Nyhet

Dette er høydepunktene fra årets IFA-messe

OLED, smartklokker, fete hodetelefoner, droner og morsomme roboter.

Berlin / Tek.no: Den gigantiske elektronikkmessen IFA i Berlin nærmer seg slutten, og det er på tide med en aldri så liten oppsummering av de viktigste nyhetene og trendene fra messen.

I år har Tek.no stilt mannsterke på messen, med tre journalister som i løpet av noen hektiske dager har trålet de mange messehallene på kryss og tvers på jakt etter spennende produkter. Vi var på plass allerede to dager før messen åpnet, ettersom mange av de store produsentene – som Samsung, Sony, Huawei og Acer – hadde valgt å legge sine produktlanseringer til dagene før messen.

Rundt 240 000 mennesker besøker IFA hvert år, som i år går av stabelen for 56. gang. Dette er med andre ord en tradisjonsrik messe som de siste årene har befestet sin posisjon som den kanskje viktigste messen for forbrukerelektronikk – sammen med CES-messen i Las Vegas i januar.

Smartklokker og aktivitetsarmbånd overalt

Smartklokker og aktivitetsarmbånd var overalt. Her fra Fitbits stand.

En viktig produktkategori på årets messe var smartklokker og aktivitetsarmbånd. Den produsenten som kanskje slo mest på stortromma var Samsung, som inviterte mange hundre mennesker til et forrykende og svært påkostet lanseringsshow for å avduke Samsung Gear S3.

Samsung var imidlertid langt fra den eneste produsenten av «wearables» som var tilstede på IFA. TomTom viste frem sitt nye TomTom Touch-armbånd som ikke bare måler aktivitetsnivået og pulsen din, men som også er det første aktivitetsarmbåndet i verden som klarer å finne ut hvor mye muskelmasse og kroppsfett du har.

Og så kommer vi heller ikke utenom Fitbit, som lanserte og viste frem to nye produkter: Fitbit Charge 2 og Fitbit Flex 2. Flex 2 er litt spesielt, siden sensoren kan brukes både som halskjede og armbånd.

Også Asus lanserte en ny klokke i forbindelse med messen, Asus ZenWatch 3. Men selskapet hadde ikke stand på IFA – derfor fikk vi heller ikke sett på denne.

Enda bedre TV-er: OLED og kvanteprikker

TV-er har alltid vært en viktig del av IFA, og i år var selvfølgelig intet unntak. Samsung brukte masse plass på å fortelle om kvanteprikk-teknologien, som er deres store satsningsområde.

Fra Samsungs stand.

Flere produsenter, som LG og Philips fokuserte mye på OLED-teknologien. For å demonstrere bildekvaliteten og svartnivået til OLED hadde LG bygget verdens største OLED-tunnel av 216 55-tommers OLED-TV-er med til sammen 450 millioner bildepunkter.

Her kan du se en video av det imponerende showet:

LGs OLED-tunnel på IFA i Berlin

Ett av de mest spennende produktene var Philips' nye OLED-flaggskip, Philips 55POS901F. Denne lekre 55-tommeren er den første OLED-TV-en fra Philips med Ambilight – altså at veggen bak TV-en lyssettes med farger som samsvarer med bildet som vises på TV-skjermen.

Eller hva med Sonys nye 100-tommer, Sony ZD9 – en TV som koster like mye som en Tesla?

Massevis av mobiltelefoner

IFA er en viktig messe for mobilprodusentene, og i år benyttet blant andre Sony, Huawei og Motorola sjansen til å lansere nye modeller. Disse ble lansert i dagene før messen åpnet for publikum. Samsung hadde imidlertid ingen nye modeller, siden de valgte å lansere sin nye Note 7 en god stund før messen. Dessverre ble Samsung nødt til å stanse salget av Galaxy Note 7 allerede før det kom i gang, på grunn av en mulig eksplosjonsfare med batteriene.

Ett av de mest spennende produktene var Sony Xperia XZ, en ny vanntett toppmodell fra selskapet. Telefonen har et helt annerledes designspråk enn vi er blitt vant til med Sony-telefoner, og den har også en helt spesiell metallfinish som ser ganske stilig ut under riktige lysforhold.

Den blå fargen som brukes på Xperia XZ er visstnok signaturfargen for serien.

Huawei lanserte to nye modeller: Huawei Nova og Huawei Nova Plus. Dette er to modeller i middels prisklasse, rundt 4000 kroner.

Mer spennende synes vi Motorolas nye Moto Z var. Dette er Motorolas nye toppmodell, og har stort sett alt du forventer av teknologi – og en prislapp deretter. Det som imidlertid er spesielt med den, er at den kan utvides med moduler – for eksempel en miniprojektor eller et ekstra kamera fra Hasselblad.

Selvfølgelig var også andre mobilprodusenter tilstede, blant annet lanserte ZTE sin nye Axon 7 mini, mens ZTE-eide Nubia lanserte Nubia Z11.

Heftige – og litt rare PC-er

Tastene flytter litt på seg etter behov. Taster du ofte feil? Da vil Yoga Book prøve å tilpasse seg deg.

Heller ikke PC-produsentene holder seg hjemme under IFA. Lenovo var blant de som lanserte produkter, og som også var godt representert med egen stand på messen. Den kinesiske PC-produsenten lanserte blant annet nye Lenovo Yoga 910, en kompakt, tynn og lett PC med en fjorten tommers skjerm som går helt ut i kantene. Maskinen er utstyrt med Intels kraftige Core i7-prosessor, og du har mulighet til å brette skjermen helt rundt, slik at du kan bruke PC-en som nettbrett. En lekker PC, men prislappen på rundt 14000 kroner vil nok skremme mange.

Lenovo Yoga Book er en litt spesiell sak. Den ser ut som en bærbar PC – men den mangler et vanlig tastatur. I stedet har den et virtuelt tastatur som dukker opp ved behov. Skrur du av tastaturet blir det samme området til et tegnebrett for den digitale pennen som følger med.

Konkurrenten Acer hadde også et par godbiter på lur. De lanserte blant annet Acer Swift 7, som med sine 9,98 millimeter skal være verdens tynneste bærbare PC. Enda mer oppsikt vakte kanskje deres nye Acer Predator 21 X, som er verdens første bærbare gaming-PC med kurvet skjerm. Beistet trenger fem vifter for å holde igang en Kaby Lake-prosessor og to GTX 1080-kort – så her snakker vi altså om en virkelig råtass av en bærbar PC.

VR og heftige droner

Hengende i en line blir du sluppet ned i en vulkan. Heldigvis er det bare VR.

VR er i vinden om dagen – og det var masse muligheter for de besøkende til å prøve VR-briller i ulike varianter. Samsung var de som tok absolutt mest plass på messen, med en hel bygning for seg selv, og de benyttet selvfølgelig enhver anledning til å vise frem sin Gear VR-briller. Blant de mest spektakulære tingene de besøkende kunne gjøre, var å bli sendt utfor et platå hengende i en line. Med VR-briller på hodet skulle man få inntrykk av at man ramlet opp i en vulkan. Ut fra reaksjonene til de som prøvde det har vi en mistanke om at opplevelsen var ganske realistisk.

Brikkeprodusenten Qualcomm lanserte også en referanseplattform for VR-briller, VR820. Plattformen er bygget rundt selskapets Snapdragon 820-prosessor, og skal gjøre det billigere og enklere for andre produsenter å komme raskt på markedet med egne VR-briller.

Alle droneinteresserte fikk også sitt. For eksempel viste Parrot frem sin nye Parrot Disco-drone, som ser ut som et jagerfly og kan fly i imponerende 80 kilometer i timen. Og så var det masse show og spetakkel – som for eksempel droner som flyr i formasjoner.

Tingenes internett og smarte hjem

«Internet of Things» (IoT) var ett av temaene på IFA i år, hvor blant annet Harriet Green fra IBM snakket om hvordan IBMs Watson-teknologi ble brukt i alt fra smarthjemprodukter til selvkjørende busser. På scenen fikk vi en demonstrasjon av hvordan passasjerer kan snakke til bussen (!) og be om for eksempel restaurantanbefalinger, og så få bussen til å hente deg når det er tid for avreise.

Er dette fremtiden? Sjekk videoen:

Den selvkjørende bussen Olli

IoT er imidlertid mer. Innimellom robotstøvsugere, gressklipperroboter og mye annet, var det også stort fokus på hvitevarer – og alt fra vaskemaskiner og tørketromler til kjøleskap og kaffetraktere skal selvfølgelig være tilkoblet internett.

Samsung Family Hub.

Samsung brukte mye plass på å vise frem sitt kjøleskap med innebygget storskjerm og innebygde kameraer som lar deg sjekke innholdet i kjøleskapet på mobilen når du står i butikken. Vi fikk en sniktitt på dette da det ble vist frem på CES i januar. På IFA ville ikke LG være noe dårligere, så de lanserte like godt et kjøleskap som ved første øyekast lignet – men som kjører Windows 10 (Samsung kjører Tizen). Den virkelig store forskjellen er imidlertid at den gigantiske 29-tommeren kan veksle mellom å vise Windows eller å bli helt gjennomsiktig slik at du kan se hva som befinner seg inne i kjøleskapet. Ved hjelp av LGs egne apper kan du blant annet plassere notater på kjøleskapdøren.

Det var også mye fokus på smarte hjem – alt fra overvåkingssystemer og sensorer, til kamerasystemer som lar deg sjekke hva katten eller hunden din holder på med hjemme. Til og med systemer for å overvåke bikuber fantes, for de litt spesielt interesserte.

Lyd – MYE lyd!

En elektronikkmesse som IFA handler selvfølgelig også om lyd. TV-produsenter som Samsung, LG og Philips viste selvfølgelig frem sine tilhørende lydplanker og surround-systemer, men for de som virkelig var interessert var det egne haller som var fylt opp med bare lydprodukter.

At vinyl har fått sin renessanse var også tydelig. For en rekke produsenter viste frem platespillere i alle mulige varianter.

Teac viste frem blant annet platespillere – og en skikkelig stilig folkevognbuss.

Sony sto for en av de mest spennende lanseringene, med blant annet hodetelefonene Sony MDR-Z1R. Disse er laget for å tilfredsstille selv de mest kresne av oss – men med en pris på over 20 000 kroner skal du ha rimelig velfylt lommebok før du kjøper dem. Blir det for dyrt, så lanserte Sony også MDR-1000X, hodetelefoner som skal utfordre Bose på støydemping. En annen produsent som satser på støydemping, er Sennheiser, som på messen viste frem sine nye PXC 550-hodetelefoner i omtrent samme prisklasse som Bose QC-35.

Her kan du lese alle sakene vi har laget fra IFA 2016 »

Under kan du se noen bilder fra messen:

Les også
Dette er ZTEs nye «rammeløse» mobiltelefon
Les også
Disse ultrabrede skjermene skal være de første i sitt slag
Les også
Samsung slipper kurvet spill-skjerm med kvanteprikker
Les også
Den sprøeste PC-en på IFA?
Les også
Denne gigant-TV-en koster like mye som en Tesla
Les også
Denne lekre mobilen kommer snart til Norge
Les også
Dette er Sonys nye toppmobil
annonse