Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBose QuietComfort 35

Kongen av støykansellering har blitt trådløs

Vi har testet Boses nye hodetelefoner – QC-35.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Trådløs komfort

Vi nordmenn blir stadig gladere i å høre musikk på farten. Til og fra jobb ser du mennesker med hodesett på seg uansett hvor du snur deg. En av de mest populære klokkene er Bose QuietComfort 25.

Produktet har en meget god støykansellering – i tillegg til at de er komfortable å ha på seg over tid. Lyden er god, og dette gjør hodesettet til en komplett pakke for deg som er mye på farten.

Dog er dette et hodesett som kobles til telefonen din med kabel. Samtidig som Apple tilsynelatende går med planer om å droppe hele jackporten på sin kommende iPhone-modell, kommer selskapet nå med en ny modell.

Den nye modellen har fått navnet QuietComfort 35, og har funnet veien til vår testlab. Klokkene har arvet mye fra dagens populære QC25-modell, men har i tillegg nå blitt oppladbar – og ikke minst trådløse.

I skrivende stund ligger disse klokkene rett under fire tusen kroner, altså betaler du rundt en tusenlapp ekstra for å slippe ledningen.

Her har du QuietComfort 15 (venstre), QuietComfort 25 (Midten) og den nye QuietComfort 35 til høyere.
Her har du QuietComfort 15 (venstre), QuietComfort 25 (Midten) og den nye QuietComfort 35 til høyere.

Ingen store overraskelser på utseendet

Ut av esken byr ikke Bose på noen store overraskelser. Utformingen til QC35 er omtrent identisk med lillebror QC25, og eksemplaret vi har foran oss er såkalt sort på sort i fargen. Denne kombinasjonen kan kanskje virke ny, men etter vår erfaring er dette den samme kombinasjonen du får på QC25 sin spesialutgave for Apple-telefoner.

Den største forskjellen finner vi på bøylen. Mens QC25 har stoff på oversiden, har QC35 fått syntetisk skinn i stedet. Har du en hvit utgave av QC25-klokkene, har du nok opplevd at disse er forholdsvis mottakelige for skitt over tid. I så måte tror vi overgangen til skinn vil gjøre dette problemet mindre.

Ellers er batteriluken borte til fordel for et innebygget batteri, samt at undersiden av klokkene nå huser en micro-USB-port. Med denne lader du opp klokkene, og en diode ved siden av volum-knappene avslører hvor i ladesyklusen enheten befinner seg.

I tillegg til at du har en svar-knapp i midten av volumknappene som du enten kan ta innkommende samtaler med, eller bruke til å pause musikken du hører på. Holder du den inne får du kontakt med Siri dersom du har en iPhone, eller tilsvarende tale-funksjon fra Google om du har Android.

Knappene og USB-porten finner du på den høyre klokken.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

God batterikapasitet

QC35 kan altså skilte med trådløs overføring, som skjer ved hjelp av de nyeste versjonen av Bluetooth-plattformen. En av fordelene med denne er at du får overført bedre lydkvalitet enn tidligere, samtidig som batteriforbruket er lavere og rekkevidden bedre.

Om du bruker den trådløse funksjonen kan du belage deg på rundt 20 timer med bruk med støykanselleringen aktivert. I praksis viser dette seg å stemme ganske så bra. Vi lot klokkene spille på høyt volum over ti timer, og da indikerte klokkene at det var 50 prosent kapasitet igjen.

Når du slår på klokkene møtes du av en stemme som forteller deg status for batteriet, og ikke minst hvilken enhet som klokkene pares sammen med. Når du slår av klokkene kommer det bare en kort lyd. Vi må si at informasjonen du får når du slår de på er mer til nytte enn hva det er til irritasjon, og at Bose har klart å balansere dette godt.

Ser vi nærmere på rekkevidde så er også dette absolutt godkjent. Her i våre lokaler kunne vi fint legge fra oss telefonen i den ene enden og høre på musikk uforstyrret i den andre enden, som er omlag 35-40 meter unna hverandre. Dog begynner lyden raskt å klippe om du beveger deg slik at det kommer for eksempel vegger i mellom deg og telefonen.

Klokkene kan også brukes kablet, og dropper du den trådløse overføringen går brukstiden på støykanselleringen opp til 45 timer. Skal du for eksempel benytte deg av underholdningen på flyet, må du ha denne kabelen tilgjengelig.

Skulle batteriet ta slutt kan fortsatt bruke hodesettet kablet, men da mister du altså støyreduksjonen, samt at lyden blir langt dårligere.

Klokkene er gode å ha på seg, men kan fort bli litt varme på å ha på seg over tid.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Kan bli litt varme å ha på seg

En av styrkene til Boses støydempende klokker er komforten, og QuietComfort 35 er intet unntak. Putene på klokken er både myke og tilpasningsvennlige, og er meget gode til å stenge støy fra omverden ute.

Samtidig er QC35 omtrent like lette som dagens trådbaserte modell, hvor en rask kontroll på vektskåla viser at QC25 er syv gram lettere inkludert kabelen. Ergo har Bose klart å holde vekten nede selv om klokkene har fått et integrert batteri og mottaker.

Komforten er viktig med tanke på hva disse klokkene er bygget for; lange flyturer hvor støy skal elimineres. Dog er det et lite problem. Skinnet rundt klokkene former seg godt etter hodet, og ulempen er at det blir lite lufting til huden innenfor. Altså kan du oppleve å bli ganske varm og «svett» på ørene om du bruker klokkene over lengre perioder i sommervarmen.

Bose QuietComfort 35
9
Imponerende
Anbefalt

Bose QuietComfort 35

9
Imponerende
sitatEr du mye på farten er dette en av de aller beste hodesettene du får per dags dato »

Fordeler

  • +
    Fortsatt best på støykansellering
  • +
    God lyd –bedre oppløst diskant enn QC25
  • +
    Lette og komfortable å ha på seg
  • +
    God trådløs overføring
  • +
    Enkle å bruke
  • +
    Meget god samtalelyd
  • +
    God batteritid

Ting å tenke på

  • Dyre
  • Blir litt varme å ha på seg over tid

Støykansellering og lydkvalitet

Fortsatt kongen av støykansellering

En av QuietComfort-klokkenes store styrker er den aktive støykanselleringen. Og det er nettopp denne funksjonen som har bidratt sterkt til populariteten blant disse hodesettene.

Bose gjør ingen store endringer på QC35, og det vil si at kongen på haugen fortsetter å regjere – selv om det finnes gode alternativer i for eksempel Sennheiser sin trådløse Momentum-serie.

Klokkene tar vekk det aller meste av kontinuerlig støy, akkurat på samme måte som QC25. Forskjellen merker vi dog på stemmer. Det er på ingen måte noen enorm forandring, men de dype tonene i stemmer blir nå filtrert ut mer enn før.

Alt i alt viderefører QC35 Boses støyteknologi med bravur, og per dags dato er det fortsatt ingen som tukter disse hodesettene på dette området.

Oversiden av bøylen på QC35 er nå i skinn. Over ser vi dagens QC25.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lyden har blitt litt forandret

Men når det kommer til ren lydkvalitet er ikke Bose blant de aller ypperste. Bose er kjent for å ha et særpreg på sine lydprodukter, og kjøper du deg QC35 vil du raskt oppdage at også dette eple heller ikke har falt langt fra stammen.

Om vi sammenligner med QC25 så er det dog noen forskjeller å spore.

Starter vi med bassen så er denne nå blitt noe mer markant, spesielt om du spiller på lavere volum. Det er ikke snakk om en kraftig forandring. Dette er jo selvfølgelig smak og behag, men jakter du et hodesett med et nøytralt lydbilde så beveger QC35 seg et lite skritt i motsatt retning ved å legge på mer bass.

Bose har også endret litt på hvordan de lyse tonene fremheves. QC35 gjengir nå lysere toner bedre etter vår mening. Det betyr at du for eksempel hører flere detaljer fra diskanten og til dels mellomtonen. Resultatet er at spesielt lyse stemmer blir noe mer fremtredende, samtidig som diskanten er mer oppløst.

Akkurat sistnevnte er noe vi ser på som et pluss. Bose har klart å gjøre diskanten klarere og mer frempå uten at den blir mer skjærende eller intens å høre på.

Alt i alt serverer QC35 et lite hakk bedre klarhet og noe mer bass, og vil for deg som liker Boses lydsignaltur, vil de nye trådløse klokkene fortsatt være et godt valg.

Mikrofonen på klokken gir bedre samtalekvaliteten enn hva vi trodde på forhånd.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Fungerer utmerket til samtaler

Bose QuietComfort 35 har også mulighet for samtaler via mikrofoner på selve klokkene. Slike løsninger har vi blandede erfaringer med, men Bose skal ha skryt for å lage en løsning det svinger av.

Vi tok med oss hodesettet og gikk ut på gateplan her i Oslo. Her er det alt fra biler til trikker som raser forbi, og støyen kommer således fra alle kanter. Med andre ord et miljø hvor utfordringene står i kø.

Det viser seg at QC35 fungerer meget tilfredsstillende i slike omgivelser. I flere situasjoner, som for eksempel når trikken kjører forbi, opplever de vi snakker med oppe i andre etasje mer støy fra der de står enn det mikrofonen i hodesettet fanget opp.

Samtidig har hodesettet en hendig funksjon i form av at den gjengir noe av din egen stemme. Dette er en funksjon vi oftere støter på hos produsentene av spillhodesett. Funksjonen gjør at du automatisk regulerer din egen stemme, og dermed ikke blir stående og snakke unødvendig høyt.

Forskjellen fra QC25 når det gjelder samtaler er langt større enn lyden under avspilling av musikk. Når du snakker med noen via QC35 så blir stemmen langt tydeligere og presis, hvor QC25 på sin side har en tendens til å gi et mer «blekkboks»-preget resultat. Når det gjelder bakgrunnsstøy, er også QC35 hakket hvassere, selv om forskjellen ikke er like stor her som på gjengivelsen av selve stemmen.

Bose QuietComfort 35
9
Imponerende
Anbefalt

Bose QuietComfort 35

9
Imponerende
sitatEr du mye på farten er dette en av de aller beste hodesettene du får per dags dato »

Fordeler

  • +
    Fortsatt best på støykansellering
  • +
    God lyd –bedre oppløst diskant enn QC25
  • +
    Lette og komfortable å ha på seg
  • +
    God trådløs overføring
  • +
    Enkle å bruke
  • +
    Meget god samtalelyd
  • +
    God batteritid

Ting å tenke på

  • Dyre
  • Blir litt varme å ha på seg over tid

Konklusjon

Konklusjon

Bose slipper nå en nytt familiemedlem i sin QuietComfort-familien. Den nye modellen, QuietComfort 35, trer rett inn som den dyreste modellen til selskapet – med en prislapp på rett under fire tusen kroner. Altså rundt tusenlappen dyrere enn dagens QC25-modell.

Den store nyheten med dette hodesettet er at det nå er trådløst og har blitt oppladbart.

For ut av esken ser ikke QC35 noe annerledes ut enn dagens QC25-modell.

Det er kun mindre forskjeller som skiller de to, der den nye modellen har fått en micro-USB-port til å lade enheten med. I tillegg har den ene klokken fått volum-knapper, og en funksjonsknapp i midten av de to førstnevnte knappene. I tillegg er oversiden av bøylen nå trukket i skinn i stedet for stoff.

Med QC35 får du den samme gode komforten som før, hvor putene på klokkene er myke og komfortable å ha på seg over lengre perioder. Klokkene har heller ikke blitt noe tyngre, tiltross for at de nå er blitt oppladebare og har fått en trådløs sender innebygd i produktet. Dog kan det være greit å nevne at klokkene er såpass gode til å isolere mot lekkasjer rundt klokkene, at de også blir litt varme å ha på seg over tid.

Til å overføre signalene trådløst benyttes den nyeste Bluetooth-plattformen, som blant annet betyr at du har omlag 20 timer med bruk mellom hver lading. Du kan fortsatt bruke hodesettet med kabel, og da økes batterlevetiden til 45 timer med støykanselleringen aktivert. Skulle krisen inntreffe og du får tom for strøm, kan hodesettet brukes med kabel uten kanselleringen påslått.

Når det kommer til selve kanselleringen, er fortsatt Bose kongen på haugen. Selv når du trasker mellom biler og trikker midt i sentrum av Oslo, er det minimalt med støy som når innenfor klokkene.

Samtidig er lydkvaliteten jevnt over god, hvor de som liker Bose sin lydsignatur fortsatt vil få mye av den samme lyden servert. Dog er det gjort noen forandringer i lydbildet fra dagens QC25-modell. Blant annet er bassen noe kraftigere, samtidig som diskanten har blitt noe mer oppløst.

Bose QuietComfort 35 får anbefalt i vår karakterbok.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den største overraskelsen står kanskje samtalekvaliteten for. Selv nede blant trafikk og støy, er det svært lite som slipper igjennom til de som hører på deg i den andre enden. Forskjellen fra QC25 er nokså markant, hvor spesielt stemmen blir langt bedre med QC35.

Alt i alt viser Bose at de fortsatt lager det beste kompromisset for deg som vil ha støykansellering kombinert med god lyd. For en tusenlapp mer slipper du dessuten nå å bruke kabel, samtidig som du enkelt kan lade de opp. Og fortjener utvilsomt et Anbefalt-stempel i vår bok.

Alternativer

Ønsker du deg hodesett med mer nøytral lyd, men som fortsatt er trådløse og har støykansellering, er Sennheisers Momentum II Wireless noe du bør ta en nærmere kikk på. De er riktignok ikke like gode på å selve kanselleringen, men serverer deg god lydkvalitet.

Om du vil ha deg et trådløst hodesett, men ikke er så avhengig av aktiv støydemping, kan B&O BeoPlay H7 være verdt en nærmere kikk. Dette er et produkt som oser av kvalitet når det kommer til byggekvalitet, samtidig som lyden er meget god.

Bose QuietComfort 35
9
Imponerende
Anbefalt

Bose QuietComfort 35

9
Imponerende
sitatEr du mye på farten er dette en av de aller beste hodesettene du får per dags dato »

Fordeler

  • +
    Fortsatt best på støykansellering
  • +
    God lyd –bedre oppløst diskant enn QC25
  • +
    Lette og komfortable å ha på seg
  • +
    God trådløs overføring
  • +
    Enkle å bruke
  • +
    Meget god samtalelyd
  • +
    God batteritid

Ting å tenke på

  • Dyre
  • Blir litt varme å ha på seg over tid
annonse