Til hovedinnhold

Denne grafen skremmer Netflix

Pirat-tjenesten Popcorn Time tar helt av.

Strømmetjenesten Netflix har rukket å bli umåtelig populær over store deler av verden. Tidligere denne uken slapp selskapet regnskapstallene for fjerde kvartal av 2014, sammen med et brev til aksjonærene. I dette brevet kom det frem mye spennende, blant annet at selskapet ønsker seg global dekning om få år – og at filmen «The Interview» kommer i morgen.

Diskret plassert i dokumentet finner vi også én enkel lenke som sier veldig mye om hva selskapet kjemper mot. I et parti av brevet som tar for seg konkurransesituasjonen i markedet gjør de det klart at piratkopiering er og forblir en av de største konkurrentene – mens teksten ellers omtrent neglisjerer tradisjonelle filmkanaler.

Og det er ett enslig program som virkelig får Netflix til å klø seg i hodet; Popcorn Time.

Netflix: – Vi sperrer ikke VPN-brukerne ute:
Avviser påstanden om at de blokkerer VPN-brukere »

– Tankevekkende

Dette er grafen som Netflix har bitt seg merke i. Den gule linjen viser interessen for Popcorn Time, sett mot Netflix i blått.

Popcorn Time er et program som lar deg strømme så godt som alle filmer og TV-serier som er tilgjengelig som piratkopier på nettet. Ved å strømme torrent-filmer fremfor å laste dem ned, er bruksopplevelsen like god som den er hos Netflix – men utvalget er naturlig nok mye større.

Og siden filmene aldri fysisk lastes ned til maskinen din, er det mange land der teknologien teknisk sett er lovlig.

Mer spesifikt er det denne Google Trend-grafen som virkelig får fokus av Netflix. Det grafen rent teknisk viser er hvor mange som har søkt på fraser som eller i nærheten av «Popcorn Time» i Nederland, sammenlignet med Netflix. Trend-grafene er ansett som en veldig god indikator på interesse for emnet.

Høsten 2014 eksploderte interessen for Popcorn Time og la seg øyeblikkelig på akkurat samme nivå som Netflix, og der har den blitt. Grafen betyr ikke nødvendigvis at Popcorn Time er like store som Netflix i Nederland, men det er en solid indikator på hva folk i landet er på jakt etter å bruke.

– Grafen er tankevekkende, heter det i rapporten som er signert av selskapets toppsjef Reed Hastings.

Kun i Nederland

At Netflix ser på piratvirksomhet som en betydelig konkurrent er ikke nytt, selv i DVD-ens glansdager var selskapet beviste på dette. Men det som nå er nytt er at piratløsningen og Netflix har et tilbud som er relativt likt.

Heldigvis for Netflix og bransjen ellers er ikke status like dårlig andre steder i Europa. Vi har tatt et par stikkprøver, som viser at Netflix fortsatt er langt større enn Popcorn Time i andre land. Faktisk er det kun i Nederland vi har klart å se at de to ligger side om side.

I nabolandet Tyskland, der Netflix kom i fjor høst, er Popcorn Time knapt synlig på grafene. Belgia, som også grenser mot Nederland, fikk Netflix samtidig som Tyskland. Her er Popcorn Time betydelig større, men tjenesten ligger fortsatt et godt stykke unna Netflix.

Her til lands har vi hatt tjenester som Netflix en stund allerede, og selv om tjenester som Popcorn Time har fått oppmerksomhet i riksmediene ligger Netflix langt foran. Interessen for Popcorn Time har riktig nok økt betydelig det siste halvåret, men ligger likevel et stykke unna.

I vårt naboland Sverige har Popcorn Time knapt løftet seg opp fra nullpunktet på grafen.

Derfor hakker ikke Netflix og YouTube på trege linjer:
Det er ikke bare bredbåndet ditt som avgjør om du får god bildekvalitet »

annonse