Intel har sluppet Kaby Lake

Si hei til den syvende generasjonen Intel Core-prosessorer.

Brikkegiganten Intel har i dag offisielt dratt sløret av syvende generasjon Core-prosessorer, også kjent med kodenavnet «Kaby Lake». Dette er altså etterfølgeren til dagens Skylake-prosessorer.

Kaby Lakes Y- og U-familier har to vanlige prosessorkjerner.

I høst er det dog kun dere som er ute etter bærbare og små stasjonære datamaskiner som vil kunne leke dere med nyvinningene fra Intel. «Første bølge» med Kaby Lake vil nemlig kun være med prosessorer fra Y- og U-familiene, som betyr en TDP fra 4,5 til 15 watt.

Det skal til gjengjeld bli en del å velge mellom – før julen ringes inn skal det være over hundre forskjellige modeller med de nye prosessorene ute på markedet.

De av dere som er lystne på en Kaby Lake til gamingriggen, arbeidsstasjonen eller i en større og sterkere bærbar PC må se seg nødt til å vente til januar 2017.

Pusset opp og litt forbedret

Kaby Lake er ingen gigantisk oppdatering fra Skylake – de nye prosessorene benytter samme prosessorsokkel, kjører på samme brikkesett og er lagd med 14 nanometers produksjonsprosess.

Samtidig mener Intel selv at prosessen er såpass godt pusset på at de kaller det for «14nm+», altså pluss, og de nye prosessorene skal kunne nå høyere turbohastigheter. Dette skal resultere i opp mot tolv prosents bedre generell ytelse enn tilsvarende Skylake-prosessorer.

Den andre nyheten med Kaby Lake er utvidet støtte for maskinvareakselerert videoavspilling. Her har Intel lagt til HEVC (High Efficiency Video Coding) eller H.265 med 10-bit fargedybde og opp til 4K oppløsning, samt Googles VP9-kodek.

Sistnevnte brukes naturlig nok i hovedsak av Googles videostrømmenettsted YouTube, mens 4K HEVC i større grad vil være aktuelt for slikt som filmleie på nett og høykvalitets videofiler.

Disse kodekene sørger for at du skal kunne strømme 4K-innhold uten å måtte investere i en superlinje. I tillegg åpner det for at selv små og relativt svake datamaskiner skal kunne tygge unna tungt komprimert video uten å hikke eller slippe opp for batteri midtveis i en film, ettersom maskinvareakselerasjon sørger for langt lavere belastning av prosessoren.

Mer moro datamaskineri

Fra kommende måned vil vi få se en rekke nye PC-er med Kaby Lake innabords, og vi tipper at noen av disse vil være å finne på Internationale Funkausstellung Berlin – altså IFA-messa som begynner denne uka.

Før nyttår skal det ifølge Intel være på plass over femti modeller med 4K-skjermer – målet er å gjøre 4K UHD «mainstream». Om du virkelig trenger 4K-skjerm på en liten bærbar er et annet spørsmål. Og naturligvis skal alt bli enda litt tynnere og lekrere.

Et par teknologier som vil bli mer vanlig med Kaby Lake er Windows Hello og Thunderbolt 3, som henholdsvis skal få innpass på fem og to ganger så mange modeller som hva har vært tilfelle med Skylake-generasjonen.

Sånn sett kan det da være greit å vite at vi med Kaby Lake faktisk endelig har fått generasjonsnummeret på pakka.

Så da er det vel bare å sette seg godt til rette og se hva PC-produsentene klarer å trylle fram i løpet av høsten og vinteren.

Ikke tid til å vente?
Her er våre anbefalinger av bærbar PC til studiene >>>

(Kilde: Intel)

Les også
Småtassene med heftig grafikk blir enda råere
Les også
Slik blir oppfølgeren til ekstremprosessoren Broadwell-E
Les også
Har Intel en ny «gavepakke» til overklokkerne?
Les også
Denne prosessorkjøleren kommer med OLED-skjerm
Les også
Intels «Kaby Lake»-flaggskip vil trolig lanseres på CES
Les også
Angivelig Core i7-7700K-måling viser betydelig bedre ytelse
Les også
Denne lekre ultrabærbare fra Dell har blitt oppgradert
Les også
Acers nye skjermer lar deg sikte i spill med øynene
Les også
Acers nye 13-tommer skal være verdens tynneste bærbare PC
Les også
Slik ser verdens første gaming-bærbare med kurvet skjerm ut
Les også
Intel har begynt å sende sine nye prosessorer til produsentene
Les også
– Surface Pro 5 får 4K-oppløsning og masse minne
Les også
Intel Core i7-6950X: Vi har testet Intels nye ekstremprosessor med ti kjerner
Les også
Ny arkitektur og nye Pentium- og Celeron-prosessorer fra Intel
annonse