål

Selv med forskningens klare resultater så langt, er filmbransjen negative til innholdet. Forskningssjefen i filmorganisasjonen MPAA, Julia Jenks, skriver i et blogginnlegg at forskningen har mange metodiske gap, at funnene er spinkle og at undersøkelsen egentlig reiser flere spørsmål enn den besvarer. Hun peker til at det er ekstremt krevende å sammenligne filmer, for å forutsi salgssuksessen:

– Ellers ville det aldri være overraskelser blant kassasuksessene. I dette tilfellet er det umulig å vurdere holdbarheten til kontrollgruppen av filmer, uten informasjon om hvordan filmene er sammenlignet, og faktorene de er sammenlignet etter, skriver hun.

Til Berlingske Tidene holder Claussen seg nøytral i kritikken:

– Vår forskning tar ikke politisk standpunkt. Det er bare research. Vi har rapportert de resultatene vi fant, og hadde ikke noe ønske om å provosere. Hadde vi kommet frem til et annet resultat, hadde vi også fremlagt dette. Vårt ønske var å presentere vitenskap debatten kan bygge på, sier han.

(Kilde: Aftenposten, CBS, MPAA, Berlingske Tidene)

annonse